*slurp*
Ide sem szabad jönni éhesen, csak mazochistáknak :)
Nuakkor én is (lusta, nem! inkább időhiányos :)) háziasszonyoknak, embereknek)
Virslit vagy szafaládét vagy krinolintot hosszában ketté kell vágni, a feleket középen hosszéban behasítani, beletenni sajtot, szalonnácskát, alufóliából csinálni nekik csónakot (mert lesz neki tunkolható levéje), bele tepsibe, bele a sütőbe, és megsütni, míg az egész már jól sistereg. Egen laktató, és ami kifolik a csónakba azt ki lehet törölgetni kenyérkével.
Micsoda finom kis topic!
Lusta háziasszonyok kedvence: (a la banya)
Krumpli meghámoz, kiolajozott tepsibe belekarikáz, kis sót, sok majorannát rászór. Alufóliával befed, előmelegített sütőbe betesz. Süt, néha kivesz, összeráz. Mikor majdnem jó a krumpli, párizsit felkockáz, krumplival összekever, fólia le, kicsit süt, végül néhány felvert tojást ráönt, összesüt.
Hmmm. Savanyával, száraz fehérborból készült kisfröccsel bekebelez.
Variációja:
A majdnem kész krumpli tetejére néhány félbevágott virslit ráhelyez, reszelt sajttal összekevert tejfölt ráönt, így süt tovább.
Pocak posztulatuma nockedli temaban:
Minalunknal tolas is kerul bele, attol all ossze a teszta.
Fontos hogy forrjon a viz, amikor szaggatod, es meg raadasul gyorsan is kell szaggatni, egyebkent gomboc meretu lesz.
Omlett maskepp (fogyizok page up):
a tolasokat szetvalasztjuk, a feherjebe tolasonkent 1 kaveskanal lisztet szorunk, kemeny habot kell belole verni, utana ovatosan ossze kell keverni a sargaval (cukrot ne tegyel bele, mert akkor piskota lesz).
Ebbol kell omletteket csinalni, keverni nem szabad, ha mar megsult, a kozepebe lehet tenni sonkat, vagy gombaragut, sajtot, masik felet ovatosan rahajtani, tanyerra csusztatni, tetejet reszelt sajttal megszorni.
Olasz zöldbab (olasz recept)
Kell hozzá:
oliva olaj (vagy jó minôségű napraforgó olaj)
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy friss érett paradicsom
friss füszer: bazsalikom, zsálya
fehér bor
3/4 kg francia zöldbab
1/2 kg disznó karaj
A hagymát nagy cikkekre vágjuk és az olajon megforgatjuk (nem kell barnitani)
A zöldbabot a felapritott paradicsommal a hagymára dobjuk, és meglocsoljuk a borral.
A friss füszert rádobjuk, és fedô alatt a babot puhitjuk.
Mikor még egy cseppet ress a bab, a fedôt levesszük, es a finom levet besűritjük.
Kozben a karajszeletek lisztbe forgatva, forró olajon kisütjük (Natur szeletek).
A natur szeleteket a zöldbab köritéssel tálaljuk. Egy jó fajta vörös bor megy hozzá!
Van még egy egyszerű, gyors recept - tésztás témakörben:
Hagyma megpirít, rádob kockára vágott gépsonka+ feldarabolt gomba. Fűszerez ( só, fokhagyma, bors és egyebek ízlés szerint ), összerottyant. Végén 2 dl tejszín ráönt, kicsit utánasóz, ha kell és pár percig kavargat.
Kifőtt - leginkább orsós - tésztára ráönt, esetleg reszelt sajt a tetejére. Finom fehérborral.
offtopic1:Örülök, hogy Neked is jó volt :-)))
offtopic2: így szeretsz főzni ?
Tehát a nockedli ( csak azért is ck-val ! ) -1 tojás
-liszt
-víz
-só
A mennyiségeket nem tudom, mert azt blikkre szoktam, tudod csak érzéssel :-)))
Tészta állagú, egynemű massza lesz. Ha túl lágy, akkor egy kis liszt kell neki, ha szilárd, akkor egy kis víz. Addig játszadozik az ember, amíg összeáll. Sózást nem elfelejteni !
Ez így érthető, vagy bővebben, esetleg tudja valaki pontosan ?
A hétvégén a köv. receptet csináltam meg.
2 szmélyre:
2db csirekmell kockákra/csíkokra vágva.
5ek lisztbe
1tk pirospaprika
1tk bors
1tk örölt kömény
(1tk örölt koriander)
(1kk örölt chili=cayeni bors)
(esetleg egyéb füszerek, ami van, de olyan ami bírja a sütést)
a füszeres liszte csirek beleforgat, majd
serpenyöben forrongó olajon aranysárgára süt.
Kivesz.
Ugyanabba a serpenyöbe 2db nagyobbacska hagyma, nagy cikkekre vágva (8-12 cikk) további kevés olajon kicsit megsüt (közben szétnyomkod levelekre fakanállal),
2 tk örölt gyömbér és 1 szétnyomott fokhagyma társaságában.
Mikor hagyma kicsit kezd pirulni
3dl viz ráönt
1db csirekhúsleveskocka potty
2-3ek sárgabarack lekvár!!!
(+ izlés szerint _esetleges_ plussssz füszrezés csípösséget, pikánsságot fokozandó (illik hozzá néhány szem szecsuáni bors / akármilyen bors / kevés csillagánizs / tabasco / chiliszósz) ezek opcionális dolgok és azért ne mindet :-), mert akkor %~@ )
Fedö alatt ez bugyogtat 10 perc.
(Kóstol. Esetleg só miazmás... Vigyázat! Számítsunk rá, hogy a csirek bundája füszeres.)
Aranysárga mellek bele a szószba további 10 perc bugy-bugy. Optimális esetben a melleken levö liszttöl besürüsödik, ha nem, biztos maradt még egy kis füszeres liszt a sürítéshez.
Folyamat figyelendö, izlelgtés nem árthat.
Ha kész, rizsával nyam-nyam.
Nem bonyi, gyorsan megvan és nem mindennapi ízvilág. Sok sikert és jó étvágyat. (Tiszta nyál lett a billetyüzetem...) :-)
Itt van egy osztrák specialitás, teljesen egyszerű, max. 30 percet igényel:
Csinálni kell egy egyszerű nockedli tésztát. Majd egy adag mélyhűtött spenótból kb. negyednyit levágni ( nem könnyű ), felengedni és a nyers tésztához keverni, míg szép sötétzöld nem lesz. Ezt kell kiszaggatni, kifőzni, majd leszűrni.
Közben 2 dl tejszínt kell melegíteni, beletenni 20 dkg kockára vágott gépsonkát, és amikor finoman bugyogni kezd, bele kell önteni a leszűrt, zöld nockedlit. Pár percig még kavargatni kell, amíg a tejszín finoman bevonja a kis nockedli-darabokat. Forrón tálalni, tetejére reszelt sajtot szórni + ubisalit hozzá. Isteni !!!!
Mit szólsz a klassz receptekhez kedves topic-gazda ?
Nemeto.-ban van egy specko kaja, szerintem talan az egyetlen: Nagyon vastag malacdarab soval füszerezve, aztan kisütve.
Mas füszer nem kell hozza, ez szerintük igy a jo (marmint a germanok szerint). Szerintem nagyon rossz, viszont utana annyi sert vedelsz, amennyit csak a penztarcad enged.
min:5 maki/korso(4dl)
Nagyon egyszerű:
Végy két zacskó mirelit karfiolt. Tolts tele egy fazekat vizzel, szorj bele fel zacsko vegetat, rakd bele a karfiolt. Utana kivajazott sutobe pakold a megfott karfiolt, ra tejfol, a tetejere sajt, es be a sutobe. Nagyon finom, es kar elrontani hussal...:-)