APT Creative Commons License 2023.12.23 0 1 168691

No de glas, egyfelől - ennek a fórumnak nem az a célja, hogy elkeserítse, leszólja az egyszerűbb órát lelkesen megtaláló laikusokat... Meg lehet azért némi tapintattal is fogalmazni azt, ha valaki, mondjuk úgy, "nem talált kincset"...

 

 

Másrészt attól, hogy valami a mostani piaci viszonyok között kvázi nem ér semmit (a legtöbb olcsó orosz óra picit is kopottabb állapotban szintén szinte zéró érték, de egy átlagosan piszkos, semmi extra Cornavinért sem adnak értékelhető összeget, pedig kitisztítva, picit rendbe téve mindegyik lehet még szép, hordható, és kifogástalanul működő) - attól még nem automatikusan "eldobható gagyi".

Eleve a piac olyan sznob, mint állat, az árak és az értük kapott minőség-belbecs között nagyon sokszor gyakorlatilag semmiféle értelmezhető-direkt összefüggés sincs. Divatosabb acél Submarinereket 15-20 milliókért, Patek Nautilust ennek is akár a többszöröséért el lehet (vagy lehetett a csúcson, most zuhannak az árak, mint a kő) adni - miközben a pontosan ugyanazon szerkezettel szerelt kevésbé divatos Oysterért meg a tizedét nem kaptad, a Nautilussal fizikálisan azonos szerkezetet használó JLC Heraionért meg már pár százezernek örülni kellett, annyira nem érdekelt senkit...

A legtömegárubb ilyen alapon az évi most már egymillió felett gyártó Rolex...

 

 

A "tömegáru", az "olcsó" és az "eldobható gagyi" - ne haragudj, de nem egymás szinonimái. Egy Toyota Corolla is abszolút tipikus tömegáru, de azért annyira nem olcsó, és egyáltalán nem gagyi. 

 

 

Az érdeklődő topictárs belinkelt egy régi, már cca. 6 évtizedes korú órát, ami a saját korában is hétköznapi, olcsó, nagy tömegben gyártott órának minősült, nem igazán minőségi műszaki megoldásokkal és anyagválasztással - de nem, azért nem volt "eldobható gagyi", sokan 20-30 éven át folyamatosan használtak megelégedéssel ilyen órákat (tedd meg ma ezt egy full műanyag olcsó kvarcórával, de legyen akár egy annyira már nem is filléres Swatch is, 6-8 év múlva, mikor kimerül az elem, cserélni nem tudod, mert fizikálisan nem lehet, no ez tényleg eldobható), és utána kerültek esetleg ilyen állapotba, amiben itt láttuk. És még esetleg most is értelmezhetően működőképesek, némi energiaráfordítással esztétikailag is felhozhatók lennének (persze, hogy nem éri meg, de mondjuk a "nagypapa szeretett órájánál" ez nem szokott szempont lenni).

 

A te álláspontod is sokszor nagyon "sznob-gyanúsnak" tűnt (bár évek óta nem beszélgettünk erről) anno, ami nem ritka és drága, az téged nem nagyon szokott érdekelni.

Előzmény: glashuette (168687)