Keresés

Részletes keresés

mr_ricsi Creative Commons License 2008.06.02 0 0 41
Mennyire vagy biztos benne, hogy a Mobility Radeon a gépedben kártya formában van jelen, és nem ráforrasztva az alaplapra?
Előzmény: Eet (40)
Eet Creative Commons License 2008.06.01 0 0 40
1 mert az biztos jó bele
2 mert nem rossz az
3 mert nem akarok fejleszteni, mert egy notebook nem építgetésre való szerintem
4 nyáron egy izmos asztalit akarok beszerezni mert amire kell arra az való
5 ezt csak szeretném visszahozni az életbe hogy bírja még egy picit
remélem kielégítő volt
:)
Tudsz esetleg segíteni?
Előzmény: locsemege (39)
locsemege Creative Commons License 2008.06.01 0 0 39
Miért kellene ugyanolyan típushoz ragaszkodni, mint ami eddig is volt?
Előzmény: Eet (38)
Eet Creative Commons License 2008.05.31 0 0 38
Helló!
Nekem a hűtés miatt tönkrement a videokártyám. Nem tudjátok honnan tudnék szerezni egy ATI Mobility Radeon X700 128 MB-s videokarit? Hivatalos szervíz túl sokba kerül és a gép sajna már nem garis.
Köszi bármilyen segítséget.
ashura Creative Commons License 2008.05.30 0 0 37

Ha nincs hozzáértő ismerősöd, akkor mindenképpen.

Ha túlmelegszik a gép, akkor lefagy, újraindul, stb, persze a legrosszabb pillanatban, ezt kockáztatod. Természetesen a nagy hő az elektronikának sem tesz jót.

Szerintem egy sima tisztítást max 8-10 ezerből megúszol, ha nincs szükség venti cserére.

Előzmény: vicuss (36)
vicuss Creative Commons License 2008.05.30 0 0 36
Vigyem el szervizbe?Mi történhet,ha sokáig halogatom?Köszi a gyors választ.:)
ashura Creative Commons License 2008.05.30 0 0 35

Biztos eltömődött a hűtőrendszer, tele szokott menni porcicákkal. Ilyenkor a tökéletes takarításhoz szét kell szedni a gépet, otthon, ismeret nélkül ez nem tanácsos. De ha nem csak azért nagy a hangja, mert full fordultaszámon jár, akkor még venti hiba is lehet, amit cserélni kell.

Előzmény: vicuss (34)
vicuss Creative Commons License 2008.05.30 0 0 34
Sziasztok!Ha nagyon zúg a laptopom mit tudok tenni?Nagyon melegszik szegényke.:(Sajnos nem igazán értek hozzá,segítsetek.
kgyuszi Creative Commons License 2008.05.26 0 0 33
Találtam.
Ha más is ilyet keresne:
Spire WhisperRock VI -19Db - 2ezer Ft
Azért nem egy lopakodó, de teljesen elviselhető.
kgyuszi Creative Commons License 2008.05.24 0 0 32
Socket A -hoz keresek !halk! még kapható hűtőt. Esetleg valaki tud valamit ajánlani.
ashura Creative Commons License 2008.02.18 0 0 31

Mivel japánimádó vagyok, ezért nem kell különösebben ecsetelni, hogy mennyivel jobb egy eredeti!!! japán cucc, mint valami másik. A gond csak az, hogy az elktronikai nagy átlag számítechnikai vonalon sem ilyen minőségű alkatrészekből áll össze, vagyis nem cél az évekig tartó, üzembiztos működés a kommersz vonalon. A felsőbb kategóriákban megy tovább is, de ha beszarik legtöbbször nem érdemes javítani.

 

Lásd, mint fent, ezek nem csúcsminőségű készülékekben döglöttek meg, ráadásul nagyfesz kondikról volt szó, így szépen átütögettek a melegtől, aztán meg szabályosan felforrtak belül. Több ilyen példánnyal volt gondunk, más-más készülékekben, azt hiszem, a gyártó sem volt azonos. Sajnos az, van, hogy az olcsó készülékekekhez a gyártók a másod-harmad osztályú alkatrészeket szerzik be, akár a nevesebb gyártó termékeiből is.

 

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a kerámia a legszarabb kondifajta. Persze itt is lehetnek minőségi különbségek, és a szuperspéci darabokkal mi itt nemigen találkozunk. A notikban is, legyen akár méregdrága, számtalan zárlatos smd kondi okoz problémát, meg szopást.

 

Nyílvánvaló, hogy ugyanannyiért nem érdemes hűtőt venni, mint amennyibe a kártya kerül. A drágák pedig általában megfelelő hűtéssel rendelkeznek. Csak, mint lent is írtam, sok az őrült júzer, nem is beszélve a moddingosokról. Én azért raktam plusz ventiket a házba, mert öt vinyó azért fűt, ráadásul déli fekvésű tetőtérben van a gép, ott jó kis trópus van nyáron. Így azért jobban érzik magukat.

Előzmény: mr_ricsi (29)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.17 0 0 30
"Az én személyes tapasztalatom az, hogy ne a számítógép fűtse be a szobát"
Pedig éppen az a cél, hogy befűtse!
Rendszerben nézve: a procid termel 80W hőt, ez átmegy a bordára, a bordáról átveszi a CPU cooler által kavart levegő, azt pedig a házventi(k) kiviszik a szobád légterébe, és megvalósult az, hogy fűtse a szobát.
Ha a procid túl meleg, akkor a fenti folyamatban valamelyik hőátadásnál probléma van, és túl lassan jut a hő át a szobádba. (És neked ez nem tetszik, ezért indítottad a topicot.)

"Ezt a hőt nem hasznosítjuk sőt meg is próbáljuk állandóan szüntetni."
Megszüntetni nem tudjuk, az ellentmondana az energiamegmaradás törvényének. Ezért megpróbáljuk vezetgetni ide-oda...

"milyen jó lenne ha lehülne a számítógépünk kényes alkatrészei és abból felmelegedne mondjuk a fürdővizünk."
Ez gyakorlatilag is megoldható. (Vizhűtés -> hőcserélő). Csak nem gazdaságos, mert a gépedből kinyerhető ~150W-nak legalább a 10x-ese kellene a családi melegvízfogyasztás kielégítéséhez. (Ha sokat gépezel, akkor talán az 5x-e is elég lenne.)
Előzmény: k.szabolcs (28)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.17 0 0 29
"soxor csak az ESR-mérő mutatja meg a hibát"
Nem tudom, hasonlítottál-e össze azonos értékű dzsunka elkokat eredeti japán LowESR-esekkel. A dzsunkának új korában is lehet 5-7x akkora belső ellenállása, mint egy Nichicon vagy Rubycon kondinak. Emiatt pedig ennyivel jobban is melegíti saját magát.

"Nem azt mondtam, hogy elolvadt a műanyag kondi, hanem azt, hogy tönkrement."
Igaz, jelentheti azt is, hogy megszakadt vagy átütött. De ez elég meglepő 80°C alatti hőmérsékleten. És elég komoly minőségi problémkat vethet fel! A legalább 85°C minden kondinál benne van a specifikációban, akkor pedig bírnia is kell. Ha nem, akkor a komisszár küldjön egy ólomgolyót a gyárigazgató fejébe.

Jut eszembe: van tapasztalatod a "multilayer" kerámia kondikkal? Egy tápban közvetlenül hűtőborda melletti 1u/50V-os ELKOkat akarok kicserélni valami tartósabbra, és a boltban csak ilyet tudnak adni. A katalógusokat átnéztem, elvileg minden szép és jó, de ha a gyakorlatban mégsem, akkor mi van? A táppal annyira nem érdemes rizikózni.

"Hol ajánlottam én bárkinek is, hogy rakjon plusz hűtést a vga-ra? "
Konkrétan sehol, de volt 2 ráutaló hsz-od.
Általánosan igaz, hogy minél jobb az alkatrészek hűtése, annál hosszabb a várható élettartama.
De vegyünk egy példát: a procid terhelve max 60°C-os. Így a várható élettartama mondjuk 10 év. Veszel rá egy komolyabb hűtést, leviszed 45°C-ra. Így a várható élettartama 30évre nő.
Van értelme pénzt és energiát áldozni fenti élettartam meghosszabbításra?
Van értelme pl. egy 13e Ft-os VGA-kártyához 7e Ft-os tuninghűtőt venni?
Előzmény: ashura (27)
k.szabolcs Creative Commons License 2008.02.17 0 0 28
Na a végére csak sikerül valami olvasmányt kreálni azoknak akik eltévedtek és vásárlási kényszerüket (lázukat) hűtésekkel akarják csillapítani.
Mindettőtöknek köszönöm az infókat biztos, hogy mind a ketten nagyon tapasztaltak vagytok.
Az én személyes tapasztalatom az, hogy ne a számítógép fűtse be a szobát és, hogy egy kis fizikát idézzek, energia nem vész el csak átalakul, jelen esetben pedig hőenergiává.
Ezt a hőt nem hasznosítjuk sőt meg is próbáljuk állandóan szüntetni.
Pedig mennyi híres feltalálónk (volt) van, milyen jó lenne ha lehülne a számítógépünk kényes alkatrészei és abból felmelegedne mondjuk a fürdővizünk. :)
Előzmény: ashura (27)
ashura Creative Commons License 2008.02.17 0 0 27

Nem csak mobilban égtek el, hanem jól szellőző gépekben is. Máshol is volt szériahiba, ha nem is motorvezérlő miatt.

 

Hát pedig a monitorokban is jelentkezik a melegedési probléma, meg a tévékben is. Ezekkel elég sokat foglalkoztam. A legelképesztőbb hibajelenségeket produkálják még az lcd-ben is.

 

Nem csak akkor hibás egy kondi, ha púpos, sőt soxor csak az ESR-mérő mutatja meg a hibát, de az sem mindig. Nekem nem hobbim, hanem napi gyakorlat a kondik cseréje, legyenek azok elkók vagy smd-k.

 

Ha már idézel, legalább olvasd el, amit idézel. Nem azt mondtam, hogy elolvadt a műanyag kondi, hanem azt, hogy tönkrement. Ez fonetikusan sem ugyanazt jelenti.

 

Hol ajánlottam én bárkinek is, hogy rakjon plusz hűtést a vga-ra? Csak annyit tanácsoltam még a topik elején, hogy a lehető legalacsonyabban kell tartani a hőmérsékletet a gépben (persze nem abszolút nullafokon), mert az elektronika, de mechanika sem szereti a túlzott meleget. Ezt persze lehet túlméretezett hűtőbordákkal, de lehet jól szellőző házakkal is biztosítani. Ezért, leírtam, hogy néz ki nálam a ház hűtése. Én is láttam olyan őrültjúzer gépeket, ahol a lúzer telepakolta ventikkel az óccsó házat, amik ráadásul egymás ellen dolgoztak, aztán a meleg még jobban bentmaradt a cuccban.

 

Remélem, most már tisztázódtak a félreértések.

Előzmény: mr_ricsi (26)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 26
"Egy másik topikban már említettem egy nagy nevű vinyógyártót, aminek egy szériájánál sorban melegedtek el a motorvezérlők."

És ez a vinyógyártó vagy a beépítő hibája?

Az utolsó szériahibás motorvezérlő még a Quantumoknál volt a TDA5247ht.
Aztán pedig a Maxtor tett érte, hogy szériában pukkanjanak, amikor az egyesülés után a Quantum gyárában készült vinyók nyákjára rárakatott egy műanyag lapot, amelyen az IC-knek lyukak voltak kivágva. (LCT20, D540x,D740x)
Aki ilyen vinyót mobilrackbe tett, az bizton számíthatott égett szagra.

A monitorokhoz-pénztárgépekhez nem értek, nem is akarok hozzászólni. (Meg itt nem is ontopic a téma).
Viszont a vinyókkal -igaz évekkel ezelőtt- foglalkoztam (itt ez is offtopic), a púpos elko-k pedig már egy ideje a hobbim, és a szabadidőmből nem keveset áldoztam rá. A hűtési téma pedig élből jöhet, mert tanultam is, meg vizsgáztam is belőle.

"láttam már olyat is, hogy a műanyag kondi, tehát nem elkó, adta meg magát sorozatban, mert túl közelre rakták egy hűtőbordához. Ezek az esetek ráadásul nem 80-100 fokon következtek be, hanem ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleten."
A kondik burkolatát PVC-ből csinálják, aminek 180-250°C az olvadási hőmérséklete, vagy kemény poli-etilénből, de az is legalább 160-180°C.
Ezek sem 100°C-on, sem alatta nem olvadhatnak meg, már ha jól emlékszem vissza az általános iskolai fizika órákra.
Ha mégis megolvadt, akkor valószínűleg a kínai ipar gyártott megint valami specifikáció alatti szemetet. (Vagy kontalthiba a forrasztásnál, ott melegedett, és a hő átterjedt a kondira is.)

"Tehát bőven van olyan eset, amikor az elégtelen hűtés miatt tönkremegy valami."
Persze, hogy van.
Csak éppen a hűtést rendszerben kell(ene) átlátni, és ha pl. túl meleg a VGA, nem feltétlenül a VGA hűtését kell nagyobbra cserélni.
Előzmény: ashura (22)
ashura Creative Commons License 2008.02.16 0 0 25

Mivel visszadobta a fórum, még egyszer nekifutok.

Ha nem tudod a hiba okát, akkor nem is tudod kijavítani, mert újból beszarik. Szóval, marhaságot írtál.

Alkatrész szinten javítunk, tévedésben vagy, ha azt hiszed pc alaplapokat cserélgetünk futószalagon, ugyanis pc-vel már szinte nem is foglalkozunk.

Pedig sok esetben keresgéljük a hiba okát, és soxor rájöttünk olyan megoldásokra, amikre a konkurens szervizek nem, ergo előnyben voltunk/vagyunk velük szemben, ugyanis végérvényesen elhárítottuk az adott hibát, míg a másik cég ezt csak időlegesen volt képes.

Napi 4-5-6 készülék javítását végzem átlagosan, ez a bejött mennyiségtől, és a hiba fajtájától függ.

Most már te is elárulhatnád, mivel foglalkozol, ha már ilyen magaslóról csevegsz.

Előzmény: mr_ricsi (24)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 24
"tizenvalahány éve szervizelek ezen a területen nagy tételben"
Megállapítod, hogy mi a hiba, majd kijavítod. De hogy mi a hiba oka, azt nem keresed, legfeljebb csak addig, hogy a tulaj okozhatta-e vagy sem.
Az okok keresgélését nem fizeti meg senki, és nyilvánvalóan időd sincs rá, ha -mint írod- nagy tömegesen megy át a kezeden a javítanivaló.
Előzmény: ashura (18)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.16 0 0 23
"Valóban felesleges lecserélni a passzív hűtést abban az esetben ha csak 2d-s alkalmazásokat futtatunk és szinte nem is játszunk, ellenkező esetben viszont nem ajánlott tartósan 70fok felé engedni a processzor hőmérsékletét."

És ez a 70°C honnan jön? Hol van leírva, és miért annyi?
Az hsz-odban az írod, hogy csak úgy bedobtam azt a 130°C-os adatot. Most te a 70-nel nem ugyanazt csinálod?

"Így már alaposan befűtjük a házat is!!!!"
A kártya ugyanannyi Joule hőmennyiséget termel, bámilyen hűtés is van rajta. Csak amikor nincs megfelelő légmozgás a passzív borda körül, akkor nem tudja elég hatékonyan átadni a hőt a levegőnek és ezért lesz meleg a borda.
De amit leírtál, az általánosan szintén nem igaz, csak rosszul átszellőző ház esetén.
Előzmény: k.szabolcs (21)
ashura Creative Commons License 2008.02.16 0 0 22

Igazad van, én is hülye voltam, hogy felvettem a kesztyűt. Csak amikor látom a gyakorlatban, hogy milyen hibákat okoz a túlzott melegedés, akkor kicsit felkaptam a vizet a "boltos lózungokra".

De hogy a példák. Egy másik topikban már említettem egy nagy nevű vinyógyártót, aminek egy szériájánál sorban melegedtek el a motorvezérlők. A másik. LCD monitor, a melegedés hatására behülyül, vagy teljes tönkremegy a vezérlése. Ezt több gyártónál tapasztaltuk, az egyik az új panelhez már hűtőbordát is mellékelt, a másik teljesen átalakította az elektronikát. Régen a crt-nél is okozott ez problémát, szintén a vezérlőcsipek bolondultak meg, de tévéknél is találkoztam már ilyennel. De anno pénztárgépes koromban is volt olyan gép, aminek az elégtelen hűtése miatt leégett a nyomtatója. És láttam már olyat is, hogy a műanyag kondi, tehát nem elkó, adta meg magát sorozatban, mert túl közelre rakták egy hűtőbordához. Ezek az esetek ráadásul nem 80-100 fokon következtek be, hanem ennél jóval alacsonyabb hőmérsékleten. Tehát bőven van olyan eset, amikor az elégtelen hűtés miatt tönkremegy valami.

Előzmény: k.szabolcs (21)
k.szabolcs Creative Commons License 2008.02.16 0 0 21
Hát eléggé eltértünk a témától és, hogy itt ki, hogyan miként fitoktatja a tudását szerintem senkit sem érdekel.
Nem esett szó szinte semmiről ami a személyes tapasztalataidról szólna csak fosod itt a szót olyan dolgokról amiről bárhol lehet olvasni.
Az, hogy betettél egy screenshot-ot egy szerencsétlen nvidia chip kritikussan meleg hőmérsékletéről az neked azt jelenti, hogy meggyőztél mindenkit, bár szerintem csak okoskodsz.
Az hogy a gyártók többféle hűtéssel dobják piacra a termékeiket az csak azért van mert több felhasználó típus van.
Valóban felesleges lecserélni a passzív hűtést abban az esetben ha csak 2d-s alkalmazásokat futtatunk és szinte nem is játszunk, ellenkező esetben viszont nem ajánlott tartósan 70fok felé engedni a processzor hőmérsékletét.
Így már alaposan befűtjük a házat is!!!!
Előzmény: mr_ricsi (19)
ashura Creative Commons License 2008.02.15 0 0 20
Csak azt akartam jelezni, nem többet, hogy olyan szervizekben dolgoztam, dolgozom, ahol évi 4-5 ezer készülék fordul meg, de volt olyan is, hogy ennek a kétszerese. Vagyis van talán némi tapasztalat a hátam mögött, és láttam már egysmást. De ez már messze ment a ventillátorok nemi életétől...
Előzmény: mr_ricsi (19)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.15 0 0 19
Ilyen hozzászólásra mit lehet írni?
Talán csak azt, hogy a szerelési lapok tanusága szerint kb. minden harmadik elektroncsövet én szereltem be a Mark II-be, és azóta is napi rendszerességgel rakok össze számítógépeket. Pl. a IDC statisztikája szerint a világon 2007 évben előállított desktop PC-k 17%-a az dolgos két kezem munkáját dícséri. Egy időben másodállásban műszerészként dolgoztam, és ezalatt többször javítottam a NASA-nak a már fellőtt műholdjait, helyszíni kiszállással.
Mérnök-közgazdász-filmsztár-rockzenész is vagyok, 3-szoros Nobel-díjas, és a népművészet ifjú mestere.
Ennyi.
Előzmény: ashura (18)
ashura Creative Commons License 2008.02.14 0 0 18
Köszönöm szépen, hogy kioktattál. Szerinted boltos lózungokat mondtam, bár sohasem voltam boltos. Ellenben tizenvalahány éve szervizelek ezen a területen nagy tételben, azaz nem sufniban, szinte mindent javítottam már, tehát van hangyányi gyakorlati tapasztalatom a kérdésben. Ennyi.
Előzmény: mr_ricsi (16)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.14 0 0 17
Valamelyik korábbi hszban valaki a VGA-ja passzív hűtését akarta Zalmanra cserélni. Ahogy erre reagáltatok, bizonyítja, hogy mennyire hibásan látjátok ezt a hűtés kérdést!
Valaki vesz egy passzív kártyát, mert az csendes, aztán a hűtés miatt lecseréli egy hangos ventillátoros bordára -> ezt egészen elképesztő, idióta, előre végig nem gondolt folyamatnak tartom.

A bordánál a hőátadás függ a felület nagyságától, a levegő áramlási sebességétől és a hőmérsékletétől.
A gyári passzív bordánál a nagy felület eleve megvan, csak az áramlási sebeséget kell megnövelni pl. egy utólagos ventivel, és a hőmérsékletet csökkenteni pl. a kártya melletti PCI hátlapi takarólemezek eltávolításával.
A kártya köré pl. műszaki rajzlapból lehet hajtogatni egy szélcsatornát. A ventit nagyon le lehet lassítani, mert a nagy boda miatt kisebb légsebesség is ugyanazt a hűtőhatást adja.
És az egész kijön 1500Ft-ból.
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.14 0 0 16
Amit írtál, az egy közhely-gyűjtemény azokról a lózungokról, amivel a boltosok rá akarják venni a felhasználókat, hogy az x tizezer Ft-os hardverükhöz még y ezer Ft-nyi hűtővackot is vegyenek meg.
Olyan nagyon igaznak tűnnek, aztán mégsem.

Ha valaki módosított hűtéssel használta a cuccát gari alatt, és ezt a szervizben észreveszik, akkor ugrik a gari. Most akkor melyik is jobb: ha eleve le kell nyelni az új kártya árát, vagy ha párszor el kell menni a garihelyre, de végül kicserélik?

A notiknál azért szakadnak a forrasztások, mert a felhasználók hordozható iroda helyett hordozható játéktermet akarnak, és ezért sok százmillióval több tranyó van ugyanakkora helyen összezsúfolva.

A vinyók azért melegszenek túl, mert olyanok is gépeket raknak össze, akik nem ismerik az alkatrészgyártók beépítési előírásait. Pl. a desktop vinyóknál cm/s-ban meg van adva, hogy milyen sebességű légmozgást kell biztosítani a vinyó körül. (Én egy kis szellőcskének mondanám.) Ahol ez megvan, a vinyó nem fog túlmelegedni.
De ha már a HDD-ket hoztad fel: ezekben csapágyazás is van. Az illesztések 25°C-nál vannak legközelebb az ideálishoz, mert a gyárban -ahol illesztik- ennyi van. A hőtágulás miatt ezek is változnak. Adott esetben ha túllihegett hűtéssel 0°C-on használod a vinyót , akkor kisebb élettartamra számíthatsz, mint 45°C-on.
Vagy pl. láttam egy Neovo házat, amelynél elől a vinyóhelyek előtt nagyobb levegőzőnyilás van, mint egy egész raklap dzsunka-házon összesen. A neovonál a táp- és a hátsó házventi együtt simán átszellőzteti úgy a házat, hogy a vinyó semmiféle kiegészítő hűtést nem igényel.

Az alaplapon a kondik azért púposodnak fel, mert a nevenincs kinai ELKO gyárban nem tudnak kellően stabil elektrolitot előállítani, vagy mert a kivezetéseknél nem zár rendesen a gumitömítés, vagy mert a hatalmas ESR-jük miatt saját magukat melegítik túl. Az alaplapon sehol nincs 100°C körüli hőmérséklet, hogy amit írtál, igaz lehetne.

"A gyártók meg spórolnak, a hűtésen is. "
Amelyik gyártó nem tesz rá elég hűtést, atól nem kell megvenni a termékét. Még mindig olcsóbb a korrekt gyártó korrekt terméke, mint a dzsunka és az utólagos hűtés együttes ára.
Előzmény: ashura (15)
ashura Creative Commons License 2008.02.14 0 0 15

Na ja, x év garancia, viszont qrvára nem boldog senki, ha megdöglik a cucca, aztán szaladgálhat a szervizbe. 1,5-2 éves notiknál sorban rohadnak le a BGA-k, mert ott aztán tényleg nem nagyon lehet megoldani a hűtést, és a hiba szinte biztosan az erős felmelegedésből, majd lehűlésből adódó permanens hőtágulásból következik be. De vonatkozik ez a nagyon felmelegedő vinyókra, amik elkezdenek kattogni, hogy újrakalibrálják magukat. Vagy az alalapon felforró kondikról. A szilícium magok 180 fok körül döglik meg, ez nem jelenti azt, hogy addig kell főzni őket. A gyártók meg spórolnak, a hűtésen is. Hogy dobd el, aztán vegyél újat.

Előzmény: mr_ricsi (14)
mr_ricsi Creative Commons License 2008.02.13 0 0 14
"Ugye azt nem gondolod komolyan, hogy akár 80-90 fokon sokáig és minden kárododás nélkül fog sokáig üzemelni.
Van ilyen jellegű tapasztalatod vagy esetleg olvasmányod?"

Mit kell ezt túlragozni? Az NVidia kártyák driverében gyárilag 120-130°C-ra van beállítva az a hőmérséklet, ahol automatikusan visszaveszi az órajelét.
nvtemp




A passzív kártyák terhelve folyamatosan 100 fok felett mennek, és a gyártója így is vállal rá 3-5 év garit. Ha egy kalap pénzt ráköltve javítasz a hűtésén, akkor mondjuk 10-30 évre növeled az élettartamát, de ennek mi az értelme? 10 éve Tseng ET6000 volt a legmenőbb VGA, na de ki használ ma ilyet?
Előzmény: k.szabolcs (8)
k.szabolcs Creative Commons License 2008.02.13 0 0 13
Én abszolút Chieftec megszállott vagyok, számomra a minőségi ház ott kezdődik és ott is végződik.
Aki egy kicsit is ért a minőséghez az elismeri ezt a márkát. Rettentően robosztus, minden csillogástól és parasztvakítástól mentes.
De a lényeg, hogy a hűtés mindig legyen rendben és erre nagyon jó példa az én esetem, amikor azt gondoltam, hogy ha leveszem a ház oldalát, akkor jobb lesz a hűtés.
Ja, a rosszul megépített házaknál ez így is van.
Ami tisztességesen meg van, építve ott csökken hőmérséklet, ha fent van a házikó oldala.
Szóval amióta észrevettem, hogy 5-8 fokot zuhan a hőfok, ha fenn az oldala azóta mindig így van.
A hűtés a háznál kezdődik, és ha izmos VGA van a gépben annak bizony jó hűtés kell.
Előzmény: ashura (12)
ashura Creative Commons License 2008.02.13 0 0 12

Így van. Én nagyjából két éve beruháztam nem keveset egy Chieftec szerverházra, ebben még évekig cserélgethetem a belsőt, az akkor is kiszolgál. 5 vinyó van benne, de két 5 voltra átkötött venti nyomja át rajtuk a levegőt, mert nem hosszában, hanem keresztben kell őket egy sín segítségével beszerelni. Azaz a levegő kintről jön, és a másik oldalon távozik a meleg. Az oldalán nagyjából a déli híd és a kártyák magassában szintén van egy venti, ami ezekre nyomja a hideget kintről. Mondom, nincs is benne melegebb, mint kint. Tehát egy jó házzal olcsón is megoldható a jó hűtés, hisz ez a három venti nem került többe 3 rugónál, ráadásul az ilyen ház tartós darab. S a zaja sem nagyobb, mint egy óccsó ház egyszem tápventijének. Ráadásul az új CPU-k sem fűtenek már annyira, mint régen, tehát igazából lassan már csak a nagyobb GPU-kat kell jobban hűteni.

Előzmény: k.szabolcs (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!