APT Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168765

Hosszú távú tapasztalat nyilvánvalóan nincs, nem is lehet a legújabb fejlesztésekkel. Az ETA vonalról tudjuk, hogy megbízhatók, a Sellita klónokról - hát, azért már vegyesebbek a tapasztalatok. 

Az ETA legújabb fejlesztései (részben a korábbi alapokon, ezek a mindenféle Cx szériaszámú werkek) részben a korábbiak olcsóbbá tételéről szólnak, nem kis részben meg simán csak arról, hogy pár változtatással érjék már el, hogy ne legyen teljesen olyan, mint az unalomig ismert, és már sokak által gyártott-leutánzott 2824, 2892 - de azért nem mindig sikerült ezekkel a céltábla közepébe betalálni. 

A Miyota mindig megbízható szerkezeteket készített, nem csúcskategóriásokat - de normálisan karban tartva a legdrágább top-grade werkekkel vetekedő megbízhatóságú és tartósságú gyakorlatilag minden termékük, ez egyébként többé-kevésbé a Seiko-ról is elmondható. A Miyota 9xxx szériák ugyan kicsit kevésbé pontosak, mint a top-grade meg kronométer minősített ETA kivitelek - de ettől eltekintve semmivel sem alávalóbbak.

 

A Seiko esetében a 6R szériában vannak jobb szerkezetek (meg nyilván a legfelsőbb kategóriának szánt 9-es szériákban), de azért az utóbbi 1-2 évtizedben már a Seiko is próbál prémium gyártó irányba elcsúszni, kevesebb, de sokkal drágább órát eladni-gyártani, ennek megfelelően már a korábbi topicbeli gondolatmeneteink mentén lehet rajtuk is fogást találni. A finomabb óráik 15-20 évvel ezelőtt egészen kiváló vételek voltak - ma egy Presage "hardlex" üveggel, valami 4R szériás szerkezettel 220-250eFt körül, hát...

Előzmény: 84R083 (168764)