Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2023.08.14 0 0 11718

Na még egy utolsó a témában.

Érdekes, 4 nap szobahőmérsékleten és darabon tartás után észrevehető változás lett.

Azok a nekem nagyon izgalmas elsődleges főként illatok mintha elillantak volna, minden sokkal simább és kerekebb lett, de így picit egyszerűbb.

15,20, dvin-re értve.

Előzmény: cloaked (11717)
cloaked Creative Commons License 2023.08.14 0 0 11717

Köszi, de belém most még kár az ilyesmi, még mindig csak úgy 90%-os lehet az ízlelésem a covid előttihez képest :) Ugyanezen okból csak néha van itthon 1-1 üveg értelmesebb rövid, de semmi puccos :D

 

Őszintén nekem a Courvoisier VS volt az egyetlen cognac, ami nem ízlett, valahogy borzasztóan nem állt jól neki a rövid érlelés, talán pont ezért olyan jók az érettebb változatok (mástól is hallottam). Mintha seprősebb lenne a többinél (változó mennyiségű seprőt vissza szoktak adni a borhoz lepárlás előtt).

 

Ja, lehet az armagnac könnyed-gyümölcsös is, attól függ, hogy blendelik a lefinomítottal, na meg ízléstől függően is. Nekem az a legfeltűnőbb, hogy borpárlathoz képest mennyire borillatú, egyéb brandynél sose éreztem ilyet. Gondolom mert olyan primer aromák is megmaradnak, amiket normális finomítással nem nagyon lehet átmenteni.

 

Araratból nem is tudtam, hogy 3 meg 7 is van. A 10 tényleg jobb az 5-nél, csak valahogy nem izgalmasabb, úgyhogy ár/értékben nem éreztem ugyanazt a kiugrást. Az Ararat 5 a maga áráért szerintem évek óta minden kereskedelmi párlatot ver a magyar piacon.

Előzmény: naivkezdo (11716)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.12 0 0 11716

Egyébként az jutott eszembe, hogy ha nagyon érdekel és van valami klasszis pálinkád cserébe:) tudok küldeni 1-1 deci mintát abból, ami érdekel.

Előzmény: cloaked (11714)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.12 0 0 11715

Courvoiser vs, vsop között szerintem 2 osztály van, fényévekkel jobb a vsop nekem.

Xo teljesen más karakter, nyilván összetettebb is.

Ararat 3,5,7 egy sorban kóstolva nekünk is az 5 nyert. 

Viszont szerintem a 10 ezektől jobb, de igazából mind egyszerű a 15 (vaspurakan), 20-hoz (nairi) képest.

Azok leírásához profinak kellene lennem, hogy visszaadjam, de ha pénzt adok valamikor újra szeszért, csak ehhez nyúlok. 

Dvin megint egészen más karakter, mert egyrészt 50-es, másrészt miután összeválogatták újra beteszik 3 évre hordóba.

Ha van is boise, cukor biztosan kevesebb, az egész kevésbé mesterkélt  nekem.

 

Armagnac-ban csak azt az egy vsop-t kóstoltam, amit írtam, kezd távolodni az emlék, mert csak kis kóstoló üveggel vettem, de egy picit csajosabb, friss, lendületes, gyümölcsösebb vonal rémlik. 

Előzmény: cloaked (11714)
cloaked Creative Commons License 2023.08.12 0 0 11714

Pedig másnap már jelentkezett is valaki, aki azt hittem, te vagy, csak nem kérdezett semmit :))

 

A nagyok biztosan túláraznak, nekem már a VS kiadásaik is elvették a kedvemet a többitől. VS-árkategóriában a jerezi brandyk sokkal jobbak, mondjuk a stílus is más, mert sherrys (a jerezi likőrbor) hordókban érlelik őket, ettől elég mazsolás ízük van. A nagy cognacmárkák XO tételeit amúgy általában nagyon dicsérik; hogy ugyanolyan jót esetleg olcsóbban is lehet venni, az más kérdés.

 

Az Araratból nekem az 5 volt kedvenc a maga mezőnyében, a 10 nekem valahogy nem hozta ugyanezt az előnyt, bár egy VS cognacnál szerintem az is jobb volt. Eredetileg az Ararat is a cognac-hagyományon alapul, az alapító még az üstöket is Franciaországból vitte annak idején, boise szerintem ott is van (az olcsóbbakban legalábbis), max. nem cukrozzák annyira.

 

Az armagnac eleve egész más stílus, az lényegében egy finomítatlan kifőzőoszlopos alszesz. UP irányban vékonyabb, szárazabb a kisüstinél, EP irányban viszont nincs is elválasztás. Az olcsóbb-fiatalabb tételeknél lefinomítják egy részét kisüstön, hogy a stílusa meglegyen, de az arcodat ne szedje le :)

Előzmény: naivkezdo (11713)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.10 0 0 11713

Nem vagyok faszbukon.

Mindegy, courvoiser xo lett a kiválasztott, arra emlékeztem kedvencnek a nyugatiak közül. 

Mondjuk egyszer összekóstolnám kíváncsiból a 4 nagyot mai fejjel.

Hozzáteszem, picit keresgéltem a neten, és másnak sem szimpatikus a cuccozás a 4 nagynál, és rengeteg világszinten ismeretlen van, aki nem cuccoz és ár-érték arányban simán jobbak, állítólag ezek mellé lehet rakni.

De ennyi időm erre mostanában nincs, hogy cognac-armagnac szakértő legyek:)

Mert volt egy Janneau armagnac vsop is ebben a körben, azt összekóstolva courvoiser vsop konyakkal teljesen más stílus. 

Aztán tettem egy kitérőt pár nap késéssel kelet felé, ararat szortiment. 

Jobban tetszik az örmény, kevésbé csinált cucc benyomás.

ararat vaspurakan, ararat nairi, ararat dvin, ezek vannak kb egy ligában a courvoiser xo-val, csak szerintem jobbak is.

Előzmény: cloaked (11712)
cloaked Creative Commons License 2023.08.06 0 0 11712

Nincs merítésem komolyabb cognacból, VS-eken kívül alig kóstoltam valamit :) Ha Fabebookon belépsz az "Italkultúra Klub" csoportba, akkor ott van 1-2 ember, aki ilyesmit is iszik, és talán még ezeket is ismeri.

Előzmény: naivkezdo (11708)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.05 0 0 11711

Benne bíztam titkon:)

Előzmény: öreg_néne_b (11710)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.08.04 0 0 11710

cloaked sok mindent kóstolt, lehet, hogy éppen ezeket is, de ő sem sűrűn jár erre.

Előzmény: naivkezdo (11708)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.03 0 0 11709

Szia!Remélem írsz mert láttom rég voltál fent!Ha más írna azt is megköszönném!:)

És ha 3"os csőből csinálnék 1 méterest (azt meg tudom oldani) simán a kupolához ez pedig a hűtőbe menne egylépcsős is lenne a vodka készítésem? Itt hogy nézne ki a leválasztások  rézeleje-szíve-utópárlat?

Köszönöm még egyszer!:)

 

Előzmény: barbárállat (11661)
naivkezdo Creative Commons License 2023.08.03 0 0 11708

Üdv,

 

Van más topic konyakra?

Ha ez a jó, a kérdésem:

Ez tudom szubjektív, de egy kört futnék. Volt már aki összekóstolta remélem martin, hennessy, courvoiser hármast xo-ban?

Egyel fiatalabb körben nekem courvoiser simán favorit volt. 

Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.29 0 0 11707

Üdv.   Írtad, hogy erjesztő vödörben szűröd a cefrét.   A vödör alján a szűrőt te tetted bele vagy úgymond gyárilag van benne?

Előzmény: barbárállat (11663)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.28 0 0 11706

De persze, ha literről beszélünk, mindig számít, hány fokosról van szó.

Előzmény: öreg_néne_b (11705)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.28 0 0 11705

Szerintem több.

Előzmény: Hyuing-II (11704)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.28 0 0 11704

Akkor  szivének  kb. mennyi  kellene lennie?   8 liternek?

Előzmény: öreg_néne_b (11703)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.28 0 0 11703

Akkor ha jól értem, 10%  alkohol tartalom esetén kb 80 liter  cefre  ad   kb  8 liter nedüt ?

 

Nem jól érted. 
80 liter 10%-os alkoholban van 8 hlf alkohol 
Ez 8 liter tisztaszesz vagy pl. 16 liter 50 fokos.

Előzmény: Hyuing-II (11702)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.28 0 0 11702

Akkor ha jól értem, 10%  alkohol tartalom esetén kb 80 liter  cefre  ad   kb  8 liter nedüt ?   De úgymond eleje, közepe vége együtt? Ha igen  akkor a szive  sacc  3-4 liter? 

Előzmény: obsitos3 (11698)
csucstopon Creative Commons License 2023.03.24 0 0 11701

januar ota

Előzmény: csucstopon (11700)
csucstopon Creative Commons License 2023.03.24 0 0 11700

a bolenyes lengyel vodka alig dragult       szuper

Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.22 0 0 11699

Értem, köszönöm.  Nyilván elba..tam valahol.  Pedig igyekeztem.

Előzmény: obsitos3 (11698)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11698

Gondolom,valahonnan kaptad a receptet,amiben szerepel a gabona mennyisége,a keményítő elfolyósításához,cukrosításhoz  szükséges enzimek mennyisége,és az összeshez szükséges víz mennyisége.Ezek aránya úgy van meghatározva,hogy ha minden a terv szerint,hiba nélkül végbemegy,az odaírt mennyiségű,kb 10 % alkoholtartalmú cefrét kapsz.És ennek illik a végén kijönni belőle.Ha 18 Brix kezdő értéket mértél,és a forrás leállt 11-nél,az 7 g/100 g cukrot jelent.Ebből kb 3.5 g alkohol lesz,ami 3.5 %-os cefrét jelent,vagyis valahol valami nem stimmel.Vagy túl van hígítva,(sok víz)vagy az enzimek körül volt gond,vagy leállt a forrás,pl a hideg miatt,vagy rossz minőségü a gabona.De írtam,én még ilyennel nem találkoztamcsak gondolom,hogy előfordulhat.

Előzmény: Hyuing-II (11696)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11697

Tuti hogy az történt!

 

Úgy érdemes,hogy Whisky turbó élesztővel csinálod,aztán 48-órán belül kiforr...érdemes addig valami melegebb helyre tenni.Mondjuk az az élesztő elég drága :)

Csak akkor szoktam ha nagyon van időm ilyesmire télen,és rááldozok... olyankor, valóban tudja az az élesztő :D a dolgát.

Előzmény: Hyuing-II (11695)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11696

receptek általában 8-10 %-os cefrét céloznak meg. ÍRTAD!     Bocsánat de ezt nem értem.

Előzmény: obsitos3 (11693)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.20 0 0 11695

Valószínűleg az történt.  Soha nem fogok többet télen próbálkozni.

Előzmény: Dezodoros Ede (11690)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11694

Természetesen illatra vágnak, a százalékok és literek kb értékek

https://www.youtube.com/watch?v=_dwQqPofvpA

 

Nagyon lassan főznek. Az első főzésénél kb. annyi óra a főzési idő, ahány százalék alkohol van a borban... A tisztító főzés még hosszabb, a belinkelt képed pontosan:

 

30 perc - az üst ürítése az előző adagtól, mosása

1ó30p - az üst feltöltése és forráspont elérési ideje

30 perc - előpárlat

6ó - középpárlat (konyak)

4ó30p - "secondes"

1ó - utópárlat

 

Összesen 14 óra...

Előzmény: öreg_néne_b (11692)
obsitos3 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11693

kóstold meg,ha nem maradt édes,a forrás nem állt le idő előtt,ha biztos vagy a víz-gabona arányban,enzimekben,utolsó lehetőségként lehet gyengébb minőségű,kisebb keményítőtartalmú gabona is az ok,a receptek általában 8-10 %-os cefrét céloznak meg,bár ilyet még nem hallottam

Előzmény: Hyuing-II (11689)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11692

Az időre vágást meg értelmezni sem tudom.

Előzmény: öreg_néne_b (11691)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.17 0 0 11691

A százalékra vágásnak az a hibája, hogy erősen készülék (és fűtés) függő.

Előzmény: Vapor53.898 (11670)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.16 0 0 11690

Mert az elején még mikor felfőzted,volt egy bázis hőmérséklete az anyagnak,amitől tudott nagyon forrni...mivel írtad 16 fok volt a helységben...fokozatosan visszahűlt az anyag és ezért nem forrt ki rendesen vagy állt le a forrása az tuti.

Előzmény: Hyuing-II (11689)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.03.15 0 0 11689

Kukorica-rozs-árpa maláta.  glüco, alfa, meleg, még melegebb,  szerintem  mindent  pontról pontra betartottam.   A helyiségben nem volt túl meleg kb. 16 fok.  Úgy forrt mintha alatta lett volna a gázrózsa 3 napig utána megállt. Korábban (nyáron) is mértem már akkor csak talán 13 brix volt  de lement 5.5 brixre és akkor állt meg.

Előzmény: obsitos3 (11682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!