Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2023.12.16 0 0 185703

Nekem pont ilyen van, sztem ez nagyon jó vétel.

Előzmény: Jolida (185702)
Jolida Creative Commons License 2023.12.16 0 1 185702
Előzmény: Voby (185701)
Voby Creative Commons License 2023.12.16 0 0 185701

Sziasztok! Már a következő szezonra gondolva... ki hogy oldja meg a szilva magozását? Én az aprítást egy egyedileg gyártott mixerel oldom meg, csak az a baj vele hogy összetöi a magokat amiből már erjedéskor a cefrébe kerül az aminek nem kéne...

szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.12 0 0 185700

100l-es üst(kb 85l cefre), 1dl-t gondolkodás nélkül dobok, a többivel illatolás, ízlelés után(felhigítva) bármi történhet, ált. 1-es, 2-es nem fér bele a KP-ba, 3. és 4.a sorsdöndő egy átlagosan "jó" cefrénél(ez mai termés). 

Előzmény: Rektifi01 (185699)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.12 0 0 185699

Intéznék egy kérdést azokhoz, akik egymenetessel főznek.

 

Tudom, hogy millió egy dologtól függ az előpárlat mennyisége, de hozzávetőlegesen (átlagosan vagy tól-ig) mennyit szoktatok elvenni a cefre mennyiségéhez viszonyítva, százalékban kifejezve?

 

Köszönöm.

naivkezdo Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185698

Na még egyszer újraolvastam.

Itt találom a lényegi részt, amire utaltam:

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165854557&t=9007484

Előzmény: Jolida (185696)
endrepp Creative Commons License 2023.12.11 0 2 185697

Nincs vízfogyás főzés közben gyakorlatilag és semmi akadálya minden főzés kezdetekor a nívó ellenőrzésnek, a tiltás plusz biztonság, de simán lehet nélküle működni, ha van nívócső vagy valamilyen rátekintési lehetőség.

Előzmény: Jolida (185696)
Jolida Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185696

Ha egy elektromos víz/gőz fűtésnél a szárazüzem tiltás nem automatikus, akkor az alkalmatlan a feladatra.

Egyébként meg a fűtőszálak a belső üst alja alatt vannak. Ha van benne minimális víz, akkor már működnie kéne.

Előzmény: naivkezdo (185695)
naivkezdo Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185695

Mert a fűtés kialakítása nem teszi lehetővé? Vagy ilyesmi.

Előzmény: Jolida (185694)
Jolida Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185694

Miért ne lehetne?

Jelenleg magasabb nyomáson főz, mint ami gőzös esetben üzemi körülmények közt elő szokott fordulni.

Előzmény: naivkezdo (185693)
naivkezdo Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185693

A téma azon oldala érdekel igazából, hogy pl szürcs új üstjével lehet/nem lehet gőzzel?

Ha a kérdés is rossz, akkor elnézést:)

Előzmény: endrepp (185690)
barkócza Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185692

Igen, 30 literes Panka.

Előzmény: endrepp (185690)
barkócza Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185691

(Illetve csak összefoglaltam a tapasztalataimat, de én is itt kaptam az ötletet a fórumon, de már nem tudom, kitől.)

Előzmény: endrepp (185690)
endrepp Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185690

Mi az, hogy "bolondbiztos"?

0.5bar lehet ezeknek a készülékeknek hivatalosan a max üzemi nyomása, gőzhöz való biztonsági lefúvatót kell beépíteni és a duplikációnak a többszörös nyomását el kell viselni az üzemi nyomásnak, ezt nyomáspróbával kell tudni igazolni.

A gőzüzem elméletét és gyakorlatát először Barkócza írta le, lehet már vagy 10éve. Ő gáz fűtésű Panka (?) főzővel ténykedik. Az már konstrukció függő, hogy hol van a nívó ablak, van-e elég víz a betét felett, stb, mire gondolt a konstruktőr hogy fog működni, amikor megtervezte az üstöt, a konyhai konstrukcióknál ez elég jól rekonstruálható, ugyanúgy néznek ki kb 50éve és ezer számra készülnek, így kiforrott technikának tekinthető, mind tud működni bőven 0.5bar nyomás alatt.

 

Előzmény: naivkezdo (185688)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185689

Most már esedékes volt a tálcák tisztítása(konyhasó+ecet), utána mosogatószerrel átmosva, végezetül  öblítés bő vízzel úgy, hogy elárasztom a tornyot a defiíg több alkalommal. 

Előzmény: Voby (185596)
naivkezdo Creative Commons License 2023.12.11 0 0 185688

Volt időm visszaolvasni. 

Most az a helyzet, hogy a régi konyhai üstökkel lehet gőzzel fűteni bolondbiztosan, az új drága főzőkkel pedig nem igazán vagy nem annyira bolondbiztosan?

Vagy valamit félreértettem?

endrepp Creative Commons License 2023.12.09 0 0 185687

Hoppá. :)

Előzmény: barkócza (185686)
barkócza Creative Commons License 2023.12.08 0 2 185686

Egész pontosan csak a "termés" a botanikai fogalom, a gyümölcs sem az. :)

Előzmény: endrepp (185683)
endrepp Creative Commons License 2023.12.07 0 0 185685

Persze, az első része az rendben van, csak ellenpéldának írtam, hogy nem a botanikai besorolás az érdekes.

Előzmény: öreg_néne_b (185684)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.07 0 0 185684

A fináncok besorolása szerint a füge és a banán is gyümölcs, a paradicsom meg zöldség. A besorolásnál nem a biológiát, hanem a jellemző felhasználást vették alapul.
Az nem baj, ha a gyümölcs nem Magyarországon termett, csak az abból készült párlat hivatalosan nem nevezhető pálinkának.

Előzmény: endrepp (185683)
endrepp Creative Commons License 2023.12.07 0 0 185683

Botanikai alapon a füge sem gyümölcs, hanem egy befelé növő virág, viszont a paradicsom az gyümölcs.

A jogilag banánnal a gond, hogy nem Magyarországon termett.

Előzmény: körte51 (185681)
Jolida Creative Commons License 2023.12.07 0 0 185682

Lányoméknál három banánfa van.

Egyik idén termett valami csökevényt, tehát hazai, saját termésű gyümölcs kategóriába belefér. :-)

Az ide írogató többség amúgy se akar versenyre küldeni.

Előzmény: körte51 (185681)
körte51 Creative Commons License 2023.12.07 0 0 185681

Nem vagyok benne biztos, hogy legális .A banán egy fűféle. Versenyre nem ajánlom küldeni.  Gyümölcsbe nem biztos, hogy belefér. 

Előzmény: öreg_néne_b (185680)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185680

A banán legális. A maláta enzimjei nincsenek meg a gyümölcsökben.

Előzmény: Vapor53.898 (185678)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185679

árpánál persze magas fehérjetartalmú árpából készült malátára gondoltam

Előzmény: Vapor53.898 (185678)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185678

Köszönöm a pontosítást, igen, kisüstinél, csavarral lezárt üstöknél van leginkább ilyen veszély (szerencsére nálam a káros szilikoncső tömítés + rugalmas "bőröndzár" eresztett az illegális halálos banánnál). Meg ugye az sem árt, ha akkora sisak van a főzőn, mint Hunyadinak a rozgonyi csatában (aminek funkciója a léghűtéses deflegmátorság mellett az esetleges habtörés, talán ezért jobb neki a gömb vagy a fordított/táguló csonka kúp alak).

Szóval a leginkább kockázatos: habzásra hajlamos gyümölcsből készült cefre, csavarral lezárt üst,  kis sisakkal, vékony páracsővel, utolsó adag, élesztőkben dús, emiatt habzósabb cefre (mert ha 2-3 napig csak cefre főzés van, nem homogenizálják/kavargatják a cefrét, nehogy levegőt kapjon és elszálljon a finom alkohol, netán ecetesedjen), az üst túltöltése ezzel az egyébként is habzósabb cefre résszel, mert a cefrés hordóban nem hagyunk anyagot + ezerrel aláfűtés.

Ez a cefre utántöltés dolog nagyon tetszik. Olvastam már erről egy tisztes öregúr vallomásánál a pálinkakészítésről (a szöveg a kukolla.hu facebook oldalán a letölthető fájlok között). Sajnos ő a tisztázó főzésnél is így jár el, ha sok az alszesz.. a pálinkában benne lesz a füle meg a farka

A sisak nélküli cefre főzés a habzás miatt 50 fokon egy ideig, gyakorlatilag fehérje (élesztő) bontás. Sörfőzők szándékosan csinálnak ilyet (fél óra 50-55 fok között) még az elcukrosítás előtt, ha az árpa magas fehérje tartalmú (a szomszédom unokatestvérének férje hallott már erről, azt mondja, hogy ha valaki terménynek való árpából főz szeszt, akkor kötelező, mert abban sok a fehérje, hogy tudjanak hízni az állatok). De ez nem az Égetett szeszesitalok fórum..

Illegális banánnál a gyümölcs eredendően magasabb fehérjetartalma miatt el tudom képzelni, hogy a cefre készítésnél hasznos lenne ez az "előfőzés" 50-55 fokon (cefre főzés közben pedig kötelezően ajánlott), hogy a fehérjék lebomoljanak aminosavakra, így elkerülve a cefre túlzott habzását + aminosavként hasznosítható tápanyaggá váljanak az élesztők számára + elkerüljük a funky ízt a végén. Törvényes keretek közt maradva talán a faepernél is működhet, nem tudom

Előzmény: Jolida (185676)
Jolida Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185677

Példa.

Előzmény: Jolida (185676)
Jolida Creative Commons License 2023.12.06 0 2 185676

Tedd hozzá, hogy ez a zárt (bilinccsel, csavarral stb. rögzített) üstökre igaz, amikor a felhabzás olyan mértékű, hogy elzárja a gőz kivezető útjait.

Egy egylépcsősnél amúgy is értelemtelen ilyenkor tovább főzni, az alsó tálca már szennyezett. Szét kell szedni, átmosni az oszlopot, leönteni a cefréből, több habzásgátlót használni.

 

Egy - csak az üstfedél/kupola + páracső - súllyal zárt üst (pl. DES, ha nincs "ráfordítva" a lezáróra) ilyenkor egyszerűen kifúj, kiömlik.

 

Számtalanszor főztem úgy cefrét DES100-ban, hogy csaknem peremig raktam az üstöt (60 fokig nem raktam rá a páracsövet, néha levettem a fedelet és megkevertem, no meg került bele Foamsol is), majd a főzés vége felé (addigra kb. 12-15l alszesz lejött) a megmaradt 10-15l cefrét beleöntöttem megint fullra és lefőztem.

Előzmény: Vapor53.898 (185674)
Voby Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185675

:) köszi a segítsèget!

Előzmény: Vapor53.898 (185674)
Vapor53.898 Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185674

Vszínű a hordó aljára süllyedt elhalt élesztők miatt habzott jobban (lásd seprő pálinka), aminek többsége az utolsó főzésbe jutott.

Akik tudják, hogy max 80%-ig szabad feltölteni az üstöt, azok is néha felrobbantják magukat az utolsó cefre adaggal:

Első főzés 80 liter

Második főzés 80 liter

Harmadik főzés 80 liter lenne, "De még maradt a cefrés hordóban kb. 15, azt inkább hozzá öntöm, nem kezdek el egy új főzést amiatt. Kiönteni?? Ááá azt se. Eddig se volt gond, jó lesz az úgy, hozzá öntöm.."  Bumm

Előzmény: öreg_néne_b (185673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!