Keresés

Részletes keresés

HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168790
Előzmény: W_B (168789)
W_B Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168789

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Itt van például Ferenc pápa, aki

 

Hidd el, neki aztán telne bármilyen csilivili órára!

 

 

W_B Creative Commons License 2024.05.17 0 1 168788

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Hát, az régen baj hogy az óráddal akarsz megmutatni "valamit", pláne azt, hogy mire telik......

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168787

"Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Ó, dehogynem... olyat vegyél fel a csuklódra, ami tetszik. Nyilván, ha van pénzed dögivel, bármilyen szép/drága órát megvehetsz, én is vennék egy-két drágábbat, de bármennyi pénzem is lenne, a büdös életbe nem vennék olyat, ami egy hétköznapi lakás árával vetekszik, mert nekem egyszerűen nem érné meg, nekem ez nem fér bele a világnézetembe. Nekünk, férfiaknak a karóra szinte az egyetlen ékszerünk, (oké, ha nős vagy, még hordhatsz karikagyűrűt) de ha innen nézed, egy bizsuval is tök jól elvan akárki, nem kell feltétlenül cartier...

De pl autóból, ha megtehetném, gondolkodás nélkül kifizetnék egy saleen s7 autót. Akkor is, ha egy lakatlan szigeten laknék, és senki nem láthatná,  mivel furikázom. Az pont nem az önkifejezés ha másoknak akarsz megfelelni, ha "adsz" vadidegenek véleményére, hogy éppen ki mit gondol arról, hogy milyen az órád... Ha te egy olcsó órában érzed jól magad, hord azt. Nekem is van egy elég lepukkant, nem is túl drága karórám, ha nem lenne annyira viseletes, sokszor lenne rajtam, mert amúgy egy nagyon kedves emlék.

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
DLCBP Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168786

Én bevállalom a lombseprűt.  😈

 

Előzmény: HamiltonFAN (168779)
APT Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168785

"ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!"

 

Hát látod, itt van a bökkenő... Arra nem is gondolsz, hogy azért viselsz/gyűjtesz órát, mert SZERETED ŐKET, mert érdeklődsz irántuk, mert, mint technikai és műalkotások lenyűgöznek? Szerinted nekem miért van egy kupac olyan zseb-fali-asztali-műszerfali-speciális és egyéb órám, amit hétköznap úgy sem viselhetek, nem mutogathatok senkinek, nem dicsekedhetek vele úton-útfélen, sőt, még olyan nagyon használni sem használom őket - mégis örülök, hogy vannak, és eszem ágában sincs megválni tőlük?

 

A nagyon extrovertált és sznob embernek az szerez örömet, ha irigylik, ha a környezete elismerését megkapja. Az sem számít, miért, az sem, ha semmi értelme a dolognak - Győzike is gondolom a nyári kánikulában is a legdrágább szőrmekabátjában megy a putrisorra, "mert adni kell a látszatra".

De biztos, hogy ez követendő példa? Szerencsére sokan gondoljuk úgy, hogy aligha...

Előzmény: HamiltonFAN (168782)
APT Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168784

Te most magadnak veszel órát - vagy azért, hogy másoknak mutogassad, és az elismerésüket besöpörd?

Mert, ha igen, akkor nem óragyűjtő-rajongó vagy, csak - már ne vedd rossz néven, de ez van - sima sznob. Te autót is úgy veszel, hogy az érdekel elsősorban, mi lesz róla a környezeted véleménye? Akkor ez olyan, mint a cigány karvastagságú, de valójában üreges és aranyozott ezüst nyaklánca, aminek az az egyetlen valós funkciója, hogy messziről úgy tűnjön, mint ha nagyon értékes lenne...

 

Ha talmi csillogásra vágysz - természetesen megkapod. Az is azért természetes, hogy nagyon-nagyon sok pénzért jó minőséget és kidolgozást kapsz, de a "minőség" nehezen definiálható dolog, és persze egy egyedileg gyártott Rolls vagy Bentley/Maybach látványosabb, káprázatosabb, főleg sokkal-sokkal feltűnőbb és hivalkodóbb jármű, mint egy egyébként tök hétköznapi nagykocsi - ám a hétköznapi használatban nagyon könnyen megeshet, hogy ez utóbbi ugyanolyan kényelmes és használható, ellenben jóval stresszmentesebb, megbízhatóbb, alkalmasabb jármű lesz. 

 

Nem tudom, hol olvastad ezt egyébként a Seiko-ról, de én a helyedben nem ilyen forrásokat olvasnék... Sznob körökben soha nem lesz elfogadott semmi, ami nem nagyon drága és exkluzív, a minősége-használhatósága nem is számít, a sznobot csak az érdekli, hogy "kitűnjön vele a tömegből", semmi más. Ha az óra/autó/akármi de facto jóformán használhatatlan, az sem számít, csak másnak ne legyen ilyen, és észrevegyék, és irigyeljék érte...

 

A képen látható úriember biztosan nem venne fel Seikot a lagziba, és semmiképpen sem óhajtana egy Toyotán érkezni, inkább menne gyalog (a láncait csörgetve):

 

 

De most félre a tréfával és szurkálódással - az óra (a kvarc is) egy GÉP, egy műszaki berendezés, és ez lehet jó minőségű, tartós, megbízható olcsóbb kivitelben is, és lehet nagyon drágán és csillogó körítésben is problémás (még a 90-es években is jellemző volt, hogy a Ferrari-Lamborghini és sportosabb Maserati tulajdonosok nagyobb túrákra, nyaralásra el sem mertek indulni az autóikkal, nem csak azért, mert picit is hosszabb útra gyötrelmesen kényelmetlenek ezek a sportkocsik, de azért sem, mert rémisztően nagy valószínűséggel robbantak le velük).

 

A lámpákhoz meg nem értek, de a jelek szerint te is tisztában vagy azzal, hogy nem egy márkanévtől lesz valami automatikusan és kizárólag jó - hát kérlek, ugyanez van az óráknál is.

 

Előzmény: HamiltonFAN (168783)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168783

A belinkelt órádról hiába hiszem/tudom, hogy minőségi, de akkor is jönnek vélemények róla, hogy:
"Há ez kínaji tokos!"
"E nem szviszméd, akkor csak trágya lehet."
"És ki fogja szervízelni? Hol? Mibű'?"


A Seiko -ról olvastam, hogy ... sajnos nem tudom szó szerint idézni, de azt írták róla, hogy falusi sátras lagzikba jó csak. Pedig az nagy márka, és Japán.
Akkor komolyan hiszed, hogy elfogadott lesz valaha a kínai óra?
Főleg, hogy itt is fikázzák ha kínai tokban van a SWISS MADE óra.

(Tényleg, a Patek és hasonló gyártók, vajon a svájci hegyi patakokban nevelt krokodilok bőréből készítik a szíjat, vagy valami afrikai, vagy ázsiai bőrgyártól veszik? :)  Vagy a Rolex a svájci folyókból mossa az aranyat? :)    Vagy bóvli-e az a 20-30-40M -es német kocsi, aminek a török üvegét, idehaza, Aszódon végszerelik roma melósok, majd küldik Győrbe, és ott teszik egy német(???) autóba?)

(Mai napig meresztik a szemüket sokan, hogy miért használok fegyveren és kézben is Olight lámpákat, mert azok csak kínai fosok. Bezzeg a XY MÉDINUSA az a minőség.)

Előzmény: APT (168781)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168782

LAKÁS: Valahol kell lakni, így az ember köt kompromisszumot.
KOCSI: Bevallom, én azért nem veszek, mert nincs pénzem olyanra, ami nekem tetszik és kielégítene. DE! Ha olyan lenne a munkám/életem, akkor ott is nyelnék, és vennék valamit. DE! direkt valami fostaligát, olcsóért, amit ha elromlik kidobok.

ÓRA: Az viszont más. Azt vagy azért viselsz mert kell a munkádhoz, vagy megmutatni, hogy mire telik. Onnantól, hogy az önkifejezésed eszköze lesz, nem viselhetsz gagyit!

Előzmény: csicsau (168780)
APT Creative Commons License 2024.05.17 0 1 168781

Ha nem is szántad annak, azért mégis kicsit provokatív lett. :)))

No szóval - tényleg azt kellene tudni definiálni, hogy mit is értünk "minőség" alatt.

 

Én úgy gondolom, hogy az a hétköznapi használati tárgy, műszer, eszköz, óra, bármi - ami a saját megcélzott és vállalt felhasználási területén problémamentesen, megfelelően, üzemszerűen használható, az MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ. 

Az a futócipő, amit megveszel, felhúzol, és minden probléma nélkül, kényelmesen, lábfeltörés nélkül lefutsz vele 10-15-20km-t, és ezt tudja a mostanság egy jó cipőtől elvárt legalább 1500-2000km-en keresztül (én így tesztelem a futócipőimet) - az megfelelő minőségű. Azt is írhatom, hogy jó minőségű, az árától, márkájától függetlenül. De a VW bogárról is elmondható volt, hogy az egy MINŐSÉGI AUTÓ volt, míg mondjuk egy Jaguar XJ12 meg nem volt az, annyira nem, hogy veterános körökben csak "betegágynak" hívjuk, és már gyönyörű állapotban sem veszi meg olyan, aki kicsit is ért a témához, mert tudja, mekkora darázsfészekbe nyúlna... Az öreg Rolls Silver Shadow-tól is azért szabadultam meg (nagy megkönnyebbüléssel végül), mert be kellett látnom - igazándiból ez "nem egy minőségi autó", és nem azért, mert nekem pechem volt vele - nem volt, EZ ILYEN...

 

Szóval egy Casio G-Shock szerinted nem "minőségi óra"? Hát, szerintem meg az. Viszont annak tudatában az, hogy nem színházi megjelenésre, meg nem is élethossziglani használatra szánták - de ezt ELŐRE MEG IS MONDTÁK, sőt, az árán is tükröződik. Viszont ha hegyet mászni indulsz, hát ezerszer inkább, mint egy súlyos, sérülékeny Rolex Explorer...

 

Nem "ellen-provokációnak" szánom, de itt egy kép egy óráról, korábban már egyébként szóba hoztam:

 

Ez egy kínai Lobinni mikrorotoros, "manufakturális" szerkezettel, acél tok, zafír üveg, kb: 250-400 dollár forrástól függően - és szerintem ez az óra igenis "minőségi". Tartós is lesz, ugyanúgy, mint egy ETA/akármilyen werkes bármilyen svájci. És kinézetre is teljesen vállalható (de ha nem, sokféle más számlappal, natúr acél, PVD tokkal, stb.. is kapható).

Pusztán egy márkanévtől és egy magas ártól még nem lesz automatikusan minőségi, de főleg nem lesz mindenképpen másokhoz képest "minőségibb" egy óra. 

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
csicsau Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168780

Ezen az alapon mi értelme az Opelnek - vegyél Mercedest, vagy járj biciklivel. De azzal is csak akkor, ha minimum egy Specialized-ot tudsz venni. Ha nem, akkor járj gyalog - de csak akkor, ha van Nike-ra pénzed. Ha ezekre sincs, akkor ülj otthon a seggeden. Érted már, miért hülyeség a kérdésed?

Előzmény: HamiltonFAN (168777)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168779
Előzmény: DLCBP (168778)
DLCBP Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168778

Aki nem tud Rolexet venni, nyugodtan vehet Steinhartot!  😱

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168777

A legtöbb "gyártó" csak tokozó. Ráadásul kínai tokba rak P80-at.

Valóban kár lenne értük?

Mikor itt olvasom, hogy még olyan szerintem/nekem nagy márkákkal is vannak gondok, mint pl. Omega, akkor mi értelme az olyan cégeknek és termékeiknek, mint pl.: Certina, Tissot, Hamilton, Edox, Roamer, Davosa, Doxa, Cornavin, Marvin, ... nem érek rá reggelig sorolni cégeknek?

Előzmény: csicsau (168776)
csicsau Creative Commons License 2024.05.17 0 1 168776

Mi az, h ne vegyen, ha nem telik min. Rolexre? Ergo, a többi óragyár be is zárhatna, akár.

Már a felvetés is értelmetlen.

Előzmény: HamiltonFAN (168775)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.05.17 0 0 168775

Üdv!

Nem provokációnak szánom, hanem a szó jó értelmében véve "vitaindítónak" szánva kérdezem.

Ha nem telik valakinek minőségi* órára, az inkább ne vegyen semmit.

* Minőség..., na igen... azmiaz manapság??? Csak a Rolex -től felfelé?

APT Creative Commons License 2024.05.07 0 0 168774

Megbízhatóság szempontjából valóban nagyjából hasonlók, a "minőség" nehezen megfogható dolog, de az ETA/Sellita esetében azért több kivitelezési szint van, és a legjobban kidolgozott, kronométer minősített változatok azért nem a Miyota/6R pontosságát - és árát - hozzák. Ezen túlmenően a hétköznapi használatban ugyanakkor még az is lehet, hogy ez utóbbiak válnak be jobban... Ez már csak ilyen dolog.

Német óra ebben az árfekvésben nincs, így vélemény sincs róluk... :))) Ami van, az vagy nem ebben az árfekvésben van, vagy "nem német", hanem szintén a fentebb emlegetett szerkezetek valamelyikével készült. 

 

Az Orientek általában jól bevált, megbízható órák és szerkezetek, nehéz volna érdemben taglalni, mennyiben mások mint az emlegetett Miyota-Seiko werkek, hiszen ezek piaci versenytársai, hasonló paraméterekkel.

Előzmény: 84R083 (168773)
84R083 Creative Commons License 2024.05.05 0 0 168773

APT és pacs_425! Köszönöm nektek a választ!

 

Akkor nagyságrendileg egy ETA 28**, Sellita SW2**, Miyota 9***, Seiko 6R egy liga? Mármint minőség, megbízhatóság, szervizelhetőség szempontjából?

Orient Star szerkezetekről mi mondható el?

Német órákról mi a vélemény? (a mechanikus max 1000 eurós kategóriában)

APT Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168772

Ez egy megválaszolhatatlan kérdés, egyébként, ha figyeled, a legtöbb esetben én próbálom is elkerülni, hogy kategorikusan kijelentsem, hogy ez vagy az a "jobb". Nyilván egy tudottan megbízhatatlan, hamar elhasználódó és pontatlan szerkezetnél mindenképpen "jobb" egy pontos, megbízható, tartós szerkezet - feltéve, hogy amúgy funkciók tekintetében nagyjából azonosak.

A 7750 vs. 2892 összehasonlítást praktikusan nem is tartom értelmesnek, teljesen más fizimiskájú, drasztikusan más méretű és más célokra készült, más funkciókkal rendelkező szerkezetek - viszont pont a pontosság és megbízhatóság-tartósság tekintetében meg nincs köztük érdemi eltérés.

A pontosságot - egy határon túl legalábbis - nem is feltétlenül tartom egy mechanikus óra esetében olyan fontos paraméternek. Aki pontosságmániás - az elve vegyen egy DCF kvarcórát vagy egy neten szinkronizáló okosórát... Nyilván egy napi 10-20mp-es eltérést produkáló szerkezetnél pontosabb egy 2-3mp pontosságra is képes precíziós kronométer - de ettől még nem is biztos, hogy az a szerkezet "jobb" - pontosabb, ennyi. Más paraméterekben lehet a pontatlanabb annyival előnyösebb, hogy bizonyos felhasználási profilokra célszerűbb választás... 

 

 

A rosszabb megbízhatóság amúgy nem ritkán nem is "minőségi", hanem konstrukciós probléma. Sokkal több baj van az extra finom és extra lapos szerkezetekkel, még akkor is, ha egyébként elképesztően finoman kidolgozott, kiváló anyagválasztású precíziós műszerek. Ez már csak olyan dolog, hogy ha egy csillagászati árú, rengeteg kézi munkával készült damaszkolt szamurájkardot egy vascső nyelű brutális kőtörő kalapáccsal mérünk össze - akkor a szamurájkard fog veszíteni, ő nem tud kárt tenni a pöröllyel, az meg széttöri a kalapácsot - most akkor melyik is a jobb? Attól függ, mire...

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168767)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168771

"Seikok között annyiféle van hogy azok között teljesen elvesztem"

Én ugye a werk felől közelítek először, úgy nem olyan bonyolult.
Volt a 7S26, ez az alap. Ehhez tákoltak egy másodpercstoppot és kézi felhúzást, ezek a 4R** szerkezetek, és egy csomó alkatrész közös a 7S-4R viszonylatban. Aztán van a 6R**, ami saccperkábé egy 4R jobb anyaghasználattal, és ettől egy kicsit pontosabb a szerkezet, persze a 4R fölé pozicionálva. Ezzel elvan a Seiko úgy 600 ezer forint magasságáig, különféle körítéssel, amiből szimpatikus az, hogy van porcelán számlapjuk.
Utána jön szerintem az érdekesség 6L/8L vonalon, de az már úgy milla felé jár.

Előzmény: 84R083 (168764)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168770

#define jobb.
Nekem attól jó egy óra, ha nekem tetsző szerkezet van benne, acél tokos, kerek zafír üveg van benne, jól leolvasható, kontrasztos, nem zsúfolt számlapja van. Komplikáció nem kell, három mutató éppen elég. Ezek ilyen gyakorlatias szempontok, a jövőbeli szervizeléssel és a használhatósággal kapcsolatban. Plusz pont a saját werk, de csak akkor, ha nem valami experimental vacak újragondolva a melegvizet, ami az erőlködéstől csak langyos lesz.

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168767)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168769

LV01 te vagy az? :-)
Ez a felszopkodós duma ismerős már régről.

Előzmény: HamiltonFAN (168752)
pacs_425 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168768

Köszönöm leveled, olvastam, nem tudok mit kezdeni vele. A véleményedet nyugodtan megírhattad volna ide a fórumba is, semmi nincsen benne, amitől privátban kellene tartani.

Előzmény: József 5791 (168746)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168767

Azt hogyan vizsgáljátok egyéni, objektív módszerrel, hogy egy ETA 2892, vagy egy ETA 7750 a jobb? Beállítjátok a lehető legpontosabban, majd mindkettőt forgatóba rakjátok, és megnézitek, egy hónap alatt melyik késik többet? Milyen objektív módszer van egy ilyen összehasonlításra? Vagy ez csak "tapasztalati" úton szerzett jártasság? Amelyiket többet javítjátok, az a rosszabb minőségű?

Előzmény: APT (168765)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168766

Én anno sokat átépítettem, kidobtam a mechanikus werket és kaptak helyette MIYOTA 2035 kvarc óraművet.

Előzmény: bosijani (168739)
APT Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168765

Hosszú távú tapasztalat nyilvánvalóan nincs, nem is lehet a legújabb fejlesztésekkel. Az ETA vonalról tudjuk, hogy megbízhatók, a Sellita klónokról - hát, azért már vegyesebbek a tapasztalatok. 

Az ETA legújabb fejlesztései (részben a korábbi alapokon, ezek a mindenféle Cx szériaszámú werkek) részben a korábbiak olcsóbbá tételéről szólnak, nem kis részben meg simán csak arról, hogy pár változtatással érjék már el, hogy ne legyen teljesen olyan, mint az unalomig ismert, és már sokak által gyártott-leutánzott 2824, 2892 - de azért nem mindig sikerült ezekkel a céltábla közepébe betalálni. 

A Miyota mindig megbízható szerkezeteket készített, nem csúcskategóriásokat - de normálisan karban tartva a legdrágább top-grade werkekkel vetekedő megbízhatóságú és tartósságú gyakorlatilag minden termékük, ez egyébként többé-kevésbé a Seiko-ról is elmondható. A Miyota 9xxx szériák ugyan kicsit kevésbé pontosak, mint a top-grade meg kronométer minősített ETA kivitelek - de ettől eltekintve semmivel sem alávalóbbak.

 

A Seiko esetében a 6R szériában vannak jobb szerkezetek (meg nyilván a legfelsőbb kategóriának szánt 9-es szériákban), de azért az utóbbi 1-2 évtizedben már a Seiko is próbál prémium gyártó irányba elcsúszni, kevesebb, de sokkal drágább órát eladni-gyártani, ennek megfelelően már a korábbi topicbeli gondolatmeneteink mentén lehet rajtuk is fogást találni. A finomabb óráik 15-20 évvel ezelőtt egészen kiváló vételek voltak - ma egy Presage "hardlex" üveggel, valami 4R szériás szerkezettel 220-250eFt körül, hát...

Előzmény: 84R083 (168764)
84R083 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 168764

Köszönöm szépen!

 

A szerkezetek között ha egy megbízható, kiforrott, jó alkatrészellátású és szakik által is "könnyen" szervizelhető a szempont, akkor jól gondolom hogy ETA 2824 és 2892, Sellita SW200 és SW300, Unitas 6497 jön szóba? Ajánlható még bármi más 1000 eurós óra árig?

A Soprod, Ronda, Landeron, La Joux-Perret, ETA C07, STP szerkezetek korukból kifolyólag még túl frissek hogy a fenti szempontoknak biztoan megfeleljenek?

A Miyota 8*** és 9*** milyenek? A 9***-ről sok jót írnak. Talán a LJP ennek a svájci klónja.

Seikok között annyiféle van hogy azok között teljesen elvesztem. Közülük melyek állnak legközelebb a 2824 és 2892-höz?

Előzmény: APT (168757)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168763

Svájci viszonylatban próbáltam beárazni, de ha nagyobb merítést veszünk a keletiekkel is kiegészítve, akkor bizony talán még a négyszeres érték is billeg :o)

Előzmény: APT (168762)
APT Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168762

Van az szerintem a négyszerese is, de ma ez a svájci órák lassan mindegyikéről elmondható...

 

Tudomásul kell venni, hogy ez a szektor átcsúszott a luxusiparba, és ezek után ár/érték mutatót firtatni legfeljebb egymáshoz képest van értelme, önmagukban (a még mindig konzumnak számító márkákhoz meg noname napi használatú akármikhez mérve) értelmezhetetlenek.

Ez egyébként egy jó szerkezet, van annyira jó (és lassan annyira talán swiss-made is..), mint valami ETA/klón. 

Csak, hát az alap szerkezetet a neten 30eFt körül fel lehet hajtani (nagy tételben nettó áron beszerezve a feléért..), és 60-70eFt körül már Miyota 9xxx werkes, egészen normális kivitelű-kinézetű, korrekt, zafír üveges órákat lehet kapni (nekem is van egy Tisell-em), és ugyan ez nyilvánvalóan igényesebben kidolgozott mind a szerkezetet, mind a tokot-egyebet illetően - de az nem is kérdés, hogy "nem ennyivel"...

Előzmény: Tsaby Motors (168761)
Tsaby Motors Creative Commons License 2024.04.29 0 0 168761

Ennek az órának a legnagyobb problémája az ára.

Cirka a dupláját kérik érte, mint amennyit ér.

Előzmény: DLCBP (168760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!