APT Creative Commons License 2023.09.16 0 0 168626

Így van, egy mechanikus óraszerkezetet rendszeresen szervizelni kell. Modern, gyors lengésszámú, finomabb szerkezet esetén ez 4-5 évente "kötelező", régebbi, lassúbb járású, robusztusabb kivitelű karóráknál, finomabb zsebóraszerkezeteknél 6-8 év is "belefér". 

Mindez viszont úgy értendő, hogy napi/rendszeres használatú óráról van szó, vagy simán csak "ragaszkodunk a tökéletességhez" - amúgy gyűjteményi, hébe-hóba használt, havonta egyszer egy-két nap megjáratott óra esetében nem istenkísértés azt mondani, hogy ameddig az óra üzemszerűen működik (a kenőanyagok nem állnak be), addig nyugodtan használható (ebből aztán lehet akár 20-25 év is, végül úgyis győz az entrópia) - nem fog a szerkezet tényleges károsodást szenvedni, nem működik annyit.

 

Ha viszont már szervizelünk, akkor rendesen kell azt elvégezni - sajnos tényleg állandóan rettenetes kontárságokkal találkozni, amiben sajnos nyilván benne van az is, hogy a megrendelők ill. óranepperek igen nagy hányada egész egyszerűen nem hajlandó megfizetni azt, amibe egy korrekt karbantartás és szerviz kerül.

Előzmény: Vulcanus11 (168625)