Kicsit mefolajoztam, de az lehet, hogy keves volt. Legkozelebb meprobalom rendes maffinsuto kapszliba tenni, de lehet, hogy az is beragad. Egyebkent teflonos a sutom, de egy kicsit mar megkopott.
Tegnap ezt en is megcsinaltam. Nagyon finom lett, teljesen olyan mintha bo olajban sutottem volna (epe panaszaim vannak, igy a zsiradekban sult dolgokkal vigyaznom kell) Mar csak ki kell talalni valamit a maffinsuto kimosasara, mert az fortelem!!!!!
Próbáld ki a spenótos pennét. A gyerekeim kedvence.
1/2 kg csirkemell 40 dkg spenót levél (én szoktam mélyhűtöttet is használni) penne tészta fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, olaj, és a legfontosabb tejszín (főző)
A vöröshagymát megdinszteled, rárakod a csíkokra vágott cs.mellett. Ha kifehéredett sózod, borsozod, mehet bele a fokhagyma, a spenót levél és egy pici víz. Ha megpárolódott minden add hozzá a tejszínt, egyet forrald még és kész. A tésztát közben főzd ki, és ha kész keverd össze az egészet. Nagyon gyorsan készen van és isteni.
Fasirt... tegnap formabontottam, es egy adagos egybesulteket csinaltam :)). Le szoktam fagyasztani, es ha nincs mas, egy-egy fasit eletet ment estenkent.
Oszi kajak :)). Nekem a krem levesek... nem nehez elkesziteni, es finomak. Erdekelnek?
Mindenfele sult zoldseg... lehet sok gyokerzoldseget adni hozza, tokot, zukkinit, es fuszereket: rozmaring, majoranna, fokhagyma, kakukkfu... ami van keznel.
Ha sutotokot csinalsz, csak kockazd fel, es so-bors-olaj, susd, finom koret.
A sutotok finom levesnek is - elkeszited mint fennt, turmixolod forro huslevel, talalod piritott fenyomaggal, kenyerkockaval. A maradek sutotok csodalatos felhasznalasa.
Kale leves... nem tudom mi a kale magyarul, de minden zold leveles jo hozza, kicsit fonnyasztod a zoldet fokhagymaval oliva olajon, forro huslevel felereszed...lehet kezdeni a leveshez a fonnyasztast szalonna, pancetta sutessel, es dusitani a levest megfozott babbal (konzerv, feher, vagy csicseri borso).
Desire - ami kesik, nem mulik :)) (csak lassan jon...)
Itt egy kedvenc spenot receptem:
Hozzavalok (nem egy adag, de konnyen lehet kicsinyiteni): 4 evokanal vaj 4 csesze aprora vagott hagyma 1/4 csesze liszt 1/4 kkanal orolt szerecsendio 1 csesze tejszin 2 csesze tej 1 1/2 kg melthutott spenot, kiolvasztva 1 csesze finomra reszelt Parmezan sajt 1/2 csesze reszelt Gruyere sajt so, bors
Melegitsd elo a sutot 220 fokra. Olvaszt fel a vajat egy serpenyoben, add hozza a hagymat es parold uvegesre. Add hozza a lisztet, szerecsendiot, keverd es susd picit, majd add hozza a tejet, tejszint, addig fozd amig surusodni kezd. Jol csavard ki a spenotot, add a szoszhoz, keverd el, adj hozza 1/2 csesze Parmezant, sozd, borsozd izles szerint. Tedd at egy sutoedenybe (lehet ebben az edenyben is sutni), szord a tetejere a 1/2 csesze Parmezant, 1/2 csesze Gruyere sajtot es susd kb 20 percig, amig latod, hogy forro es jonnek a buborekok az edeny oldalan.
A kepen egybesult sertes hus volt hozza - de akarmivel is finom (sot... nekem hus nelkul is).
A dagasztás tulajdonképpen gyúrás, a kelttésztákat szoktuk addig gyúrni-gyömöszölni, míg elérik a kívánatos állagot.
Sok robothoz van dagasztófej, hogy a tiédhez van-e, nem tudom, nekem valamikor volt - kézzel hatékonyabb vagyok. Nézz szét kenyeres, sütis topicokban, a KONYHA-TRÜKKÖKben is sokat foglalkoztunk kelt tésztákkal - a honlapomon alighanem a kalácsoknál van egy részletesebb módszertan.
Orommel jelentem, a fiu itt van mar egy ideje, es meg nem halt ehen!!! Koszonet mindenkinek, aki reszt vett a konyhai kimuvelesemben! Ujabb kerdesem van: olvastam egy receptet, ahihez dagasztani kell a tesztat. En meg olyat nem csinaltam, hogy kell? Az en egyszeru, primitiv robotgepem vajon tud olyat csinalni? Es kezzel kb hogyan kell (mar amennyire ez leirhato). Jo hosszuhetvegezest, es ha valaki tudja a dagasztasugyi valaszt, ne turtoztesse magat, hatha nekiallok az unnep alatt. Koszi
Zöldségtál:
Mindenféle zöldséget (sárgarépa, zeller, karalábé, krumpli, hagyma, paprika, karfiol, zöldborsó paradicsom, stb) apró kockára vágva beteszed egy jénai edénybe. Pici olajat és nagyon kevés vizet öntessz alá, ízlés szerint sózod, vagy meghinted Vegetával. 5-7 percig a legmasabb fokozaton mikrózod, ekkor jól megkevered és kissé alacsonyabb fokozaton ugyanennyi ideig párolod. Néhány percig pihenteted megsórod zöld fűszerekkel és kész!
Ha ez kevés, mert "húsos" vagy, akkor vágsz bele egy szál sütnivaló kolbászt, avagy debrecenit, sonkát, vagy bármi húsfélét és még további 3-5 percig mikrózod.
Ha szereted a májat, azt is csinálhatsz mellé: -nekem grilles sütőm van.
Egy sertés-, vagy borjúmáj lebernyeget megszabadítassz az erektől, hártyáktól. bevagdosod néhány helyen, majd a másik oldalát erre merőlegesen. A vágásokba vékony füstöltszalonna szeleteket teszel és óvatosan megsózod. Ekkorra felmelegedett a grill. 5 percig grillezed teljes tűzön, majd még 5 percig közepestől kisebb fokozatú mikrót is adsz hozzá. megfordítod és másik oldalát is sütöd-mikrózód 5 percig. megparikázod,vagy borsozod, majd nagyon gyorsan elfogyasztod a zöldségek társaságában. Tegyél mellé valamilyen savanyúságot is.
Jó étvágyat.
Ja! grilles nélküli mikróban is elkészíthető. Úgy is finom!
kenyérvacsora: a sima vajkrémet,margarint kis tálkákban különbözö füszerekkel keverem össze (sült csirke füszerkeverék,mexikói grill,pulykafüszer,fokhagymás villámpác,stb...tudom,van itt,aki nem szereti a bolti füszereket,de nem baj:-) ).Ezzel kenem meg a kenyérkéket és igy,megkenve piritom meg.(sütöben is lehet tepsire téve)
nyaminyami:-) nagyon finom
Hideg vacsora is rulez (csak, ugye, aki hidegebédel - vagy menzán - az szeret melegvacsorázni).
De, ha tojás van, onnantól: rántották, omlettek minden minden összetevővel - már meleg étel:-)
Viszont hidegen kenyérre kenve is jó a legtöbb rántottaféle (sima, lecsós, bakonyi, gombás...) ha elég apró benne az adalék.
De, ha eleve hideget szeretnél: a keménytojás vagy a rántotta jól bedolgozható ilyesmikbe mint:
Túró + zöldfűszerek (tejföl/aludttej szükség és ízlés szerint)
Túró + reszelt sajt (meg zöldfűszerek, (tejföl/aludttej szükség és ízlés szerint)
Túró + tejföl + fokhagyma (picire), köménymag (nálunk őrölt, mert senki sem szeret ráharapni), pirospaprika = hagyományos paprikástúró
Kérdés: halkonzervet szeretitek? Abból annyi mindenfélét lehet, hogy ne egyszerűen halkonzerv legyen:-)
Na és konzerves, amit - valahol már írtam - egyemista korunkban nem átallottunk májpástétomnak titulálni: dobozka májkrémet serpenyőben pici zsíron felmelegítesz, közben kavargatva - villázva - minél apróbbra igazgatod, ha már elég melegnek tűnik, ráborítasz két felvert tojást, összekavarod, átsütöd. Szabad fűszerezni, ha van kéznél valami: petrezselyem, bors, szerecsendió jó hozzá.
Kosz, Dora, meg megvagyok. Csak csendben fulelek es lesek. Hetvegere-meleg vacsorara valo receptem mar jo sok van. De Ti mindig ilyen nagyokat esztek vacsira? Hol talalok jo kenyerrekennivalo meg ilyenek recepteket? nincs fantaziam, hogy sajt, juhturo, turo, joghurt, tojas, zoldsegkonzervek meg kis fagyasztott kaja, meg persze valami baromfi-felvagott birtokaban milyen finom, kreativ konnyu vacsikat lehet csinalni a felvagottas-sajtos kenyeren kivul? (a felsoroltak altalaban vannak otthon)Tudom, hogy ez "mit FOZZEK ma magamnak" topic, lehet kerdezni nem-fozos kajakrol is?
Besamel = fehérmártás (lisztkása, tkp. egy tejes rántás):
Kis vajon lisztet hevítesz fehéredésig, hideg tejjel felengedve felforralod. Kb: diónyi vaj, kanál liszt, másfél deci tej. Ha csomós lesz, elturmixolod. Ízesíted szerecsendióval, fehésr borssal ízlés szerint, reszelt sajtot keversz bele - attól függ, mire használod.
Pulykamellet felcsikozom, beaztatom tejbe, so+bors+fokhagyma, tepsibe kiszedegetem a hust, a levet egy tojassal eldolgozom, raontom, megszorom reszelt sajttal. Pirosra sutom.
Legalabb egy fel napot kell aznia, vagy egy ejszakat.
Zacskos krumplipuret keszitek sok vajjal, ez a koret. Talalaskor minden tanyerba meg meggybefottet is teszek. Ez szep es finom, jo hideg legyen. =O)
julia (juli vagy julcsi, most hogy szolitsunk?:),
ami meg eszembe jutott, az a teszta lerakva, barmilyen szoszt csinalsz, belekevered a fogkemenyre kifozott pennet/tortellinit, tuzallo talba teszed, sajttal leszorod, es be a sutobe, ilyenkor az a lenyeg, a szosz higabb legyen, mert a sutesnel a teszta beszivja nagyon,
a minapi konkret recept, amirol pedig eszembe jutott, 2 fore: apro csikokra vagott 1 csirkemell megpirit, hozzaad vekonyra szelt 30 dkg gomba (lehet konzerv is persze), raont egy adag pesto, ezt kapni keszen, de frissen elkeszitve meg finomabb, fel doboz tejfol, 5 dkg reszelt parmezan, osszerottyant, belekever szines penne, mert az mutatosabb, es a fenti modon osszesut, sutes elott olivaolajjal meg meglocsoltam, sutes azert is jo, mert jo elore elkeszitheted, de csak eves elott sutod, friss jelleget ad neki
roll.
Erről eszembe jutott a sajtos krumplileves, ami nagyon egyszerű, de hatásos: Fél liter levesre 2 nagy krumplit felkockázva, egy erőleves-kockával (persze, ha van húslevesed, azzal is lehet) megfőzöd, leszűröd (a levét el kell tenni), összetöröd egy diónyi vajjal és öt deka reszelt sajttal, felengeded a saját levével és kész is. Lehet váott petrezselyemre vagy egyéb zöldfűszerre tálalni, és kenyér- vagy sajtkockát adni hozzá.
Az én kedvencem a Beebite-töl ellesett sajtleves kisebb módositásokkal. Most éppen fokhagymaleves.
A következöképpen készül: Besamelt készitek 1 ek-nyi vajból és 1 ek-nyi lisztböl, annyi tejjel, amennyit felvesz (kb. 3 dl), és még 1 pohár forró vizet adok hozzá. Ezután belecsurgatok 1 tubus (?) fokhagymaizü krémsajtot, jól elkeverem, majd belenyomok fokhagymanyomóval 3-4 g. fokhagymát. Sózom, borsozom, és még kicsit forralom. Piritott zsemlekocka is jó hozzá, de én a közértben szoktam venni olyan pufiizét, ami meg van piritva, és levesbetétként árulják (na, ezt jól megmondtam)...