Végy egy szép csicsimellet, vágdosd csíkokra.
Egy evőkanál olajon fehéredésig süsd, majd fűszerezd sóval, borssal és őrölt gyömbérrel.
Zúdíts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd süsd le zsírjára. Adj hozzá 2-3 evőkanál kókuszreszeléket és kapasd oda egy kicsit.
Biztosan ismeritek ezt a dalt:
"Éliás Tóbiás
egy tál dödölle
ettél belőle..."
Na szóval, jelentkezzen aki kóstolta már az ételek királynőjét,a dödöllét!!
Csak nem Magyarország keleti felén létezel? Tudtommal sehol máshol nem hívják a lapcsánkát lapcsánkának, már 100 km-rel arrébb is lepcsánka. Ígérem holnap írok valami finomat, de addig hazaviszem tanulmanyozni a topicot.
pl. jó lenne egy kis milánói spagetti jó sok sajttal!!! tudod, olyan méteres tésztából, meg Uncle Ben es szószból. (bocs más egyenlőre nem megy :-((( )
vagy a kedvenc töltött paprikám ;-))) nyami... de azt csak anyukám tudja jól csinálni :-))
és mi a helyzet a legegyszerűbb és mégis kedvenc kajámmal?
lapcsánkának becézik nálunk de már hallotam 'tócsi' 'tócsni' 'bere' meg még egy csomó elnevezését is ;-))
a lényeg a reszelt krumpli (vagy burgonya ha csak az van! ;-)) ) liszttel keverve, sóval borssal izlés szerint ízesítve, majd forró olajban lapos formába gyúrva kisütni!!!!
savanyúval vagy csak mustárral esetleg ketchuppal a legjobb!!
Ilyet, valakivel aki szeret: (agglegenyeknek, otthon hagyott ehes szerencsetleneknek, vagy eppen olyanoknak akik elorukkolnanak valami szokatlannal, hatha igy sikerul ledonteni a labarol az imadottat)
hozzavalok:
500 g daralthus
1 kg burgonya
1 doboz paradicsomszosz
15 dkg sajt
1-2 fej hagyma
fokhagyma
bors, majoranna, so, pirospaprika
Hagymat felszeleteled, megpiritod (fokhagymat is) raontod a hust, megsutod, aztan paradicsomszoszt hozza, es a fuszereket. Kozben megcsinalod a krumpli puret, (mar akinek sikerul) jenai talba a paradicsomos szoszt, arra raepited a krumplipuret, majd vastagon megszorod reszelt sajttal. Beteszed sutobe 15-20 percre.
MINDENKI megorul erte, nem lehet kihagyni!
(regisztralt neve: sheperd's pie)
Úgy látom, tegnap mindenki főzőcskézett,
és nagy zabálást rendezett a la Ferreri.
Sajna a recept nincs kéznél,de ajánlom az
almalevest (persze fehérborral bolondítva).
Egy másik, inkább nyári tipp:
ha a brassóit nem tepsiben, sütőben, ha-
nem lábasban, felül készíted, szeletelj
hozzá paprikát, paradicsomot.Isteni lesz!
Ezek után rossz belegondolni, hogy men-
zakajára vagyok ítélve.Node jön még
hétvége és kutyára déri szünet...
Ha a hasikátok leapadt, több kaját!Ide is,
legalább a fiúkák kedvet kapnak a kony-
hához.
Rakott zöldbab
Zöldbabot felaprítunk, és sós vízben megfôzzük, mintha fôzeléket készítenénk. A babot nem kell teljesen megfôzni, maradjon ress egy kicsit (“al dente”). Jénai tálba rakjuk.
Felkarikázott virslit vagy szafaládét olajon megpirítunk, majd rádobjuk a zöldbabra.
Egy jónéhány tojást tejfellel összekeverünk, és a babra ráöntjük. Az egész masszát átkeverjuk.
Az egészet megszórjuk friss petrezselyemmel, majd sütôben megsütjük, amig a tejfel/tojás massza meg nem szilárdul.
A párommal megcsináltuk tegnap ezt a kaját. Nagyon fini! Kérdések: a hagymást kockára kell vágni, vagy csak "simán". És még egy kérdés: próbáltad már úgy, hogy miután rászórtad a sajtot, az egészet betenni egy kicsit a sütőbe?
A minap egyik kedves kollégámmal arról beszélgettünk, hogy a magyar konyha - többek között - arról is híres, hogy egyes ételekhez koncepciókat rendelnek készítőik. Mindenkinek más a koncepciója a rakott krumpli, a töltött káposzta és a lecsó elkészítése kapcsán. Ezek a kristályosodási pontok. Nos, én a rakott krumpli-koncepciómat szeretném +osztani Veletek:
Hajában főtt krumplit lemezteleníteni, olajozott tepsibe belekarikázni. Erre sok karikára szelt főtt tojás, kicsit +hint vegetával, kicsi sóval, vékonyra szelt paprikás szalámi jön rá (esetleg kis konzerv zöldborsó) majd reszelt sajttal összekevert igen sok tejföl. Művelet ismétel. Jól összesüt.
Rendelkezem a csodás cseh v. csehszlovák gyártmányú "Remoska" (házi használatban "rémeske") című edényzettel. Ismeritek? Aluminium tál, a fedele elektromosan melegíthető.
Na, mind1, szóval én ebben szoktam a rakott krumplit készíteni. Sokkal ízletesebb marad!
Az ételhez savanyú gyöngyhagymát, savanyú karfiolt, esetleg sav. paprikát ajánlanék.
Banánhajó:
Csónak alakú tányérbe egy banánt félbevágva elhelyezni a tányér két szélére. A közepére 3 gombóc fagyi (izlés szerint), az egészet leönteni csoki pudinggal, tejszinhabbal jól megspékelni és tortadarát szórni a tetejére.
Ha ezt mind megeszitek (pláne vacsi után), garantált a kipukkadás! :-)
Mély tál aljára egy sor rumos, vagy konyakos tejbe áztatott babapiskóta, rá vékony réteg őszibaracklekvár, majd jöhetnek az őszibarackbefőtt-darabok. Minderre 2dl felvert tejszín cukros kakaóporral elkeverve, majd újra a piskóta-lekvár-barack kombináció, a legtetejére pedig "síma", cukrozott tejszínhab. Díszítésnek ismét befőtt-darabok. Minimum 3 órán át a hűtőben kell tartani, hogy összeérjenek az ízek.
Utána pár km futás :-))
Desszert? na jó, akkor figyuzzatok, mert leírom a kedvencem...
tehát adva vagyon egy jófajta őszibarack befőtt (héj nélkül, felezve)
mellé pakol az ember pár gombóc vanília és csoki fagyit
aztán pici tejszínhab rá
majd az egészet leöntjük olyan folyékony rumoscsoki öntettel
nyami ... ;-)))
Ha kész, ne várj vele sokat, mert más eszi meg előled! (ha ott vagyok, akkor én!)
Azon gondolkodok itt hajnalok hajnalán, hogy klasszak ezek a kaják, amiket itt felvonultattunk, de ugye minden étkezés végén desszert dukál. Én pölö ilyen recepteket is szívesen fogadnék, de gyanítom, hogy mások is.
Persze úgy illik, hogy megkérdezzük a topic-gazdát, mi erről a véleménye.
Szóval ?
Olasz antipasto magyarosan
Egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat:
1 fej saláta levelekre csípkedve, majd apró cafatokra tépkedve
apróra vagdalt kemény sajt, kemény szalámi, füstölt kolbász
savanyitott olajbogyók aprora vagdalva
egy fej savanyú paprika felapritva
mindenféle zoldség (paprika, paradicsom, retek, stb) felapritva.
A keveréket borecettel és oliva olajjal lelocsoljuk
Tetszés szerint fűszerezzük