Gyors vacsi:
Szarvacska tésztát főzől, ahogy kell, sós vízben - közben elkészíted a sajtmártást. Kb. 1,5 dl tejben felolvasztol 3-4 natúr kocksajtot és csomómentesre kevered. Egy kevés gyömbérrel, reszelt szerecsendióval, fehérborssal és sok-sok curryvel ízesíted. A főtt tésztára ráöntöd a löttyöt, amikor kezd megdermedni valami isteni.
VIGYÁZAT: Ne készíts túl sokat, mert a mennyisétől függetlenül mindet megeszed!
igen ezt mindig elfelejtem nem vagyok valami jó receptleírásban mert többnyire érzésre főzök meg benne van a kezemben csak csinálom és kész
de akkor főzelék
többféleképpen lehet főzeláket csinálni én inkább a habart változatot szeretem
szöval megpárolod a zöldséget kevés vízben
közben tejföl vagy tejszínt /öldségtől függ/ összekeversz lisszttel csomómentesre és hozzákevered a zöldséghez majd még főzöd egy kicsit hogy aliszt se maadjon nyers és persze só
meg ha olyan zöldség akkor fokhagyma
lehet rántással is sűríteni
akkor olajon megfuttatsz egy kis lisztet és felöntöd vízzel
+ ugy is lehet hogy egy kevés olajra ráteszed a zöldsget megszórd némi lisszttel majd felöntöd izés szerint vízzel esetleg is tejjel vagy tejszínnel.
lehet még csinálni tojás- bab -borsó pörköltet is
a hagymát megfonnyasztod olajban majd a tűzről levéve egy kis pirosparikát szórsz rá majd rádobott a zöldséget vagy a felszeletelt főtt tojást egy kis viz egy kis főzés és kész
remélem érthetőbb voltam
Végy 2 öklömnyi karalábot, putzold meg. 1et vágj félbe, azokat /3-ba, majd #ben vékonyra. Dobd 1/2 l lobogó leves[]kás vízbe, karikázz mellé 1 szál csupasz virslit. 6' múlva a tegnapról maradt 1/2 pohár tejfölbe keverj 1 csapott kka búzakeményítőt, merj rá 2-3 eka levest, keverd el, és kapard a levesbe, alaposan keverd össze. Csöpögtess citromlevet, hogy savankás legyen.
A maradékot tedd a hűtőbe egy csavaros üvegbe, 2 nap múlva hidegen is isteni!
Ja, konzerveket már én is akartam mondani:-)
Egy kis üveg borsó, zöldbab, karfiol, stb. éppen egy egyszemélyes főételnyi - bár ilyenkor a friss jobb, de mégis: tartalék. Vagdalt húsból lehet csinálni húsos makarónit (borított makaróninak elég egy lábos), rizseshúst, tarhonyáshúst, sokmindent. Vannak egészen ehető főzelékkonzervek (a szegedi feltét nélküli sárgaborsó és paradicsomos káposzta egészen jó, azokat én is szoktam venni magamnak, mert a csemetém nem szereti).
Meg vannak jó "csak víz kell hozzá" (de egy kis vaj nem árt) krumplipüréporok, amiből szintén nem muszály egyszerre egy egész zacskóval elhasználni.
Ne haragudjatok, hogy ismét felhozom, de én csak konkrét receptekkel tudok visszaélni. Az, hogy főzzek fözeléket, az Nekem annyi, mint hogy ugorjam meg a Salto Mortale-t.
a méyhűtőt én is propagálom mint 1személy 1lakásban.
Nálam többnyire kenyér is van a mélyhűtőben.
kb 2hetente veszek egy fél kiló barna kenyeret felszelem és berakom a mélybe és amennyi kell előveszem simán is ki lehet engedni de piritósnak is tökéletes. Halkonzervet is szoktam otthon tartani magában vagy salátának kitünő.
és igen itt a lecsó időszaka :)) imádom
és persze nemcsak a paprika meg a paradicsom mehet bele nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni, tökkel padlizsánnal...
meg ajánlom a főzelékeket akár mirelitből is de ilyenkor nyáron csak ki kell menni a piacra és utána frisset is le lehet fagyasztani.
Én se főzök nagyon magamra de nem a kedv miatt hanem mert lusta vagyok magamra főzni, pedig klassz dolog, ha nagyon hiányzik főzök a barátaimnak.
Jó az még gombával, sonkával, zöldpaprikával, kolbássszal, sőt tormával és karfiollal is. Nem nagyon propagáltam itt, mert KOVÁCSÁGI azt írta, tojást ne nagyon - de, ha benézel a honlapomra, van ott jónéhány remek tojásétel is.
Attól, hogy tartasz otthon olyan jól elálló dolgokat, mint mindenféle zöldség, még semmit nem kell előre elhatározni:-))
Én is megcsináltatnám a helyedben a mélyhűtőrészt. Akkor mindenféle mirelit meg lefagyasztott cuccot is tarthatnál otthon, amiből nem kell egyszerre elhasználni az egészet, ez nem csak egyszemélyes háztartásokban praktikus, de ott talán még fontosabb. (Egyébként én csak hét közben vagyok egyedül, hétvégén nem csak magamra vásárolok és főzök - így sokszor van egy-egy adagnyi maradék ebből-abból, amit akkor kapok elő, amikor kedvem tartja. Meg szinte mindig van "levestablettám" (lefagyasztott húslé vagy húsleves), leveskockára is ritkán szorulok.)
Zavarni nem zavar, csak kivész az ismeretlenség bensőségessége: az, hogy ismeretlenül is le lehet tegezni Önt. Egyébként pedig:
- Zavarja Önt, ha magázlak?
- Ha Önt nem zavarja, hogy tegezlek...
Hozzávalók: adagonként.
2 db tojás, 15 dkg zöldborsó, kevés olaj vagy zsír, zöldpetrezselyem, só.
A megvágott petrezselymet a zsiradékon megfuttatjuk, hozzátesszük a borsót, megsózzuk, minimális víz hozzáadásával puhára pároljuk. Ráöntjük a felvert (megsózott) tojást, és készre sütjük.
Leszűrt konzerv zöldborsóból is készülhet
Sajnos egy adagra a legkisebb konzervborsó is sok (pedig akkor meg lehet spórolni a párolást, csak fel kell melegíteni)- bár hűtőben egy-két napot eláll, és éppen lesz belőle egy kis adag leves, vagy zöldborsós rizs - meg én megeszem csamegének csak úgy magában is.
1. Ures huto: tessek teletolteni! :-) Nem ugy kell karcsunak maradni, hogy ures a huto! - Egyebkent ugy nem is lehet. -
2. detto
3. Vasarolni reggel/ebedidoben is lehet..... Es azt se hiszem, hogy csaban nincs egy ejjel-nappali bolt sem ;)
+1 A fagyasztot tesseg megcsinaltatni (ill. ujat venni). A konyha, foleg egy egyszemelyes konyha
legfontosabb felszerelese. Kozvetlenul a vizcsap utan.
Rettentő nehéz velem, ugye? Aaa, ugyan. Pont, mint volt baratnom. :-)))
Ne! Ne! Még a végén konyhatündért faragtok belőlem.
Egyébként azért nem vásárolok előre semmit, mert mint jeleztem, ez a főzöcske teljesen rendszertelen. Előre semmit nem lehet tudni. Előre pedig szintén ezért nem főzök. Hülye vagyok, tudom.
Ági, kedves, figyeltem én, ez a receptet pont itt csak a zacskós gombaleves kritikájaként írtam le - egyébként is ez csak leves, jóllakni nem lehet vele.
Egyébként azt elhiszem, hogy este 9-10 körül nem könnyű bevásárolni, ez ugye még itt nyugaton is így van, meg energiája sincs az embernek - de akkor miért nem töltöd fel hétvégén azt a hűtőt? A zöldségféle fagyasztás nélkül, sőt, akár egy hűvös spájzban is jól eláll egy hétig, és akkor csak rá kellene járni hétközben:-))) És húst is, pláne félig elkészítve jól el lehet tartani a hűtőben.
Gondolod, én naponta vásárolok? Egyébként főzni is inkább csak hétvégén szoktam, szerintem a melegített, ill. épp csak befejezett meleg étel is jobb, mint amit az üzemi konyhán adnak, vagy az akármilyen friss zacskós leves.
Hol van az a "kelet"? Mert a debreceni piacon szokott lenni kimérős kukoricadara is (nem kell megvenni a kilót), és akkor csinálhatnál néha puliszkát. Csak nekem mostanában mindig a zöldségeken jár az eszem:-)))
Nyilván azért csak Farkasokkal táncoló leveseiről ugrott be a sajtos krumplipüré-leves is, mert abban nincs semmi friss zöldség (legfeljebb petrezselyemzöld), csak két tavalyi krumpli, öt deka sajt, meg egy leveskocka:-)
Apropó, Farkasokkal táncoló, kedves, négy-öt deci vízre két leveskocka - nem lesz az egy kicsit méregsós?
Úgylátszik Mulan, nem figyeltél :)
1.) Üres a hűtöm.
2.) Egyébként sincs otthon semmi.
3.) Általában 9 és 10 között érek haza, amikor itt keleten már általában nincs nyitva semmi, vagy ha mégis, az nem esik útba.
Rettentő nehéz velem, ugye?
De egyébként igazad van, teljesen, és köszi a receptet, ha éppen be tudok vásárolni, biztos kipróbálom.
SZVSZ azt a zacskós gombalevest úgy lehet legjobban feljavítani, ha 10-15 dkg gombát egy kanál petrezselyemzölddel meg egy késhegynyi borssal megpárolsz, felengeded húslevessel (vagy víz+erőleveskocka), összefőzöd, hozzáadsz két kanál tejszínt (tejfölt), majd a zacskó tartalmát gondosan a szemétbe üríted. Elkészítési ideje kb. ugyanannyi, mint a zacskósé.
Ja, most már lecsót is lehet főzni, egy adagnyi paprika-paradicsom már megfizethető.
Köszi a jó kis receptet, tényleg jó, hogy mikor próbálom ki, azt nem tudom, de majd szólok.
A háztartásomról annyit, hogy időnként főzvén, eleinte a receptet magammal kellett vinnem a boltba, mert semmi se volt otthon, és a végén elmentem a vas-edénybe is, mert nem volt otthon megfelelő edény. Persze mindig marad egy csomó dolog (pl. a feketebors jó sokáig eláll, úgyhogy az mindíg van otthon.
HOZZAVALOK:
4 dl viz
2 husleveskocka
1 db Camping kremsajt
1 doboz konzerv vagy mirelit kukorica
ELKESZITES:
A leveskockakat vizben felfozzuk, hozzaadjuk a kukoricat (ha mirelit, ujbol felforraljuk), vegul belekeverjuk a kremsajtot.
Betetkent adhatunk hozza piritott zsemlekockat vagy cernameteltet is.
Talaskor a tanyerokba aprora kockazott trappista sajtot teszunk, erre merjuk ra a forro levest.
A leveskockabol 1/2 liter vizzel levest fozunk, mikor felforrt lassan
belekeverjuk a buzadarat es tovabb fozzuk. Kozben elkeverjuk a
tojassargajat a tejfollel es a citromlevel, majd allando kevergetes mellett
felengedjuk a forro levessel es mar keszen is van.