Keresés

Részletes keresés

Drujba Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168561

Szia, köszönöm a részletes választ. Természetesen nem akarok és nem is tudnék gyorstalpaló szakértővé válni. Ezért is vagyok itt. Tudnál küldeni az általad említett Alkatrészről képet?! Köszönöm. 

Előzmény: APT (168555)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168560

" Nyilván ez nem a strandokon árusított kvarc szerkezetes, spiáter tokos ötdolláros kamukra igaz - hanem az 500-1000 dolláros kategóriára, de akkor is..."

Amit én láttam az állítólag 1000€-s darab volt. És 1000€-ból már egészen tisztességes kinézetű Seiko, Orient, Tisso, de akár Longines órát lehet kapni haszonkulccsal, marketinggel, szervíz háttérrel együtt. És a replikánál ugye ezekkel nem kell számolni, mert a haszon nem ebből a keretből jön. 

Előzmény: APT (168559)
APT Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168559

Meg ugye hamisítvány és hamisítvány között is van különbség... És igenis van olyan minőségű hamisítvány - amiről a hozzáértők sem tudják ezt megállapítani. Közhely, hogy a galériák, múzeumok tárlatain látható műkincsek, festmények, szobrok, egyebek valamekkora hányada sem attól a művésztől származik ám, akinek tulajdonítva van - de ezt senki sem tudja róluk biztosan megállapítani...

A Panerai, miután sikeressé vált, azért mozdult el viszonylag hamar a saját ill. egyedi szerkezetek gyártása-gyártatása felé, mert az első időszakban bizony igen nagy értékű órákat kínáltak olyan műszaki tartalommal, amit szó szerint tökéletesen le lehetett utánozni. Bárki által beszerezhető Unitas szerkezetek, olyan "finishel", amit egy jól felszerelt és ügyes szakember is reprodukálni tudott nem is túl nehezen, egy karakteres, egyedi, de mégis csak simán tökéletes minőségben után-gyártható tokban - annyiért, amiért bizony megérte "rámozdulni". Ráadásul egy olyan kis szériás, "kisipari" gyártási metódussal, ami nem garantálta, hogy apróbb eltérések nem lehettek az egyes órák, felületkezelések, vésések stb.. között. Az eredmény az lett, hogy bizony több esetben kiderült, hogy maga a gyár, a gyári szerviz, az ott dolgozó szakemberek sem voltak képesek megkülönböztetni a kamut a sajáttól. Nyilván ez nem a strandokon árusított kvarc szerkezetes, spiáter tokos ötdolláros kamukra igaz - hanem az 500-1000 dolláros kategóriára, de akkor is...

Igenis van olyan minőségű hamisítvány, amit tokbontás és tüzetesebb vizsgálatok nélkül nem lehet leleplezni - és vannak sajnos olyanok is, amelyeket bizonyos esetekben (elsősorban a mindenféle ETA típus-szerkezetekre épített prémium-modellekre igaz ez) még így sem biztosan.

 

Ez sajnos egy ilyen sportág...

Előzmény: windproof (168558)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168558

" A nagy tudású szakemberek azt is tudják, hogy milyen mélységig kell (ha kell) megbontani egy órát, hogy 100% bizonyossággal meg lehessen állapítani az eredetiséget."


Ezzel nem is vitatkozom. Viszont én arról írtam, hogy nagyon-nagyon sok ember állítja, hogy ő felismeri a hamisítványt, viszont a fotók (még ha kiváló minőségűek is) alapján tippelésnél nekem úgy tűnik, hogy már nem ilyen stabil az eredmény.

Előzmény: lug (168557)
lug Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168557

"A probléma az, hogy kb 50% találja el mindig a közönség az eredményt, így pedig nem több, mint tippjáték"

 

Annyit pontosítanék, hogy az átlag órakedvelő valóban tippel (illetve nem ért hozzá). Viszont az órás közösségben sokan ismerik a másikat, így azt is lehet tudni, kinek a véleményére lehet adni. Azt viszont el lehet fogadni, mert ő azt is megmondja, ha valamiben nem biztos. A nagy tudású szakemberek azt is tudják, hogy milyen mélységig kell (ha kell) megbontani egy órát, hogy 100% bizonyossággal meg lehessen állapítani az eredetiséget.

Előzmény: windproof (168556)
windproof Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168556

" A sokak által előadott, "már kézbe véve, a csatot végigsimítva érezhető, ha hamisítvány" álláspontot nem tudom osztani, igen jó minőségű utánzatok is készülnek, a silányabb-olcsóbb kivitelek valóban kiszúrhatók így, de az igazán jók nem."

Volt a kezemben két drága óra, az egyik hamisítvány. Meg tudtam mondani, hogy van közöttük pár különbség, de azt már nem, hogy melyik az igazi. Ránézésre mindkettő gyönyörű darab volt, csak annyi látszott, hogy nem egyformák. Ha nem mondják, hogy hamis, akkor simán azt gondolom, hogy más évjárat, és ez okozza a differenciát, és megvettem volna bármelyiket (állítólag a "replika" sem volt olcsó). Bár nyilván nekem esemény számba megy egy ilyen kategóriás darab, kicsit sem vagyok szakértő.  

 

 

Ellenben netes fórumokon gyakran kerül fel nagyfelbontású kép óráról, ahol mindig akad egy csomó ember, aki megmondja a tutit, hogy melyik a hamis. A probléma az, hogy kb 50% találja el mindig a közönség az eredményt, így pedig nem több, mint tippjáték. 50% eséllyel én is megmondom, hogy hamis e. Lehet, hogy aki napi szinten lát 4-5 darabot, annak erre jobban rááll a szeme, de átlag fórumos embereknél kétlem, hogy ilyen tömegben fordul meg náluk 3+ milliós óra. 


Előzmény: APT (168555)
APT Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168555

CoAxial gátszerkezetű és üveghátlapos modell, hajszálrugókulcs nélküli, két kis súlycsavaros finomszabályozással. Ergo kis hozzáértéssel a szerkezetet nagyítóval megkukkolva egyértelműen azonosítható - a CoAxialt és ezt a billegőt egyelőre nem másolták még le a kínaiak, nem hamisítják, viszont amúgy általános kinézetben hasonlót bizony rittyentenek, amelyik a felületes szemlélőt képes megtéveszteni. Amúgy tényleg ijesztően sok a ránézésre igen jó minőségű hamisítvány.

Tehát elvileg ilyet lehet biztonságosan venni - de meg kell nézni igen alaposan a szerkezetet, és nem tudok mást mondani: érteni kell, mit látsz, nem lehet egy ötmondatos "gyorstalpalóval" felkészíteni erre senkit. 

 

És sajnos igenis oda kell figyelni, ismerős most éppen perlekedik a szintén Chrono24-en keresztül vett IWC Aquatimer kronója miatt - még évekkel ezelőtt vette, "dobozzal, papírokkal", az a pláne, hogy azóta is létező, hirdető, az adásvételről számlát adó német üzlettől (!! - de így van is esélye a megoldásra), amit eddig megelégedéssel használt, és most amikor már szervizre szorult volna, és megbontásra került, bizony kitenyerelt, hogy jó minőségű kínai hamisítvány (ebben ugye 7750-es werk van, természetesen a kamuban is, csak a kínai kivitel). Nyilvánvalóan maga az eladó üzlet is benézte, ahogy eddig mindenki más is, aki kézbe vette - pedig a kínai 7750 utánzat szétszedés nélkül is felismerhető pár apró eltérésről - csak ugye ezeket ismerni kell, és észre is kell venni...

 

Ha például tudnál úgy jó minőségű, értékelhető makrofotót készíttetni a szerkezetről, elsősorban a billegőről és környékéről, mégpedig álló billegővel (kihúzott korona - másodpercstop van), amin látható, amit látni kell - akkor meg lehet kép alapján is talán (talán !!) "szakérteni", de amúgy nem tudok más biztos támpontot mondani. A sokak által előadott, "már kézbe véve, a csatot végigsimítva érezhető, ha hamisítvány" álláspontot nem tudom osztani, igen jó minőségű utánzatok is készülnek, a silányabb-olcsóbb kivitelek valóban kiszúrhatók így, de az igazán jók nem. Az sem segít, hogy a gyártók - a Rolex is egyébként - olyan sokat és sokszor variálják az apróbb részleteket, változtatnak évről-évre a ráma, a csat-tok egyes részletein, hogy talán ott a gyáron belül, meg a legnagyobb márkakereskedőknél akad valaki, aki ebben teljesen képben van - de az is kizárólag az adott márkánál, és még így is azt mondanám, hogy ha egy eredeti meg egy utánzat egymás mellett van, akkor bizonyára kiszúrhatók az apróbb különbségek, de úgy, hogy fél éve láttál egy eredetit, és most önmagában tapogatsz egy másik órát - hát... Nekem nincs akkora önbizalmam, hogy azt merjem mondani, hogy biztosan nem vagyok megtéveszthető... A szerkezet az más, ha ott vannak különbségek (márpedig a jelenlegi utángyártásoknál vannak, a 2824 és 2892 esetében is), azok felismerhetők. Azért egy három küllős helyett négy küllős billegőt közel sem olyan könnyű benézni, mint egy icipicit másképpen ívelő tokfület...

Előzmény: Drujba (168553)
DLCBP Creative Commons License 2023.05.19 0 0 168554

360 karórát adott el, 7 éve "trusted seller", 295 értékelése van, 100 százalék pozitív, üzlete is van, szóval szerintem teljesen megbízható. 

 

Előzmény: Drujba (168551)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168553

igen 2021-es, de nincs újabb modell belőle, ez valóban ezek szerint két éves. Ha új, akkor két éve pihen egy dobozban. Gondolom én. De nagyon szépen köszönöm a véleményed. Meg fogom fontolni. 

Előzmény: csicsau (168552)
csicsau Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168552

Sok sikert, szurkolok, de a rizikót bevállaltad. Egyébként, a hazai 2,4 millás óra mikori széria? Mert a svájci úgy új, hogy 2021-es modell... Még ha ugyanaz a sorozat is, az már min. 2 éves.

Előzmény: Drujba (168551)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168551

Természetesen teljesen igazat adok neked. 
de abból indulok ki, hogy a chronos24 ad 14 napos garanciát, jelen eladó 295 órát adott el, szinte 100%-os értékelés melett. Ha “kajlit” árul, akkor talán nem a 296.-al kezdi el, de lehet ez is. Valamint az új órát itthon 2.400.000ft-ér adjak, ő pedig 1.580.00ft. Azért ez komoly különbség. Ha és amennyiben a fentiek igazak ( új, garis, papiros, stb), akkor tök mind1, hogy ki hozza el. De lehet rosszul gondolom?!

Előzmény: csicsau (168550)
csicsau Creative Commons License 2023.05.18 0 1 168550

Ha a cimborád laikus, akkor simán benyalhat egy jóminőségű hamisitványt. Nem innen fogtok kiokosodni, hogy a gyakorlatban biztonsággal vegyetek használt ("új") órát... És ,majd rá haragszol, ha kajlit hoz neked...

Most konkrétan 1,7 millió forintot akarsz úgy elkölteni, h még csak a kezedbe se fogod az órát. Keress egy igazi boltot, itt vagy külföldön, menj oda, és csak megbizható helyen költs el ennyi pénzt.

Előzmény: Drujba (168549)
Drujba Creative Commons License 2023.05.18 0 0 168549

Sziasztok! Újra!

 

úgy néz ki talán pontot tudok tenni a Sok éves óra vásárlási “vágyamnak”

erről van szó:

https://chrono24.app/omega/omega-21030422003001-seamaster-diver-300m--id28698756.htm?SETLANG=hu_AT&SETCURR=EUR

 

a típus nem nem kérdés, sok éve erre vágyom. 
a kérdés, hogy ez a konkrét modell Bázelben van, ami nem gond, mert egy cimborám arra dolgozik el tudja hozni. Az eladó szerint teljesen új, így hibátlan és minden papírja megvan. Elvileg az eladó vmi bolt. 
mi az amire figyelni kell a vásárlásnál? Tudom ez így tág kérdéskör, de olyanra gondolok, mi érdemes megnezni az órán, hol kell a gyari számoknak stimmelni, milyen kieg jár hozza gyárilag, milyen papírok kellenek hozá és hogyan legyenek kitöltve. Én lebeszélnék mindent az eladóval a barátom pedig elmegy kifizeti és elhozza. Köszönöm a segítségeteket és nem utolsó sorban a türelmeteket. 

quad Creative Commons License 2023.05.17 0 0 168548

Kösssz a segítséget. 

 

Azért ha lehet, privátban megkeresnélek, mert megnéztem a honlapodat, és elképzelhető, hogy van egy-két dolog valahol a cuccaim között, ami nekem lom, de téged érdekelhet. (én is érdeklődőm a mechanikus cuccok iránt, de más területen)

 

Előzmény: APT (168547)
APT Creative Commons License 2023.05.17 0 0 168547

Nem tudok, nem véletlenül csinálom ezt én magam... Most viszont olyan szinten vagyok már túlterhelt, hogy egy-két hónapon belül nem tudnék vele foglalkozni.

Előzmény: quad (168546)
quad Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168546

Köszi a választ.

 

Esetleg ilyen "nem márka"szervizt Budapesten tudsz ajánlani?

 

Egyébként ma véletlenül a Baross utcai szerviznél jártam és beugrottam. Ők, nem tudva arról hogy az óra mióta nem járt szervizben 200 ezret említettek

Előzmény: APT (168545)
APT Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168545

Egy ilyen órát a gyári ajánlás szerint 4, a gyakorlatban 6, de leges-legfeljebb 7-8 évente le kell szervizelni, abban az órában kenés már évek óta de facto nincs sehol, a billegő csapjai már rég kenetlenül járnak, az sem kizárt, hogy az eredeti pontosságát kopások miatt már legfeljebb a komplett billegő-csapágyazás cseréjével lehetne visszaállítani...

Ez pont olyan, mint ha az autódon 5 éve, és 120 ezer kilométer óta nem cseréltél volna olajat, és most "elkezdett rakoncátlankodni" - hát, nem jó jel az ilyen, az biztos, és semmi garancia sincs ilyenkor már arra, hogy egy "sima olajcsere" helyrehozza a dolgokat...

 

Egy sima szerviz ezen az órán (nem márkaszervizben persze) megúszható lehet 50-60 ezerből, és ha szerencséd van, akkor ezek után rendben lesz az óra - ám, ha komolyabb bajok is kiderülnek - hát, akkor attól függően, milyen szerkezetről van szó (végül is a konkrét modell ismerete nélkül nem lehet mit mondani, a Constellation Chronometer Automatic legelső változata 1952-ben jelent meg, és vagy fél tucat féle szerkezet fordult azóta meg ezekben) - egy komplett billegő-csapágyazás-egyebek csere akár simán ezereurós alkatrész-költségű is lehet...

Előzmény: quad (168544)
quad Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168544

Segítséget szeretnék kérni a szakértőktől.

 

A kb 12 éve használtan vásárolt, és azóta órást nem látott OMEGA automata Constellation Choronometerem az utóbbi időben elkezdett sietni. 

 

Mi a véleményetek, hogy ez lehet attól, hogy az utóbbi időben ritkábban hordom, vagy komolyabb a baj? Hova érdemes vinni javításra, karbantartásra.  Esetleg azt is meg tudjátok saccolni, hogy mennyibe kerül egy szervíz.

 

Előre is köszönöm a válaszokat. 

DLCBP Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168543

Valahogyan biztosan megoldottam volna a szervizt.  😃

Előzmény: APT (168542)
APT Creative Commons License 2023.05.16 0 0 168542

Viszont nincs egy praktikusan szervizelhetetlen-javíthatatlan órád, amiben minden elemcsere is Kanossza-járás. :)))

Egyébként meg egyfelől kiváló ötlet, valamint igen jópofa geg - de ugyanakkor bárkinek, aki nem hivatásos mélybúvár (igazándiból még azoknak is..) értelmezhetetlen. Szerintem, ha az egész világról összeverbuválnánk azokat, akik valaha életükben legalább egyszer 100 méternél mélyebben merültek, elférnének egy falusi tornateremben. Meglehet, kényelmesen, de mindenképpen elférnének, a 300 méter felett merülők meg egy - valamekkora - ebédlőasztalnál...

Ezt meg órában még kb: "akármi" tudja...

Előzmény: DLCBP (168538)
Wicked Belzebub Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168541

Ez az ora az EU-ban 5000 euroert beszerezheto. Japanbol rendelve rajon afa es vam, ugyanott vagy. Nincs semmi csoda…

Előzmény: Drujba (168539)
DLCBP Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168540

52 órát adott el már ott. 

Ennyi idő alatt biztosan kiderült volna, ha csaló lenne. 

Előzmény: Drujba (168539)
Drujba Creative Commons License 2023.05.15 0 0 168539

Sziasztok, továbbra is óra keresésben vagyok. Nem értem, hogy az omega honlapján ez a tipus 6400€ a japán kereskedő meg 3700€ ért adja. Irtam neki, hogyan…. Azt mondja ő egy bolt és amerikai kereskedőktől szerzi be, ezért olcsóbb. De ennyivel???? Gyári dobozban, nem hordott, gari jegyet az eladáskor állítja ki. Nem hamis ez? Valahogy le lehet ellenőrizni? Ez azért komoly árkülönbség. 
https://chrono24.app/omega/omega-seamaster-diver-300-m--id27122647.htm?checkoutId=6745275?SETLANG=hu_AT&SETCURR=EUR

DLCBP Creative Commons License 2023.05.04 0 0 168538

Az én szememben a Sinn Hydro a csúcs.

Sajnos nem vettem meg, mikor még lett volna rá pénzem.  😡

 

Előzmény: Drujba (168537)
Drujba Creative Commons License 2023.05.04 0 0 168537

Továbbra is óra nézegetésben, keresgélés én vagyok. Rátaláltam a Sinn órákra, van valakinek infoja, tapasztalata, véleménye róla.

sst3rns62 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 168536

sst3rns62 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 168535

Valaki meg tudná mondani a képen látható óra típusát:?

 

Köszönöm szépen!

windproof Creative Commons License 2023.04.20 0 0 168534

Köszönöm!

 

azt látom a használt órás topicokban, hogy a ‘70-es évek legvégén, de inkább a ‘80-as években már relatív olcsó es kisebb presztizsű órákból (japánok pl) is van mai szemmel nézve modern tokozás, kiváncsi voltam, hogy úgy általában az óra ipar hogy áll ezzel. 

Előzmény: APT (168532)
APT Creative Commons License 2023.04.19 0 1 168533

Filozofikusan megközelítve semmilyen új óra sem éri meg...

Előzmény: DLCBP (168529)
APT Creative Commons License 2023.04.19 0 0 168532

A rozsdamentes (először nikkellel ötvözött, nem teljesen, de nagy mértékben korrózióálló) acélötvözet 1913-ban jelent meg egyáltalán ipari termékként. Tudtommal a világon a legelső ebből készített acél tokokat (akkor még Staybrite volt a márkanév) 1920-tól kezdték gyártani - drágábban, mint az aranytokokat. Szívós ötvözet, normálisan csak keményfém szerszámokkal munkálható meg (a wolfram-karbid "wídia" szerszámok először 1927-ben jelentek meg, de igazán csak a II. világháború után terjedtek el, sokáig nagyon drága volt a gyártásuk és megmunkálásuk) - a 30-as évek elején még egy ilyen "staybrite steel" tokos Patek is drágább volt, mint az acéltokosok.

A most legelterjedtebb 316L ötvözetet az 1970-es évektől használják széles körben, a 60-as években jelent meg.

Előzmény: windproof (168531)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!