APT Creative Commons License 2023.07.23 0 0 168605

Nem igen rémlik, hogy olyasmit írtam volna, hogy "szarok". Ezek "jó órák", csak rettenetesen elszálltak már az árak - a műszaki tartalomhoz, belbecshez képest is. Amúgy a felhozott Appellától sem vagyok elájulva, de azért megjegyzem, hogy ennyi pénzért tőlük már például ilyesmit is kapni:

https://www.ola.market/fi/en/watches/Appella/385-3006.html

 

Ez azért mégiscsak már ETA2824 mechanikus automata, nagyjából ugyanazért, a pénzért.... És én személy szerint olyan nagyon elájulva persze ettől sem vagyok, de, hát nekem már csak ilyen az ízlésem... Nemrég csak úgy heccből a Vaterán vettem egy kissé karcos, felcsiszolásra, szervizelésre szoruló Appellát, ugyanez a 2824-es automata Open Heart, csak kerek acél tokban, integrált acél csattal (a lapomon már kint is van a gyűjteményemben) - én vettem 25 ezerért. No az szerintem teljesen rendben volt, és újonnan szép állapotban szerintem mondjuk egy 100e körüli összeg is ma már rendben lenne érte. De több - szerintem - egy ilyenben egyszerűen nincs, miközben egy ilyen (vagy Sellita) szerkezetes automatáért egy jobb márkanév alatt már simán milliós összegeket is elkérnek.

Nem lehet itt már valójában ár/érték arányokról beszélni, a svájci óraipar teljes mértékben átcsúszott a luxusiparba, szó szerint semmi köze már a kért vételáraknak a tényleges beltartalomhoz és az előállítási árhoz - csak ahhoz, hogy mennyire sikerült egy-egy brandet felépíteni, és mit lehet elkérni, mi az, amit még megadnak.

 

Ettől ezek az órák még nem "szarok", hogy a jelződdel éljek, lelkes és laikus vásárlónak valószínűleg nem is fognak csalódást okozni - csak soha meg ne tudja szegény, igazándiból mit vett/kapott...

Előzmény: JazzMobil (168597)