APT Creative Commons License 2024.05.17 0 1 168781

Ha nem is szántad annak, azért mégis kicsit provokatív lett. :)))

No szóval - tényleg azt kellene tudni definiálni, hogy mit is értünk "minőség" alatt.

 

Én úgy gondolom, hogy az a hétköznapi használati tárgy, műszer, eszköz, óra, bármi - ami a saját megcélzott és vállalt felhasználási területén problémamentesen, megfelelően, üzemszerűen használható, az MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ. 

Az a futócipő, amit megveszel, felhúzol, és minden probléma nélkül, kényelmesen, lábfeltörés nélkül lefutsz vele 10-15-20km-t, és ezt tudja a mostanság egy jó cipőtől elvárt legalább 1500-2000km-en keresztül (én így tesztelem a futócipőimet) - az megfelelő minőségű. Azt is írhatom, hogy jó minőségű, az árától, márkájától függetlenül. De a VW bogárról is elmondható volt, hogy az egy MINŐSÉGI AUTÓ volt, míg mondjuk egy Jaguar XJ12 meg nem volt az, annyira nem, hogy veterános körökben csak "betegágynak" hívjuk, és már gyönyörű állapotban sem veszi meg olyan, aki kicsit is ért a témához, mert tudja, mekkora darázsfészekbe nyúlna... Az öreg Rolls Silver Shadow-tól is azért szabadultam meg (nagy megkönnyebbüléssel végül), mert be kellett látnom - igazándiból ez "nem egy minőségi autó", és nem azért, mert nekem pechem volt vele - nem volt, EZ ILYEN...

 

Szóval egy Casio G-Shock szerinted nem "minőségi óra"? Hát, szerintem meg az. Viszont annak tudatában az, hogy nem színházi megjelenésre, meg nem is élethossziglani használatra szánták - de ezt ELŐRE MEG IS MONDTÁK, sőt, az árán is tükröződik. Viszont ha hegyet mászni indulsz, hát ezerszer inkább, mint egy súlyos, sérülékeny Rolex Explorer...

 

Nem "ellen-provokációnak" szánom, de itt egy kép egy óráról, korábban már egyébként szóba hoztam:

 

Ez egy kínai Lobinni mikrorotoros, "manufakturális" szerkezettel, acél tok, zafír üveg, kb: 250-400 dollár forrástól függően - és szerintem ez az óra igenis "minőségi". Tartós is lesz, ugyanúgy, mint egy ETA/akármilyen werkes bármilyen svájci. És kinézetre is teljesen vállalható (de ha nem, sokféle más számlappal, natúr acél, PVD tokkal, stb.. is kapható).

Pusztán egy márkanévtől és egy magas ártól még nem lesz automatikusan minőségi, de főleg nem lesz mindenképpen másokhoz képest "minőségibb" egy óra. 

Előzmény: HamiltonFAN (168775)