Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2023.11.01 0 1 32935

Ők meg azt gondolják, hogy te vagy ismeretlen nick 😂

Előzmény: nagypapi51 (32934)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.01 0 0 32934

H_G kivételével mind ismeretlen nick.

Előzmény: Boarhunter (32933)
Boarhunter Creative Commons License 2023.11.01 0 0 32933

Vannak merész dolgok. A egyik főzi, a másik mikrózza a padlizsánt...

Ez már túlmutat az "ahány ház..." dolgon, ezek szimplán idióták...

Előzmény: nagypapi51 (32932)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.11.01 0 0 32932

kicsit turkáltam, nem kellett nagy ész, hogy rájöjjek: ez is 'töltött káposzta' :)

Az alap:

padlizsán, semleges ízű olaj, (lila)hagyma, citromlé, só, bors (paradicsom)

Előzmény: H_G (32931)
H_G Creative Commons License 2023.10.31 0 0 32931

Mustár helyett tejföl! Fokhagyma mindenképp kell, a padlizsán után az a 2. legfontosabb összetevő.

 

Előzmény: nagypapi51 (32930)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.31 -1 1 32930

Fokhagyma helyett mustár :)

- ahány ház...

Előzmény: Boarhunter (32929)
Boarhunter Creative Commons License 2023.10.31 0 0 32929

Mustár? Az nem kell bele.

A fokhagymát kihagytad.

Előzmény: nagypapi51 (32928)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.31 0 0 32928

Ez inkább secinak válasz, én jól megvagyok a vinetével/vinetával, nem nézem, milyen zászlócska van beletűzve.

- padlizsán, hagyma, olaj, mustár, só bors, - a kötelező egyszerűség jegyében.

Előzmény: öreg_néne_b (32927)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.31 0 0 32927

Nem jártam utána, de alapanyagai és ízvilága alapján a török - bolgár - román - erdélyi magyar vonalon került hozzánk. Nem románabb, mint magyar...

Előzmény: nagypapi51 (32926)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.31 0 0 32926

...a vinete miota magyar...

magyar az, amire én azt mondom :)

(ld. még néhány 'gasztro-hungarikum')

Előzmény: seci (32921)
Boszorka Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32925

Köszönöm, én is csak ezt láttam.

Előzmény: seci (32924)
seci Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32924

A szep kepes honlapjukon csak kattogtathatsz nem jon be semmi (https://adambistro.hu/#etlap)

-seci

Előzmény: Boszorka (32923)
Boszorka Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32923

Nem találom az étlapot, de majd még keresem.

Előzmény: nagypapi51 (32920)
seci Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32922
seci Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32921

Azert en az udvozlo-falatoknal elbizonytalanodtam, hogy a vinete miota magyar, de en csak egy egyszeru pesti srac vagyok es tudtommal az echte (sic) roman kaja.

Ha meg monduk zsidotojast kennenek arra a pogacsara, avagy toportyu-krémet, az jobban passzolna [errol jut eszembe evek ota nem csinaltam, ideje!)

 

-seci

Előzmény: nagypapi51 (32920)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 32920

Boszi, ezt is ajánlom, sztem értelmezhető ételek.

Előzmény: Boszorka (32919)
Boszorka Creative Commons License 2023.10.19 0 0 32919

Na ezt kipróbáljuk!

Előzmény: nagypapi51 (32918)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.10.19 -1 0 32918

Újra van Fekete holló a várban (anno nekünk csak Taknyos varjú)

Vissza a '70-es évekbe?

Hepci Creative Commons License 2023.10.16 -1 0 32917

Köszönöm!

Előzmény: Kóstoll-óó (32916)
Kóstoll-óó Creative Commons License 2023.10.16 -3 0 32916

Rendben... és technikailag is szépen vagyon leírva!

Előzmény: Hepci (32915)
Hepci Creative Commons License 2023.10.13 -3 3 32915

Lehet olvasni a blogomat újra: www.gasztrojazz.blogspot.com

Ma reggel egy felvidéki étteremről (Modrá Ryba (Kék Hal), Kovacevo (Kovácspatak)) teszek ki rövid posztot.

 

Itt kizárólag technikai jellegű hozzászólást írok a továbbiakban (is), azt is csak addig, amíg az Index (politikailag/minőségileg) nem lesz teljesen vállalhatatlan számomra (már nincs ettől messze).

Előzmény: Kóstoll-óó (32913)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.10.12 -3 1 32914

Jaja, érdemes volt kiszekírozni Hepcit, nincs is azóta cúúúna beszéd, én például egy vödör lófaszért se beszélnék olyan nagyon randán! Illetve...

Meg beszéd úgy általában sincs, hát így jártunk...

 

Persze akik egy csillagos étteremben nem tudnának mit enni, mert ezt se cárátááám, meg asse sáárátááám, azok nem ennyire érzékenyek, ez ilyen, de legalább azt se kell naponta olvasni.

 

Nekem közben megvolt ismét a Rumour és a Stand is, meg is írom majd őket, de csak a napló kedvéért, mert amúgy minek.

Előzmény: Kóstoll-óó (32913)
Kóstoll-óó Creative Commons License 2023.10.12 -1 0 32913

Hepcikém... teljesen leült a fórum nélküled! Akik kifogásolták az "ízes" (be! sicc!)- szólásaidat lám lám nem is járnak étterembe... vagy csak annyira magukban tartják. A magamfajta olvasónak kimondottan hiányz(c-)ik az itteni megnyilvánulásod, vagy más nem is eszel?

Előzmény: Hepci (32853)
Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.27 -1 5 32910

Na, ez se tegnap volt, de ha már megírtam, beteszem...

Meg aztán jövő héten megyünk a Standba is.

 

Essencia

 

Általában úgy szokott lenni, hogy szeptember-október táján szoktunk olyan éttermekbe menni, amiről beszámolót érdemes írni, elvégre nem vagyunk mi egy Vajda Pierre:)

 

Most viszont egy sajnálatos baleset miatt  (leesvén egy létráról szó szerint szilánkokra tört a jobb könyököm, kibírtam röhögés nélkül, viszont fogytam vagy 10 kilót, volt is miből...) mindez áttevődött a késő-télre, úgyhogy most sikerült megejteni az Essencia-t.

 

Jókora étterem ez, meg sem tudom számolni, hány asztal van és ennek megfelelően péntek este ide vagy oda, nincs is tele. Ez nem baj, csak megjegyeztem. A belső pedig egyfajta ódon indusztriál, vagyis boltíves beltér csupaszra pucolt téglákkal és mindezek fölött a szintén csupasz szellőző csövek, nem kellemetlen, talán érdekesnek nevezném, vagy ki tudja…

 

3-féle menü kapható, az Itthon, az Otthon és a Május 17.

 

Itt ugyebár egy magyar-portugál vegyes házasságról van szó, így az egyik (Itthon) a magyar, a másik (Otthon) a portugál menü, május 17-én pedig a lányuk született, mint megtudjuk a kedves felszolgáló lánykától és az a menü nagyjából az előző kettőből van összeválogatva. De amúgy az itthon/otthonban is van 1-1 választási lehetőség, meg lehet kérni itt-ott kaviárt, szarvasgombát, felárért.

 

Mi adunk egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek, május 35-ét pedig meghagyjuk Erich Kastnernek.

 

Üdvözlő falatok jönnek, egy tőkehal-rudacska, egy „bundás kenyér” tejföllel a tetején és egy cékla zselébe mártott (nagyjából nyers) libamáj bonbon, a fehér izé mellette „libazsír-hó”, impozáns, csak evőeszköz híján nem tudom külön megkóstolni és rájönni, mi az és hogyan csinálták. Szóval a kis kosárkával együtt kell ezt bekapni, aztán örülni. A halacska és a máj kiváló, a kenyér amolyan egynek elmegy.

 

 

Itthon érlelt magyar marhatatár tormával az első fogás, ami remek, csak a mellé adott vaj ad okot némi fejtörésre. Nem az íze, vagy az állaga miatt, hanem hogy mit csináljunk vele? Merthogy a tatár rajta van a kenyéren, közé már nem kenhetjük, de aztán valahogy ráügyeskedjük a falatra.

No és erről sajnos nincs fotó.

 

Otthon mindjárt választhatunk makréla és polip között, a polip nyert, szép az állaga, nekem az íze egy kicsit furcsa, de állítólag ennek ilyennek kell lennie. Mindenesetre karakteres, nem vízízű, ez tény.

Jár mellé sütőtök püré, karalábé hártyavékonyra szeletelve, savanyítva és zöldfűszer veluté.

Itthon most választhatnánk tojáslevest, de akkor már nyilván inkább a dödölle jöjjön, jön is és ilyet bizony nem főznek Zegen. Jó bőven mérik hozzá a kaviárt és egy a képen látható vagány zöld mártás van alatta, nem érheti kifogás.

 

 

Otthon pedig egy zúzás ravioli következik, ami nem rossz, de végső soron az, aminek kinéz: paradicsomos ravioli.

 

 

Most meglepetésként kapunk egy pirított kovászos kenyeret és mellé valami különleges olíva olajat, ami valóban finom, érdekes átvezetés, de nem kellemetlen.

 

Mindig más felszolgáló hozza a kaját, az éppen aktuális pedig nem más, mint a szomszédom.

Ő nem ismer meg, de én igen és ez meg is éri, mert a találkozás örömére hoz nekünk 2 pohár bort grátisz, ami mivel itt 3.500.- Ft körül van egy pohár bor, igen gáláns dolog tőle!

 

Az Itthonban most az jön hogy fürj, lilakáposzta, cvekedli.

A fürj egy mellet jelent és egy szétszedett, majd a csonton újra összerakott combot, finom kis darab mindkettő. A lilakáposzta egy püré, a cvekedli meg megint csak az, aminek kinéz, jó kis jus jár még hozzá.

 

 

Az Otthonban viszont tőkehal, vizitorma, kaviár. Hát a tőkehal kétségkívül megint csak tökéletesen van elkészítve, de túl nagy meglepetést ne várjunk tőle, a vizitorma szintén veluté formájában jelenik meg és van még egy kis savanyított vadbrokkoli-szerűség is, biztos mondták, pontosan mi ez, de elfelejtettem és sajnos nem vagyok egy kimondott botanikus.

 

 

 

Itt hümmögök kicsit, mert némileg bátor az ízesítés, hogy ezzel az enyhe eufemizmussal írjam le azt, hogy kicsit sós, amire a kaviár is rátesz és bár így sem rossz, de főleg a hal elbírna több savat, szóval abból a savanyú és zöld ágacskából elférne több is.

 

Az Itthon főétele szarvas „vadas módra”, bármit is jelentsen az idézőjel. Vagyis hogy azt jelenti, hogy egy mustármagos jus van a hús alatt, a vadas püré formában van jelen, kérhető még rá szarvasgomba 2.000 forintért, de őszintén szólva sokat nem ad hozzá az amúgy teljesen kompakt kis fogáshoz. És megkönnyebbülve konstatálom, hogy itt is tudnak úgy húst sütni, ahogy a Szél Tamásék.

 

 

Az Otthoné pedig mangalica, koriander, kagyló. Igazi surf and turf, vénuszkagyló van a hús mellé és szintén vékonyra szeletelt karfiol, egy zöldségpogácsa, meg jus természetesen, a koriander szerencsére megfelelően visszafogott adagolásban.  Kipattogtatott hajdina adja a roppanós elemet.

 

 

Mindkét főétel kimondottan szép munka.

 

Most pedig kapunk egy frissítő-átvezető izékét, sabalion valami piros gyümölccsel, ami nyilván a képen is látszik, többet viszont én sem tudok róla, de amúgy a funkcióját maximálisan betölti.

 

 

És már a desszertnél tartunk, ami Itthon mézes krémes, homoktövis névre hallgat. És tényleg az, rusztikus törökméz darabokkal és én mindig azt mantrázom, hogy csoki-csoki-csokival, úgyhogy van itt is csoki, az a gömböcske olyan, mint az orosz túrórudi, ami leírva furán néz ki, de tényleg nagyon finom.

 

 

Otthon pedig a desszert „bolo de bolacha”, ami ahogy utána néztem egyfajta kávés torta, ami nyilván azért van idézőjelben, mert ez is szét van szedve. Ez is remek.

 

 

És már csak az utódesszert van hátra, mint a hobbitoknál a második reggeli, ami egy kocka zserbó és egy kicsi tarte.

 

 

Összességében ez a konyha kétségkívül bőven megüti az egy csillagos szintet, igazi hibát nem is tudtam felfedezni (még szerencse:)

 

Érdekes módon a magyar vonal a séf portugálsága ellenére erősebb szerintem, de persze a másik is megfelel a kényes ízlésemnek.

Mindez a nívós szórakozás egy üveg plusz két pohár borral, két üveg vízzel és a 15% szerviz díjjal mintegy 125 ezer forintos tétel (volt majd egy éve, ma már biztos több...), még jó, hogy lehet kapni:)

 

Remélem, átmennek a fotók is és nem hiába küzdöttem vagy egy órát...

Alpári Gnác Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32909

Én Chrome-ot egyszer tettem a gépemre, amikor megjelent és lelkendezett a világsajtó, hogy mekkora jóság már.

Egy vödör fos volt, cserébe ráment egy fél napom, mire leirtottam, mert minden registrybe masszívan beette magát.

 

Nem vagyok informatikus, bár nyilván értek hozzá valamilyen (nem túl magas) szinten.

 

De nehogy már ezzel kelljen foglalkoznom.

 

A Mozilla eddig megfelelő volt, de az Edge is visszadobja a bűvszakit, nyilván az ESET miatt.

A továbbiak nem az én kompetenciám.

 

Volt hasonló esetem nekem is, saját szerverem van, saját mail szerverrel és egyszer csak elkezdtek visszajönni a leveleim, mert valaki az én IP-tartományomban spam-elt és a Microsoft kitiltotta az egész miskulanciát.

Kellett nekik levelet írnom és akkor visszatettek a látható világba.

Beszarás...

Előzmény: Popenka (32905)
Boarhunter Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32908

Egy rakás dolog nem működik sem az indexen  sem az index fórumon, se a blogokon firefoxban.

Állandóan kidobál és a mentett jelszóval se tudok visszalépni.

Egy rakás szar.

Az opera ezerszer jobb, megbízhatóbb.

Előzmény: Popenka (32907)
Popenka Creative Commons License 2023.09.27 -1 0 32907

"Azon kivul egy csomo szemet fel sem jon..."

 

Firefox-szal alapból nem jön a mocsok és a szemét.

 

Most, hogy mondod: betöltöttem az index fórumot a soha nem használt Microsoft Edge= Chrome = Opera szirszarral, hát, meglepődtem, mennyi reklámot és hülyeséget kaptam rögtön a pofámba, hogy eldobtam félelmemben az egeret. :)

 

A Firefox tisztább-szárazabb érzés. (jaj, ez is egy reklám szöveg volt valamikor :))) )

Előzmény: seci (32906)
seci Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32906

Ugy mindenkinek, erdemes megnezni:

 

"Adblock plus" installalva?

"uBlock origin"?

 

Egy jo adblocker csodakra képes! Azon kivul egy csomo szemet fel sem jon, pl a jobboldalon nekem semmi sincs a "Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!" oszlopban...

 

-seci

 

Előzmény: Popenka (32905)
Popenka Creative Commons License 2023.09.27 -1 0 32905

Így van. Utána olvastam. Tényleg van ott valami kód, és igencsak terjedni látszik a világon.

 

Az én konfigurációm és beállításaim fokozzák a felhasználói élményt.

Azaz: nagypapi linkje a Bűvös szakácsra mutat és nem jelez hibát, bejön a kért tartalom.

Közben, ha ránézek a víruskergetőm naplójára: minden esetben, minden kattintásra, blokkol egy kimenő kapcsolatot, valami adathalász/marketing hely felé. Teszi a dolgát, és nem akadályoz feleslegesen.

Firefox+WithSecure

 

Bugos mindkettő, állítólag ugye... ;) Dehogyis.

Előzmény: Boarhunter (32904)
Boarhunter Creative Commons License 2023.09.27 0 0 32904

Js/Agent.RAW

Előzmény: Popenka (32903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!