Oszi kajak :)). Nekem a krem levesek... nem nehez elkesziteni, es finomak. Erdekelnek?
Mindenfele sult zoldseg... lehet sok gyokerzoldseget adni hozza, tokot, zukkinit, es fuszereket: rozmaring, majoranna, fokhagyma, kakukkfu... ami van keznel.
Ha sutotokot csinalsz, csak kockazd fel, es so-bors-olaj, susd, finom koret.
A sutotok finom levesnek is - elkeszited mint fennt, turmixolod forro huslevel, talalod piritott fenyomaggal, kenyerkockaval. A maradek sutotok csodalatos felhasznalasa.
Kale leves... nem tudom mi a kale magyarul, de minden zold leveles jo hozza, kicsit fonnyasztod a zoldet fokhagymaval oliva olajon, forro huslevel felereszed...lehet kezdeni a leveshez a fonnyasztast szalonna, pancetta sutessel, es dusitani a levest megfozott babbal (konzerv, feher, vagy csicseri borso).
Desire - ami kesik, nem mulik :)) (csak lassan jon...)
Itt egy kedvenc spenot receptem:
Hozzavalok (nem egy adag, de konnyen lehet kicsinyiteni): 4 evokanal vaj 4 csesze aprora vagott hagyma 1/4 csesze liszt 1/4 kkanal orolt szerecsendio 1 csesze tejszin 2 csesze tej 1 1/2 kg melthutott spenot, kiolvasztva 1 csesze finomra reszelt Parmezan sajt 1/2 csesze reszelt Gruyere sajt so, bors
Melegitsd elo a sutot 220 fokra. Olvaszt fel a vajat egy serpenyoben, add hozza a hagymat es parold uvegesre. Add hozza a lisztet, szerecsendiot, keverd es susd picit, majd add hozza a tejet, tejszint, addig fozd amig surusodni kezd. Jol csavard ki a spenotot, add a szoszhoz, keverd el, adj hozza 1/2 csesze Parmezant, sozd, borsozd izles szerint. Tedd at egy sutoedenybe (lehet ebben az edenyben is sutni), szord a tetejere a 1/2 csesze Parmezant, 1/2 csesze Gruyere sajtot es susd kb 20 percig, amig latod, hogy forro es jonnek a buborekok az edeny oldalan.
A kepen egybesult sertes hus volt hozza - de akarmivel is finom (sot... nekem hus nelkul is).
A dagasztás tulajdonképpen gyúrás, a kelttésztákat szoktuk addig gyúrni-gyömöszölni, míg elérik a kívánatos állagot.
Sok robothoz van dagasztófej, hogy a tiédhez van-e, nem tudom, nekem valamikor volt - kézzel hatékonyabb vagyok. Nézz szét kenyeres, sütis topicokban, a KONYHA-TRÜKKÖKben is sokat foglalkoztunk kelt tésztákkal - a honlapomon alighanem a kalácsoknál van egy részletesebb módszertan.
Orommel jelentem, a fiu itt van mar egy ideje, es meg nem halt ehen!!! Koszonet mindenkinek, aki reszt vett a konyhai kimuvelesemben! Ujabb kerdesem van: olvastam egy receptet, ahihez dagasztani kell a tesztat. En meg olyat nem csinaltam, hogy kell? Az en egyszeru, primitiv robotgepem vajon tud olyat csinalni? Es kezzel kb hogyan kell (mar amennyire ez leirhato). Jo hosszuhetvegezest, es ha valaki tudja a dagasztasugyi valaszt, ne turtoztesse magat, hatha nekiallok az unnep alatt. Koszi
Zöldségtál:
Mindenféle zöldséget (sárgarépa, zeller, karalábé, krumpli, hagyma, paprika, karfiol, zöldborsó paradicsom, stb) apró kockára vágva beteszed egy jénai edénybe. Pici olajat és nagyon kevés vizet öntessz alá, ízlés szerint sózod, vagy meghinted Vegetával. 5-7 percig a legmasabb fokozaton mikrózod, ekkor jól megkevered és kissé alacsonyabb fokozaton ugyanennyi ideig párolod. Néhány percig pihenteted megsórod zöld fűszerekkel és kész!
Ha ez kevés, mert "húsos" vagy, akkor vágsz bele egy szál sütnivaló kolbászt, avagy debrecenit, sonkát, vagy bármi húsfélét és még további 3-5 percig mikrózod.
Ha szereted a májat, azt is csinálhatsz mellé: -nekem grilles sütőm van.
Egy sertés-, vagy borjúmáj lebernyeget megszabadítassz az erektől, hártyáktól. bevagdosod néhány helyen, majd a másik oldalát erre merőlegesen. A vágásokba vékony füstöltszalonna szeleteket teszel és óvatosan megsózod. Ekkorra felmelegedett a grill. 5 percig grillezed teljes tűzön, majd még 5 percig közepestől kisebb fokozatú mikrót is adsz hozzá. megfordítod és másik oldalát is sütöd-mikrózód 5 percig. megparikázod,vagy borsozod, majd nagyon gyorsan elfogyasztod a zöldségek társaságában. Tegyél mellé valamilyen savanyúságot is.
Jó étvágyat.
Ja! grilles nélküli mikróban is elkészíthető. Úgy is finom!
kenyérvacsora: a sima vajkrémet,margarint kis tálkákban különbözö füszerekkel keverem össze (sült csirke füszerkeverék,mexikói grill,pulykafüszer,fokhagymás villámpác,stb...tudom,van itt,aki nem szereti a bolti füszereket,de nem baj:-) ).Ezzel kenem meg a kenyérkéket és igy,megkenve piritom meg.(sütöben is lehet tepsire téve)
nyaminyami:-) nagyon finom
Hideg vacsora is rulez (csak, ugye, aki hidegebédel - vagy menzán - az szeret melegvacsorázni).
De, ha tojás van, onnantól: rántották, omlettek minden minden összetevővel - már meleg étel:-)
Viszont hidegen kenyérre kenve is jó a legtöbb rántottaféle (sima, lecsós, bakonyi, gombás...) ha elég apró benne az adalék.
De, ha eleve hideget szeretnél: a keménytojás vagy a rántotta jól bedolgozható ilyesmikbe mint:
Túró + zöldfűszerek (tejföl/aludttej szükség és ízlés szerint)
Túró + reszelt sajt (meg zöldfűszerek, (tejföl/aludttej szükség és ízlés szerint)
Túró + tejföl + fokhagyma (picire), köménymag (nálunk őrölt, mert senki sem szeret ráharapni), pirospaprika = hagyományos paprikástúró
Kérdés: halkonzervet szeretitek? Abból annyi mindenfélét lehet, hogy ne egyszerűen halkonzerv legyen:-)
Na és konzerves, amit - valahol már írtam - egyemista korunkban nem átallottunk májpástétomnak titulálni: dobozka májkrémet serpenyőben pici zsíron felmelegítesz, közben kavargatva - villázva - minél apróbbra igazgatod, ha már elég melegnek tűnik, ráborítasz két felvert tojást, összekavarod, átsütöd. Szabad fűszerezni, ha van kéznél valami: petrezselyem, bors, szerecsendió jó hozzá.
Kosz, Dora, meg megvagyok. Csak csendben fulelek es lesek. Hetvegere-meleg vacsorara valo receptem mar jo sok van. De Ti mindig ilyen nagyokat esztek vacsira? Hol talalok jo kenyerrekennivalo meg ilyenek recepteket? nincs fantaziam, hogy sajt, juhturo, turo, joghurt, tojas, zoldsegkonzervek meg kis fagyasztott kaja, meg persze valami baromfi-felvagott birtokaban milyen finom, kreativ konnyu vacsikat lehet csinalni a felvagottas-sajtos kenyeren kivul? (a felsoroltak altalaban vannak otthon)Tudom, hogy ez "mit FOZZEK ma magamnak" topic, lehet kerdezni nem-fozos kajakrol is?
Besamel = fehérmártás (lisztkása, tkp. egy tejes rántás):
Kis vajon lisztet hevítesz fehéredésig, hideg tejjel felengedve felforralod. Kb: diónyi vaj, kanál liszt, másfél deci tej. Ha csomós lesz, elturmixolod. Ízesíted szerecsendióval, fehésr borssal ízlés szerint, reszelt sajtot keversz bele - attól függ, mire használod.
Pulykamellet felcsikozom, beaztatom tejbe, so+bors+fokhagyma, tepsibe kiszedegetem a hust, a levet egy tojassal eldolgozom, raontom, megszorom reszelt sajttal. Pirosra sutom.
Legalabb egy fel napot kell aznia, vagy egy ejszakat.
Zacskos krumplipuret keszitek sok vajjal, ez a koret. Talalaskor minden tanyerba meg meggybefottet is teszek. Ez szep es finom, jo hideg legyen. =O)
julia (juli vagy julcsi, most hogy szolitsunk?:),
ami meg eszembe jutott, az a teszta lerakva, barmilyen szoszt csinalsz, belekevered a fogkemenyre kifozott pennet/tortellinit, tuzallo talba teszed, sajttal leszorod, es be a sutobe, ilyenkor az a lenyeg, a szosz higabb legyen, mert a sutesnel a teszta beszivja nagyon,
a minapi konkret recept, amirol pedig eszembe jutott, 2 fore: apro csikokra vagott 1 csirkemell megpirit, hozzaad vekonyra szelt 30 dkg gomba (lehet konzerv is persze), raont egy adag pesto, ezt kapni keszen, de frissen elkeszitve meg finomabb, fel doboz tejfol, 5 dkg reszelt parmezan, osszerottyant, belekever szines penne, mert az mutatosabb, es a fenti modon osszesut, sutes elott olivaolajjal meg meglocsoltam, sutes azert is jo, mert jo elore elkeszitheted, de csak eves elott sutod, friss jelleget ad neki
roll.
Erről eszembe jutott a sajtos krumplileves, ami nagyon egyszerű, de hatásos: Fél liter levesre 2 nagy krumplit felkockázva, egy erőleves-kockával (persze, ha van húslevesed, azzal is lehet) megfőzöd, leszűröd (a levét el kell tenni), összetöröd egy diónyi vajjal és öt deka reszelt sajttal, felengeded a saját levével és kész is. Lehet váott petrezselyemre vagy egyéb zöldfűszerre tálalni, és kenyér- vagy sajtkockát adni hozzá.
Az én kedvencem a Beebite-töl ellesett sajtleves kisebb módositásokkal. Most éppen fokhagymaleves.
A következöképpen készül: Besamelt készitek 1 ek-nyi vajból és 1 ek-nyi lisztböl, annyi tejjel, amennyit felvesz (kb. 3 dl), és még 1 pohár forró vizet adok hozzá. Ezután belecsurgatok 1 tubus (?) fokhagymaizü krémsajtot, jól elkeverem, majd belenyomok fokhagymanyomóval 3-4 g. fokhagymát. Sózom, borsozom, és még kicsit forralom. Piritott zsemlekocka is jó hozzá, de én a közértben szoktam venni olyan pufiizét, ami meg van piritva, és levesbetétként árulják (na, ezt jól megmondtam)...
arra nem gondoltatok hogy a távol-keleti konyhák ételeit lehet a leggyorsabban elkészíteni, és ráadásul még a legtöbb pasi szereti is azokat (legalábbis én örülnék ha ilyet föznének nekem)? Az elökészítésük nem több pár percnél, és gyorsan meg is sülnek, ráadásul még egészséges is. Nem mellékesen pedig nehéz elrontani egy jó recept birtokában... Nekem pl. a thai konyha a kedvencem, leírok ide gyorsan egy király levest hátha kedvet kapsz hozzá...
2,5 dl csirkealaplébe tegyél 2 szál thai citromfüvet, 4-5 kaffir lime levelet, 5 cm thai gyömbért (galangal néven fut a boltban), lassú tüzön fözd 5 percig. Tegyél bele 40 dkg csíkokra vágott csirkemellet, 10 dkg negyedekre vágott gombát, 4 ek lime levet, 3 ek thai halszószt, 1 kk sót és 1/2 kk cukrot, majd ismét rotty 10 percig (lassú tüzön!). Aztán zutty bele 4 dl kókusztej, 4-6 kimagozott, apróra vágott piros chilipaprika, felforr és már kész is.
Nekem ez a kedvenc levesem... Minden cucc hozzá beszerezhetö pl. a Nagyvásárcsarnokban az Azsia shopban nem túl drágán.
Még eszembe jutott egy: a Sigue által leirt husi alulra, rá töltikeszerüség úgy módositva, hogy a husira krumplipüré kerül. Azt is kb. fél óráig kell sütni.
Vagy egyszerüek a tészták mindenféle rárakott dologgal is (erröl külön topic is van). Én ma a következöt csináltam: összevágtam apróra 3 kis fonnyadt paradicsomot, 1 paprikát, egy fél cukkinit, és vajon elkezdtem párolni, majd, mikor elfött a leve, rálöttyintettem egy bolognais uncle bens mártást és egy doboz kukoricát, kicsit rotyogtattam, utánaizesitettem sóval, kis borssal. Közben föztem ki csavart tésztát, a tetejére reszeltünk sajtot, és nyami.
De szoktam olyant is csinálni, hogy kis fej hagymát apróra vágok, rá 4-5 fej kis kockára vágott gomba, ezt megpiritom vajon, majd elfözöm a levét. Erre löttyintek egy 2 dl-t tejszint, sózom, borsozom és ezt öntöm a tésztára. Ha nincs tejszin, akkor tejföllel is jó.
Na, abbahagyom, mert megint éhes leszek :)))
Julcsi: én a rakott dolgokat is tudom javasolni. Pl. a rakott krumplit ezerféleképpen lehet variálni. A hajában fött krumplit karikákra vágod, és rétegesen lerakod a tepsibe karikára vágott kolbásszal és fött tojással. Tetejére tejföl jön, és aztán a sütöben 1 óráig sütöd. Más ize van, ha füstölt kolbásszal csinálod, más, ha virslivel, stb.
De lehet kolbász helyett darált hússal (amit elötte kicsit megpiritasz olajon, és megfüszerezed vegetával, oregánóval, kicsi borssal), vagy lehet a rétegek közé sajtot tenni, stb.
Egyik kedvencem a spenótos rakott krumpli. Ez a krumpikarikákig ua., közben 1 tasak fagyasztott spenótot megolvasztok (nem a parajkrém feliratút, hanem amire "darabos" van irva) olajon, és kicsit párolom, amig jól összeesik, és elfözöm a levét. Ezután öntök rá egy kicsi tejszint (olyan 2 dl-s dobozosat), sózom, borsozom, és rétegezem a krumplival. Kb. fél óra sütés után készül el, és a nevével ellentétben nagyon finom, mert tök krémes lesz belül :Ö
Aztán a rakott mindenféle zöldség, aminek az alapja a fött rizs, darált hús (én 1 kétszemélyes tepsihez egy 3 dl-s pohár rizst és 25 dkg pulyka darálthúst szoktam venni). A rizs gyorsrizs is lehet ;), a húst meg megpiritom, sózom, borsozom, paprikázom, és rétegezem a zöldséggel. A zöldség lehet zöldbab, karfiol, cukkini, gyalult tök vagy bármi, amit szerettek. A zöldségeket forró vizben 10 percig szoktam fözni, majd leszüröm.
Ha valaki már leirta ezeket, akkor bocs, de nem volt idöm az elejétöl visszaolvasni.
Julcsi,vékony szeletekre vágott csirke-vagy pulykamellel kibélelsz egy kiolajozott tűzálló tálat.
Megsózod (borsozod),beborítod a hússzeleteket bármilyen sonkával,megpakolod vékony szeletekre vágott paradicsommal,majd egy réteg sajt (pl. trappista ) következik.
Befeded az egészet alufóliával,30-40 percig sütöd,végül néhány perc alufólia nélküli pirítás után - csiribí-csiribá -,máris tálalhatod.
Krumplipüré illik hozzá.
Variacio az elozzore: gomba helyett ananasz, tejfol helyett tejszin, teszta helyett rizs. Minden mas mehet igy.
Vagy az se rossz, hogy csirkehust megsozol es lerakod sorban egy tepsibe. 1-2 evokanal olaj ala.
4 db zsomlet apro darabokra tepsz es 5 db lazan felvert tojasba aztatsz. So, bors, majoranna, voroshagymakremmel vagy anelkul, aprora vagott petrezselyem egy csokorral. Ha nagyon varialni akarod akkor mehet bele meg aprora vagott bacon, vagy gomba, vagy valami majfele, akar kenomajas darabka is.
Ezeket jol osszekevered az aztatott zsomlevel es a husokra terited. Alufoliaval lefeded es a forro sutobe dugod egy jo felorara. Ha vastagabb a hus, pl comb akkor tobb ido egy kicsivel. Azutan folia le, es szep pirosra sutod. Kozben csinalhatsz koretet, salatat.