APT Creative Commons License 2023.12.23 0 0 168685

Ne hari,de a Seiko 5 anno egyáltalán nem volt "olcsó tömegáru". Az 1966-os katalógusuk szerint például az 5-ös család (ugyebár 1963-tól létezett egyáltalán) 13 ezer yenről indult a japán belpiacon, az USA-ban ezt az órát cca. 50 dollár körül kaptad meg - ugyanekkor volt egy Rolex Submariner 170 dollár. Ma szemmel nézve ez egy minimum 6-800 ezres óra lenne (sőt, ha a Submarinerek mostani áraihoz egy az egyben vetnénk hozzá, inkább 2-3 milliós óráról beszélnénk !!!)... Ugyanebben az időszakban a NASA ugye az éppen fejlesztés alatt álló Holdprogramhoz választotta az Omega Speedmastert - olyan 120-150 dollár között volt ezeknek az ára.

A firtatott Fero ára lehetett akkoriban pár dollár. Mindenképpen bőven 10 dollár alatt, és azért olyan irgalmatlan silánynak nem lehet nevezni olyan órákat, amelyeket évtizedekig hordtak - és még midig nagy számban lehet találni belőlük működőképes, megmenthető állapotú darabokat.

Az biztos, hogy ezek nem képviseltek magas és kifinomult minőséget, de például az 1850-es évektől már tömegesen gyártott Roskopf zsebórák sem képviseltek ilyet, saját környezetükben olcsónak is számítottak (bár így sem voltak sokáig tömegeknek elérhetők, csak úgy 50 évvel későbbtől) - de azért nagyon tartós és megbízható szerkezetek voltak. A később és ma is tömegesen gyártott műanyag tokos-szerkezetes, javíthatatlan, szervizelhetetlen-megbonthatatlan filléres vackok - na azok valóban eldobható silány dolgok.

 

Amúgy üdv a fedélzeten, ritkán látni, pedig néha már szinte hiányzik a csipkelődésed... ;-)))

Előzmény: glashuette (168684)