Keresés

Részletes keresés

little_brunette Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90529

Vagy beszéljétek meg privben, az övé publikus....

Előzmény: Xylaria (90528)
Xylaria Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90528

"Szerintem ezt ne ragozzátok tovább.

Lapozzunk."

 

Szeretnék lapozni, de ehhez Ő is kell... Kész vagyok kezet nyújtani így virtuálisan is, és elfelejteni ezt az egészet akár a következő perctől is, de a szőnyeg alá ne söpörjük ezt, mert az még rosszabb is lehet...

Előzmény: öreg_néne_b (90525)
kantarelli Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90527

Hihetetlen, mennyire csodálatosak! Azt esetleg megtudhatjuk, hogy legalább melyik tájegységről gyűjöttél össze ennyi gyönyörűséget?

 

Én ma a Börzsönyben jártam, Diósjenő felett, ezeket találtam, az érdeset szinte kaszálni lehetett:

 

Előzmény: gombászok (90515)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90526

csoportos tőkegomba töméntelen mennyiségben (most szedtünk először kipróbálásra)



Szerintem elég jól használható gomba, de az ételt kissé nyálkásítja.

Előzmény: gombászok (90515)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90525

Szerintem ezt ne ragozzátok tovább.

Lapozzunk.

Előzmény: Xylaria (90523)
little_brunette Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90524

Gyönyörűek a teríték és a képek is! Gratula!

Előzmény: gombászok (90515)
Xylaria Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90523

"Elnézést kérek a nagyérdeműtől a troll etetéséért."

 

Szia MicroWizard!

Kérdésem lenne Hozzád. Az, hogy szeretnél-e nekem valamit mondani?

Előzmény: MicroWizard_ (90446)
Storman Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90522
Gamma Leonis Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90521

Szia!
Átemelhetem a bejegyzésedet egy fotóddal együtt a Gombamániába?
A fórum gyorsabban pörög, hamarább el fog tűnni szem elől a tényleg ötletes tartósítási módszered leírása.
Üdv!
Gamma

Előzmény: gombászok (90514)
MicroWizard_ Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90520

Üdv!

 

Jövő héten Bp-n leszek és valamelyik nap kimennék a Börzsönybe, de nincs helyismeretem. Be tudnék valakihez társulni? Autó van.

zigentaler Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90519

Köszönöm!

 

Ennek a fényében átnéztem újból a gombahatározómat, de így sem találtam rá. Azt hiszem, új könyvet kell vennem.... (lehet persze, hogy figyelmetlen vagyok)

Előzmény: Abu Ramla (90490)
marjuska Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90518

Szerintem -

Az első egy királyvargánya, a 2. 3. és a 6. nyári vargánya, a 4, pirulógalóca, a 7. ízletes vargányák, a 8. csoportos csiperke, a 9. és a 10. változékony tinóru.

Előzmény: gombászok (90517)
gombászok Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90517

Gyönyörűek!

 

Megtennéd, hogy mellékeled a keresztlevelüket? Többet is látok, melyek meghatározása nekem nem sikerült egyértelműen, kértem segítséget a fórumon, de még nem érkeztt meg.

Előzmény: marjuska (90511)
gombászok Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90516

Helyesbítek: csoportos tuskógomba

Előzmény: gombászok (90515)
gombászok Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90515

Mai teríték: nyári és ízletes vargányák, 1 db kapitális császárgalóca, piruló galócák, cékla tinoruk, vegyes galambgombák, kevés fenyőtinoru, csoportos tőkegomba töméntelen mennyiségben (most szedtünk először kipróbálásra)

 

Kár, hogy nem volt több!

 

 

Fonnyasztásról néhány kép:

 

 

 

A "végtermék, mehet a fagyóba!

 

és végül a jól végzett munka jól megérdemelt jutalma: tejfölös gombapaprikás tisztán cékla tinoruból, még nem próbáltuk, de nagyon ízlett. Szerintem néha még a vargánya sem sikerült ilyen finomra!

Előzmény: gombászok (90514)
gombászok Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90514

Ígértem, hogy beszámolok egy más tartósítási módszerről.

 

Szabadon elnevezve: fonnyasztott gomba fagyasztóba

 

2010-ben (mikor gombakánaán volt) sokféle módszert kipróbáltunk:

- nyersen fagyasztottunk

-olajban pároltuk, hol hagymával, hol anélkül, utána kis dobozokban fagyasztottuk

-szárítottunk

 

Végül is mindegyik bevált, de:

 

- a nyersen fagyasztott kiengedéskor kiengedte a levét, összesett, a lé nem volt mindíg előnyös, pl. továbbsütéskor, a gombafejek meg rágósak lettek kirántva (állítólag a rókagomba így keserű lesz, mi nem próbáltuk), illetve az adagolásával mindig bajban voltunk, vagy kevés került a zacskóba, vagy sok.

- olajos-hagymás csak aprítéknál működik, ott bevált, rántanivalót így nem lehet tartósítani.

- szárított gombát mindenből próbáltunk, nekem mindegyik ízlett, a nejem nem kedveli, így idén mellőztük (ja, könnyű ráfogni, idén nincs még olyan sok!) Ebből sem jött vissza rántott gombához való.

 

Múlt évben vargányával, galambgombával, rókagombával, őzlábbal, galócákkal (szigorúan császár és piruló!) kitaláltam, hogy konyhakészre tisztítva, darabolva szikkasszuk meg, utána zacskózzuk, így menjen a fagyasztóba. Nagyon bevált!


Tehát a gomba fonnyasztása és fagyasztása:

Erdei gombát sosem mossuk meg, ha éppen nem esik, szinte száraz a felületük, idén már majdnem fonnyadtak. Ha vizes, kiterítés után szellős helyen megszikkad.

Tisztán szedjük, a tönk alját kicsavarás után levágjuk, lekaparjuk. Otthoni fajonkénti elkülönítéskor úgyis kézbe vesszük egyenként, kap még egy kis kefélést és kész.

Vastaghúsú, és vastag tönkű, nagy kalapú fajokat elsősorban rántani szeretjük, ezért daraboláskor a kalap megmentése az elsődleges, valamint vargányafélékből a szép kövér tönk. Ezeket kb. 1 cm vastagra szeleteljük, a kisebb leeső részek mennek az aprított gombába.

A kalapokat, szeleteket, valamint az aprítékot is a szárítókeretre terítjük, vékonyan, szinte egysorosan (méretenként elkülönítve, mert más-más a fonnyadási idejük!). Kertes házban lakunk, vagy a teraszon, vagy ha esősebb az idő, a melléképület tiszta padlásán addig szikkasztjuk, míg az állaga puha szivacshoz hasonlóvá válik, de nem szárazra. A víztartalmának kb. 20-30%-át kell elpárologtatni, akkor jó, ha már kevergetve nem ragadnak össze. Sok vizet sem jó, ha lead, mert akkor már aszalt gomba lesz, nem őrzi meg a friss jellegét.

A szikkasztási idő pár óra, fél nap, esős időben a szárítópadláson volt, mikor 1 nap, ma például erős szélben 30 fok körül a teraszon 1 óra is elég volt, tehát figyelni kell.

Az így fonnyasztott gombát bezacskózzuk, befőttes gumival betekerjük a zacskó száját, ezután a levegőt kinyomkodjuk belőle. Címkézés és mehet a fagyasztóba.

 

Előnyei:

-          kivételkor nem enged levet, olyan, mintha most szedtük volna az erdőből (konyhakészen!)

-          bátran lehet nagy zacskóba rakni, tetszés szerinti mennyiséget vehetünk ki, nem fagy össze

-          kalapok, vastag szeletek rögtön panírozhatók, nem esik össze.

 

Korábbi tapasztalatokon okulva, minden fajt tisztán (értsd: nem vegyesen ) rakunk el, tetszés szerint lehet őket variálni, néha igen finom ízkombinációk is elő tudnak jönni.

 

Képek a következőben, nehogy elszálljon!

Előzmény: gombászok (90507)
becko8 Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90513

Mindannyiszor bükkösben voltál? Cseres tölgyes vegyes részen semmi nem volt?

Valóban jó kis hullám volt, nem is gondoltuk volna...

Előzmény: Tendrei (90492)
Xylaria Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90512

Xylaria hypoxylon (Szarvasagancsgomba) közelebb áll hozzám, a névválasztásban is szerepe volt. :-) Persze tudom, h a képen nem ez van. Már csak azért se polymorpha, h bunkó ne legyek :-)

Előzmény: Abu Ramla (90490)
marjuska Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90511

Kedd, Börzsöny, gomba...:)

 

barkócza Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90510

Harminc fölötti pöfeteget láttam, komoly önmérsékletet gyakoroltam. Bocs a minőségért, kicsit sötét volt.

 

Előzmény: barkócza (90509)
barkócza Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90509

Tegnap rengeteg pöfeteget találtam, hoztam is haza egy párat. A pöfetegnek melyik a legjobb eltevési módja?

 

1., Vajon jó a szárításhoz az aldis gyümölcsaszaló? Milyenre vágjam hozzá a pöfit?

 

2., Ha panírozom és fagyasztom, ott is lehet a panírozott pöfeteget mikrózni a fagyasztás előtt? Simán lefagyasztva a pöfi kissé összeesett a sütés során, és viszonylag hamar be is sárgult.

Előzmény: gombászok (90507)
imkerei Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90508

A büdös galambgomba alakkör nem minden tagja feltétlenül rossz szagú. A tönk hosszanti metszete segítheti a meghatározást.

Előzmény: freesleep (90505)
gombászok Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90507

Szerintem minden gombánál alkalmazható a mikrózás, fajtól függetlenül. Császárral még nem próbáltuk.

 

Ma egy másféle, tavaly már kipróbált és jól bevált módszert alkalmaztunk, ez más, mint a mikró, ha készen leszek, leírom és rakok fel fotókat.

Előzmény: hal40 (90473)
imkerei Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90506

A gombafelismerés (meghatározás) egyik sarkalatos pontja az élőhely megfigyelése. A környéken élő fák (növények) utalhatnak a gomba fajára, mert a mikorrhiza kapcsolatot létesítő gombák nem lépnek kapcsolatba csak bizonyos fajokkal.

Előzmény: freesleep (90502)
freesleep Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90505

öszi szépen! pedig a galamb nem is büdös, teljesen jó kis gombaszaga van...

korallt találtunk egész élénkvöröset is, ami teljesen drótszerű volt

Előzmény: öreg_néne_b (90503)
freesleep Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90504

köszi szépen! van ez a fajta repedezett, meg vékony szárú hasonló repedezett tetejű is, ez utóbbi nagyon kékül, sőt, 1-2 perc áztatás után kékesre festi a mosóvizet is majdhogynem. felülről majdnem egyformák. akkor ez a vastagtönkű a nyári vargánya, a vékonytönkű meg esetlleg az aranytinórú?

Előzmény: homerx (90500)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90503

Rózsáa korall, büdös galamb, nyári vargánya.

Előzmény: freesleep (90497)
freesleep Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90502

bükkösben, de a konkrét fát nem néztem

Előzmény: imkerei (90498)
Gamma Leonis Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90501

A kosaras képből kellene nekem az eredeti fotó, mert a teli kosár témában az eddigi legszebb számomra.
Illetve jó lenne tudnom, hogy pontosan milyen gombák vannak benne.
Köszönöm!

Ui.: Email címem a nevem alatt. :-)

Előzmény: lilapereszke (90334)
homerx Creative Commons License 2012.08.08 0 0 90500

a 3. tipikus nyari varganya, amin mar kifogott az ido napfoga ;)) megrepedezett a kalapbor a szarazsagban.

Előzmény: freesleep (90497)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!