Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
azért május 12-én rókagombával és érdestinóruval megátkozva lenni... ;)
egyébként pedig akkor november után 1:1, szerva ott! :D
(egy füst alatt szaladhatok is vissza a tanulópadba: szerény áltudományos számítgatásaim szerint a hét második felében - pusztán a hőösszeg alapján - a korai savanyú tölgyesed már mozgásban lesz, ahhoz hasonló állapotokkal, mint tavaly az első szedésnél)
anno a 90-es évek elején volt a földrajzkönyvben, hogy már csak a 3. világban használnak fát energiatermelésre
Akkor így is volt. Azóta csatlakoztunk egy remek társasághoz, ami többek között a "megújuló" energiák kötelező hányadát is előírja nekünk. Függetlenül a természeti adottságainktól. :( A napelem csak nappal termel, állandó szeles tengerpartunk nincs, nagy esésű bővizű folyóink sincsenek. Viszont a fa megújulónak számít.
én sem értem meg. nem az a baj, hogy a régi erdőgazdálkodási rendszert szakszerűtlenül üzemeltetik (egyébként de, az is baj), hanem az, hogy még mindig a régi szemlélet alapján művelik az erdőt. kb. mintha a hazai bort a varga pincészet jelentené kizárólag. :( mutatóba, zárványnak vannak ilyen "erdőrezervátumok", meg "örökerdők", de ezek ilyen pár hektáros játszóterek, elsősorban kísérletezésre...
...ami, mivel sok évizedes, sőt, évszázados játék, már késő.
Én nem értem meg. Főleg azért sem mert külföldön nem így kezelik mindenhol az erdőt, mégis ott van (akár már a magyar határ közvetlen másik oldalán), mást is mondanak erről az egészről, hogy ezt hogy kéne, főleg ha nemzeti parkban kérdezősködsz, meg aztán az csak faramuci helyzet, hogy még anno a 90-es évek elején volt a földrajzkönyvben, hogy már csak a 3. világban használnak fát energiatermelésre, erre 30 év elteltével csak sikerült a 3. világhoz visszakanyarodni, mikor az ember épp missziót küld a Marsra. Mi majd ez alkalomból feltaláljuk a fatüzelésű űrhajót, szoktam erre mondani.
Viszont az erdész nem hobbiból van ott. Sőt, ha igazán becsületes, akkor még ha kavadozik is amúgy, munkaidőn, munkavégzésen kívül csak ott, ahol mindenkinek szabad (összeférhetetlenség). Természetesen egy olyan országban, ahol csak tettünk egy "kis" kitérőt Olaszba (+ felszállás miatti többletfogyasztás és amortizáció), mielőtt haza jött volna a honvédségi repülő, ott ez csak ajánlás a tápláléklánc alacsonyabb fokozatain lévőknek.
Megértem, hogy az erdőt ápolgatni kell meg pénzt is kell kivenni belőle, fa is kell, azt is, hogy a gépekkel ilyen terepviszonyoknál ez várható de akkor sem látom nyomát a kulturált munkavégzésnek, lehetne ezt másként is, legalábbis nem tudom elképzelni, hogy ezt a világon mindenhol így csinálják vagy engedik. A forrásnál szét volt dobálva féltucat méteres teherautó gumi, remélem, hogy csak valami célt szolgált a munkánál és nem fogják ott felejteni, megyek majd párhét múlva hamár esélyesebb lesz a gomba felhozatal.
Érdemes megnézni, hogy nemcsak az erdővel borított területek mértéke nő, de azok tömeg ill. életkor integrálja is, trendszerűen. Ez alól leginkább a bükk képez kivételt.
Sajnos nem férni hozzá azokhoz az adatokhoz (egykönnyen), amelyekből táplálkoznak ezek a kivonatok, pedig lenne néhány ötletem további adatbányászati feladatnak. Például a keményfa erdőket életkor szerint (a 0-200 évet) kvintilisekre osztva, a felső kettőt nézve hogyan változott: össztömegük (össztérfogatuk), összterületük. Ugyanezt 400 m felett, alatt ábrázolni.
Ez van az egesz orszagban. Nem baj, mindjart jonnek Boarhunter es Oreg Nene/Ttamas elvtarsak es elmagyarazzak, hogy jol van ez, ahogy van, mindez az atgondolt es eltervezett erdogazdalkodas resze. Magyarorszag kulonben is jobban teljesit
Mátrában zajlik a fakitermelés ezerrel, minden parkolóhelyen szanaszét vannak hányva a farönkök, sár és gallyak mindenfelé, azért takaríthatnának maguk után a favágó elvtársak, mert asszem az aszfaltos parkolókat nem nekik építettek, legalább egyhelyre pakolnák a fát és takarítanának maguk után, hogy ha már nem dolgoznak, lehessen kulturáltan parkolni. A Sástó tól kifelé a forrás irányába is végig farakások állnak félméter mély keréknyom a sárban, a forrás és a pihenő környéke gyalázatosan néz ki, összetirincsolva, tele gallyakkal alig lehetett átmenni, pont most volt arra a terepfutás (is) 1emberrel találkoztunk az is az ellenkező irányba futott :) Gomba egyébként nulla, nagyon korán van még errefelé, följebb meg méginkább 1-2 Májusi pereszke és slussz, tök üres még minden.
rókát tettek már fel talán pont zselicből, meg a mecsekből is. vareszt nem nagyon. nagyon korán van még egyébként, csak az enyhe idő miatt mindenki türelmetlen. :)
Két árusnál láttam, az egyik az árult többféle házi dolgot, a másik csak ezt a gombát. 3-4 kis kupac volt előttük, hogy aztán mennyivel jöttek ki, nem tudom, én nyolc óra után keveredtem oda.
"Még a M***o saját márkás camembert-jére tudok gondolni"
Egy harapásnyit ettem belőle kb. 2 órája - szétszakad a gyomrom. 2-3 nap múlva ismét megkóstolom, hogy teljességgel megbizonyosodjak. B verzió: valami krónikus gyomorbetegség...
egyelemű mintából nem készítünk hipotézisvizsgálatot, szóval, párszor neki kell még futni, ahogy írod, és kiderül. én sem vetettem még el az nscs fogyasztást, inkább úgy mondom, hogy a hipotézis már megvan.
Persze, ezekre mind gondoltam. A vegyszer max. mezőgazdaságból származó lehet, de még azt sem tartom valószínűnek. Ha meg több évtizede ott lappangó dolog (ólom-tetraetil pl.), akkor máskor is okozott volna talán gondot. Nem tudom, nem rágódok rajta sokat, mert felesleges. Ha legközelebb is előfordul, akkor valószínűleg az ideieket hanyagolom. Ha következő szezonban is, akkor végleg. :( Ki tudja, lehet, hogy valami szezonális hatás következtében idén többet szívtak fel / szintetizáltak valami káros dologból. Bármi lehet.
De ezen leírás alapján inkább egyéni érzékenység lehet a háttérben. Esetleg kisebb adagban fogyasztva még működhet a dolog. Egyébként múltkor, a vaddisznótarja esetében nem volt gond, ugyanebből a zacskóból származtak az akkor felhasználtak is. Akkor 10 dekát használtam fel kb. 8 adaghoz, most meg 30 deka 4 adagba. Ez 6x-os mennyiség, de így sem mondanám soknak. :)
Még a M***o saját márkás camembert-jére tudok gondolni, de nem sok esélyét látom. Nagyon enyhe dohosságot éreztem csak (ahogy az összeset) és max. 4 dekát használtam fel belőle. De majd a visszamaradt darabot megeszem éhgyomorra. :)
Azért ne felejtsd el, hogy néha normál kajáktól is így jár az ember. Pl. rendszeresen fogyasztok disznóhúst, multkor egy adag gulyáshústól olyan rosszul lettem hogy azóta se jöttem teljesen rendbe. Csak akkor nem gondolkodik az ember, hogy most letegye-e a húst, mert az nincs "kockázatosként" bélyegezve. Lehet sima ételmérgezés, gombától független okokból, vagy magával azzal a pakk gombával volt valami. Szokták azt is mondani hogy a gombák az erdő "porszívói", felszippantják a talajból a káros anyagokat, az is lehet beleszaladtál valami "vegyszerrel telt" csapatba.
Hasonlóan jártam egyszer rántott pöfivel. Bár ott egy egy nappal későbbi sütés, ugyanabból a példányból nem volt problémás. Akkor másnál okozott gondot. Jó illatú, hófehér volt a belseje. Remélem, nem kell lemondanom a fkg-ról. :(
Érdeklődnék, hogy valaki tapasztalt-e már (f)kg-val gyomorpanaszokat. Zsenge, idei, fagyasztott példányok lettek jól átmosva, felezve, majd ismét átöblítve, hideg vízzel. Idegen dolog, pl. avar, százlábú (szeretnek bemászni az üregbe) jelenléte kizárt. A szokásos tejszínes szószomat készítettem el velük: dinsztelt vöröshagyma, só, fkg, ami szerintem fél órát is rotyogott, fedő nélkül, hozzá pótolt vízzel. Majd tejszín, kevéske camembert ill. fokhagyma. Meg egy kevéske grana padanoval sűrítettem egy kicsit még rajta. Minden friss, minden jó. Maga az étel is. Eddig 4x ettem belőle, 3x enyhén vagy nagyon elkezdett fájni a gyomrom felső része (eszembe jut nekem is a vicc csattanója: "Vadász, vadász...") a fogyasztást követő 2-3 óra elteltével. Sokszor ettem már ilyet, ill. fkg-t, bár kétségtelen tény, hogy cskg-ból ezerszer többet. Eddig még sosem tapasztaltam ilyet. Szódabikarbóna nem segít, nem savszint a gond. És tényleg sokat rotyogott, nem féltettem, tudván, hogy nagyon intenzív aromái vannak. A tönkökből nagyon kevés ment bele, általában lecsíptem. Az adott termőhelyről szedtem már, nem volt vele gond sosem (ugyanígy tárolva, elkészítve sem). Alkoholt nem fogyasztottam, gyógyszert sem. Egyéb ételeket is ettem az egyes adagok között, volt csípős is, degeszre evés is stb., szokás szerint, mindenféle probléma nélkül. Szóval biztos, hogy valami ennél a gombás ételnél nem kerek, legalábbis számomra. Csak én ettem belőle. Az biztos, hogy legközelebb cskg-val készítem el. Remélhetőleg, nem lesz vele gond. Aztán újra fkg-val, fél adagot, tesztjelleggel. De azért addig is próbálok informálódni. Ill. terveztem, de nem fogok ajándékba adni senkinek sem, biztos, ami biztos. Ja, a határozási tévedést is kizárom.