Dödölle: én két verziót is tanultam (apai és anyai nagymamám is volt, mindketten szombathelyiek), íme:
1. Krumplistésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, lobogó forró vízben kifőzzük, hagymás zsirba forgatjuk. Önálló, jó tömős parasztétel)
2. Hagymát pirítunk, a hagymás zsírba beletörjük a hajában főtt krumplit, megszórjuk kb. feleannyi liszttel, elkeverjük, majd kissé kavargatva megpirítjuk. (Ez az, amit köretként is szoktak adni, de magában is jó, valami salátával)
Dödölle: én két verziót is tanultam (apai és anyai nagymamám is volt, mindketten szombathelyiek), íme:
1. Krumplistésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, lobogó forró vízben kifőzzük, hagymás zsirba forgatjuk. Önálló, jó tömős parasztétel)
2. Hagymát pirítunk, a hagymás zsírba beletörjük a hajában főtt krumplit, megszórjuk kb. feleannyi liszttel, elkeverjük, majd kissé kavargatva megpirítjuk. (Ez az, amit köretként is szoktak adni, de magában is jó, valami salátával)
Tegnap megpróbáltam - életemben először :-( - ÉN omlettet csinálni. Hát nem sikerült olyan jól, mint akitől meg kellett volna tanulnom, de azért ehető volt. És főleg laktató.
Tényleg, lássuk azt a receptet, mert én magam is nagyon kíváncsi vagyok.
Írtam már, csak elszállt a kiberspéjszbe, hogy Bölikukac "csípős zöld rákarikázva" variánsa úgy felingerelt, hogy frissijében kipróbáltam volna, ha aznap tehetem. De nincs elfelejtve, sőt!...
A szakácskönyves megoldást azonban nem lenne szabad leszólni. Egyrészt szegény ember vízzel, ez esetben (már ha nincs dödöllés nagymama) szakácskönyvből főz. Fél hónapja toporgott egy helyben a társaság, hát én kinyitottam azt a könyvet. Másrészt - szakácskönyvből főzni nem bűn. Sőt! Ha szakácskönyvekben jártas vagy, tudod, hogy az említett forrásmű megbízható 20 éves darab abból az időkből, amikor még nem "Főzzünk burgonyából", "Mikrohullámú a konyhában", meg a "Baszk konyha" típusú sarlatánságokkal szédítették a könyvpiacon a magukat képezni kívánó gasztronómiai analfabétékat. Illetve: Ha valaki tud főzni (= 1. ismeri az alapokat, vagyis tud rántást, habarást készíteni, pácolni, stb, 2. ismeri az ízeket, vagyis volt legalább egy fél "dödöllés nagymamája" így maga is szereti és FELISMERI a jót), annak nem derogál, ha néha elő kell vennie a szakácskönyvet. Vannak olyan ételek, aminek a receptjével eddig nem hozta össze az élet. Meg fogja tudni csinálni maga is. No lesz pontosan olyan, mintha a nagyié lett volna, de valami hasonló (!!!) egyéni és finom.
Ugye, nem írok hülyeséget?
Az eredeti recept azonban nagy kincs (kár, hogy a netnek nincs konyhája, mert ellesni a dolod titkát mégiscsak a fazék mellett lehet a legjobban), jöhet tehát a dödöllés recept,
az igazi, a nem szakácskönyves,
de a paprikát is tedd mellé, mert nagyon kívánom ;-)
demeter
Addig is:
gagyi, kamu, leutánzott RAFAELLO golyó receptje
1 dl tejben 22 dkg cukrot felfőzünk. Amikor kihűlt, belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket,
21 dkg tejport és 25 dkg margarint.
A masszát összegyúrjuk és 2-3 órára hűtőbe vele. Mandulát 20 percig főzzük, majd a vékony héját leszedegetjük.
A mandulát a közepibe, majd hempergőzés a kókuszreszelékben és kész is.
Na jó,ha nem akarjátok,hogy én a saját dödölle receptemet leírjam,akkor nem(pedig az enyém nem holmi szakácskönyvből való,hanem a saját tulajdon nagymamimtól).
Egyetek sokat a "műdödölléből"!
Helló, Kórászok!
Renya, ne zavartasd magad... de szerezz a dödöléhez szarvaspörkölt-recípét is, azzal ettem Öriszentpéteren, rákarikázva csipős-hegyes nagyonzöldparikát... az ellenségemnek nem kívánom... csak a barátaimnak. Mennyei étek.
Helló, Kórászok!
Renya, ne zavartasd magad... de szerezz a dödöléhez szarvaspörkölt-recípét is, azzal ettem Öriszentpéteren, rákarikázva csipős-hegyes nagyonzöldparikát... az ellenségemnek nem kívánom... csak a barátaimnak. Mennyei étek.
Helló, Kórászok!
Renya, ne zavartasd magad... de szerezz a dödöléhez szarvaspörkölt-recípét is, azzal ettem Öriszentpéteren, rákarikázva csipős-hegyes nagyonzöldparikát... az ellenségemnek nem kívánom... csak a barátaimnak. Mennyei étek.
Figyelem ehénkórászok és finomságra vágyok!
Ma indul a dödölle receptjének megszerzésére szervezett expedíció.Ami azt jelenti,hogy legkésőbb vasárnap beavatódtok a titokba.
Addig is azt ajánlom,hogy ne egyetek semmit,hogy jóó sokat tudjatok burkolni(=enni;tájszólás)a világ leg-leg-legebb kajájából!!
Pá-pá
Hosszadalmasnak tűnik, de nem az. (Még én is meg tudom csinálni.)
Csirke vagy pulykapellcsíkokat curryvel és bárbekjú fűszerrel bőven bedörgölni, lisztbe beforgatni, vajon megsütögetni. (Nem kell teljesen, elég, ha a külseje kifehéredik.)
Áttenni egy sütőedénybe, ráborítani egy konzerv vegyes déligyümölcsöt levével együtt, megkeverni és be a sütőbe. Tipp: Ha banánt szeletelsz bele még finomabb.
kipróbáltam 11. 04-én közölt receptedet, tényleg sikerült lábáról teljesen levennem imádottamat és egyéb rokonokat! Hálás köszönet!
Egy egyszerű recept, hagymás csirke:
felkarikázol kb. 1 kiló krumplit, cikkelyekre vágsz 2-3 fej hagymát, ezt összekeverve jól beolajazott tepsibe teszed, rá csirkemell, comb befűszerezve sóval, majorannával még egy kis olajjal meglocsolod és összesütöd, először fólia alatt (fél óra) aztán anélkül. Az összetevők remek ízt kapnak egymástól.
Demeter, ne harizz má'! Nem jártam itt azóta. És nagyon köszönöm a receptet, ki fogom próbálni!
És bárki aki tud jó kaját és szeretné ha mások is élvezhetnék azokat az ízeket (ennyivel jobb a kajálás a szexnél, több emberrel tudod megosztani! ;-))) , akkor dobja már be ide a köztudatba.
Kedves KillerJack, akkor én most tán kinyitnám a szakácskönyvet (Pelle Józsefné: Nagy Szakácskönyv, jó kis házikosztok vannak benne!!!)
Nos, ez tényleg parasztétel!!!
Fél kiló krumplit apró kockára vágsz, és annyi vizben, amennyi épp csak ellepi, puhára főzöd. Ha megpuhult, leöntöd a vizet, krumplinyomóval áttöröd, megsózod, és kb. két evékanál liszttel összgyúrod, de legalábbis annyival, hogy a krumlipürénél kicsit sűrűbb massza legyen. (Ez eddig úgy hangzik, mintha a szilvásgombóc tésztáját készítenéd, DE:)
Veszel egy nagy tepsit, OLAJOS kanállal (ez állítólag nagyon fontos, egyébként tényleg baromira ragadhat) gombócszerű darabokat szaggatsz belőle, és azt a tepsin szépen egymás mellé rakod a dödölléket (mert innentől kezdve így hííják!!!) Lehet szorosan is pakolni, mert ez már dagadni nem fog.) Félrerakod.
3 fej hagymát pírítasz zsírban, és kanállal bőven megöntözgeted a dödöllék tetejét. (De bőven!!!) Ezután az egészet pár percre beteszed a sütőbe, éppen addig, hogy a teteje megpiruljon. Amikor piros, kész.
(Apám közbeszólt, le kell, hogy írjam: "És ezután az egészet kiöntöd a szemétbe, és ahol ilyet adnak, oda legközelebb nem mész.")
OFF: Egyébként nem értem, hogy az apám miért finnyáskodik, ő maga mesélte, hogy nagyanyám reggelente (falu) gyakran hagymáskrumplit adott nekik, és azt nagyon szerették. Végülis nem lehetett sokkal másabb. De ezt majd megbeszélem vele, hiszen nem olyan fajta, aki meg szokta tagadni a gyökereit.
Mi ma csirkepörköltet vacsorázunk (na tessék!!!) bocs az offért, neked jó étvágyat a dödölléhez!
én bizony tejföllel ettem... Nyami
a receptet nem tudom idekörmölni, de könyvesboltokban mostanság is fellelhető 99-es sorozatból a Burgonya címűben szerepel
Probaltatok mar a hagymaporkoltet? Ha nem, akkor itt az ideje (ez esetben nem almaszosszal!!!).
Vigyazat! Recept csak hagymaimadoknak!!!
Gorgesd fel ingujjad es keszulj hozza egy alapos perkelthez, de a hus helyett nagy cikkekre vagott hagymat tegyel a mar megdinsztelt, paprikazott aprobbra vagott hagymara, izesitsd ahogy kivanod, pottyanhat bele egy kis lecso/paprika/pari is es az abszolut hagymaorulethez lengess meg a labas felett egy gerezd fokhagymat. Ha beleesik az se nagy baj. :) Rottyantsd meg, fozd mig kesz lesz (hagymaja valogatja), habard be tejfollel es talald nokedlivel.
Ugyanez eljatszhato vegaknak mindenfele zoldsegnovennyel.