Én lekvárhoz úgy magoznám ki a meggyet, hogy alacsony fordulaton járatnám.
Szilvával jártam úgy, hogy a lekvárba bele került törött mag ezzel a magozóval egyik évben, azóta úgy csinálom, hogy habarcs keverővel szétküldöm előtte, úgy öntöm bele és alacsonyabb fordulaton megy.
Nem töri, csak akkor, ha a léc a mag átmérőjéhez képest közelebb van vmelyik szerkezeti részhez.
Ugye a működéből adódóan ez nem nagyon tud magot törti, mivel a lécek csak kergetik körbe az anyagot, a magról a hús leválasztását a magok tömege végzi, ezért nem érdemes a magot kiüríteni közben, hogy arányosan mindig legyen benne sok.
Ez teljesen egyedi megoldást kíván, ha jó az illat érzékelésed, akkor nem kell kóstolgatni az EP-t, elég illatolni, ha kóstolnod kell, akkor annyira hígítsd fel, ami neked még megfelel, mint tömény alkohol, legtöbben sztem nem hígítanak semmit, egy csepp a szájban majd kihígul a nyálban, elég ha a nyelvhez ér, aztán egy korty vízzel mehet a köpőcsészébe.
Van aki a ep végéből egy kicsit a kp-ba enged, mondván a pálinka az érés folyamán kiheveri, mert ott nagyon fontos aromák vannak. Az 5 poharas módszernél ha jó volt a cefre úgy a 2. 3. -nál kell szagolgatni, forró vízzel kicsit higítani, úgy az ízek jobban kijönnek.
De.Ha eltűnik,jön a KP. Persze mi ketten észlelhetjük a szúrós szag eltűntét másként,de hát ez benne a művészet. Ha ezt olyan egyszerű lenne körülírni,mint ahogy kérdezed,nem lenne senkinek előpárlatos vagy kiherélt pálinkája.
Ez akkor igaz, ha csak az üst alját melegíted (pl. indukcióssal), de üstházban levőnél más a helyzet, mert a forró levegő az üstfalat is körbenyalja.
Az alambik lepárlómnak (ami csak alulról melegített) brutálisan nagy a deflegmációja összehasonlítva a DES-el (a méretkülönbségek figyelembe vételével).
Valami itt nem kerek.A deflegmáció a sisak térfogatának növelésével nő.Ha 100 L-es üstben 10 L alszeszt finomítasz,az üst üres része felfogható megnövelt sisakként.Pont a szimpla üstnél változik a deflegmáció mértéke jelentősen,mivel érvényesül a külső levegő hűtő hatása,ellentétben a dupla falú cuccal,nem?
Azt kell felmérned, hogy az üstben levő folyadék "meddig ér" és a fűtés intenzitását ehhez igazítani. Nem javasolt túlhevíteni az üst falát az első szakaszban. inkább tovább tartson a felfűtés.
Ha már pára és visszacsorgó flegma van, az hűti a szabadon levő üstfalat, de ekkor már a fűtés amúgy is "gyertyalángon" van.
Kényszerűségből pároltam már le 10l-t is 100-asban .... jól elnyújtva.
Hello.Szeretnék feltenni egy kérdést.Azt szeretném kérdezni,hogy egy 100 literes üstben mennyire befolyásolja ha befolyásolja az alszesz mennyisége a deflegmációt és az elválasztást?
Üdv ! Kössz,közben megtaláltam, hát szép masina, saját tapasztalattal rendelkező kolléga kéne nyilatkozzon róla! Szakcég készíti, nem sufni tunning ,biztos van referencia készülék valahol ,azt kéne kideríteni és átbeszélni a tapasztalatokat !:-)