Keresés

Részletes keresés

Rody Montys Creative Commons License 2023.01.01 0 0 topiknyitó


Oryzias latipes (Poecilia latipes) - "Medaka" - Japán rizsponty

 

A japán tenyésztés története nagyon hosszú, a koihoz vagy a kárászhoz hasonlítható, hiszen a 17. századig nyúlik vissza. A Oryzias latipes hagyományosan egész évben kerámia- és kőedényekben tartják, ahol meg kell birkózni a magas nyári hőmérséklettel és az ilyen edények vízfelületének téli fagyásával. Közel száz olyan színfajta létezik, amelyek nemcsak színben, hanem minták eloszlásában is különböznek egymástól. Japánban és több éve Európában, különösen Németországban és Olaszországban, kiállításokat rendeznek, ahol a tenyésztők bemutatják legjobb halaikat.

Három alapvető fajtába sorolható. Miyuki Medaka, amelynek kék színe van, és Yokihi Medaka, amely narancssárga vagy sárga árnyalatú, és Orochi, amelyek mindegyike fekete. Felosztható fehér és piros "Kouhaku"-ra, tükörpikkelyekkel borított "Sánta" vagy fekete foltokkal rendelkező háromszínű "Sanshoku"-ra.

 

Esemény:
Délkelet-Ázsia édes- és sós vizein él (Japán, Kína, Dél-Korea)

Jellemzők és elrendezés:
Oryzias latipes természetes élőhelye Kelet-Ázsia lassú folyású patakjai. Délkelet-Ázsia édes- és sós vizein (Japán, Korea, Kína stb.) él. Az Oryzias latipes egy kicsi, gyengéd és társaságkedvelő hal, amely alkalmas általános akváriumba, hasonló méretű halakkal. Legjobban rajokban érzi magát, ha legalább 5 egyedből áll. A hímek karcsúbbak, mint a nőstények, anális uszonyaik nagyobbak és élesebbek. Meglehetősen könnyen tenyészthető hal, nagyon népszerű az akvaristák körében.

Táplálkozás és takarmányozás:
Az akváriumban a változatos étrend lesz a legjobb, kiváló minőségű száraz, élő és fagyasztott élelmiszerek formájában.

 

Akvárium:
Néhány állat esetében a minimális akvárium térfogata 50 l, sűrűn beültetett növényekkel és nem túl erős vízárammal. Úszó növények jelezve. A víz legyen közepesen kemény vagy kemény. Enyhe, nem túl nagy halakkal együtt tarthatók.
A halak nagyon alkalmazkodóképesek, és általában változatos környezetben élnek.

A víz számukra meglehetősen kemény legyen, 9-19 dGH lúgostól lúgosig, 7-8 pH tartományban. A Medaka a vízhőmérséklet széles tartományában (3-42°C) túlél, a 15-30°C-os vízhőmérsékletet részesíti előnyben, de jobb elkerülni a szélsőséges értékeket.

A természetben a tél beálltával toporzékolás, azaz hibernált állapotba kerülnek. Abbahagyják az evést, és a tartály alján maradnak. A tavaszi bemelegítés után, amikor a jég elolvad, a tevékenység újraindul, és a hímek elkezdik gyönyörű eljegyzési táncaikat előadni. Az akváriumban azonban egész évben állandó hőmérsékletet tudunk fenntartani.

Németországban az egész éves szabadban, tóban való tenyésztés is bevált. Egy németországi farmer azt mondta nekem, hogy "amíg a víz nem fagy le a fenékig, a legtöbb hal mindig túléli a telet".

 

Szorzás:
A halakat egy előre elkészített ívóakváriumba kell helyezni, amelyet kis levelű növényekkel kell kibélelni, amelyek közé a nőstény tojásokat rak. Gyakran látni a nőstényt úszni, szőlő alakú tojásokkal a végbélnyílásához tapadva. Ezután a tojások lerakódnak a növényekre.

Az ívás után a tojásokat összegyűjtjük és külön tartályokba helyezzük. Ezek a tojások strapabíróak és postázhatók. Ez megkönnyíti a tenyésztők számára a tenyészanyag cseréjét. De a tojásoknak nem szabad kiszáradniuk. A körülbelül tíz nap után kikelő fiatalok könnyen táplálhatók.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!