Egyszemélyes háztartást vezetek. == Gyakran esik úgy, hogy egyedül vacsizom otthon.
A hidegvacsorákon kívül eddig a következőket ettem felváltva:
Fél tasakos leves, megbolondítva egy kis sajttal, vagy tejföllel
Tejfölös vagy sajtos tészta
Ez azért van:
- mert szeretem a meleg kaját, de napközben nem eszem.
- mert szerintem a főtt kaja csak frissen jó
- mert kb. 3-4 naponta történik ez meg velem
- max. 10-15 percet vagyok hajlandó a procedúrára fordítani
- olajban sült dolgokat nem csinálok, mert macerás
- rossz a mélyhűtöm
- állandóan fogyókúráim miatt nincs otthon semmi, mert meg sem vettem, vagy ha megvettem, már rég megettem.
Minden megoldásra vevő lennék (Tojást csak végszükségre!!)
Szervusztok!
Dödölle ügyben ujabb hozzászólás.
Amit Laba1 leírt az imént (par hete 8-)) ), biztosan nagyon finom. Ilyet mi nem ettünk, de a kezdete nagyon hasonlít arra, amit a nagymamám csinált annak idején, és a kedvenceim közé tartozott. Néha-néha én is nekiveselkedek, de hát kissé macerás, no meg túl sokat lehet belőle enni...
Szóval a dödölle-verzió receptje (nagymamám valami ismeretlen okból pehelyzsámiskának hívta...):
1. Laba1 receptje addig, hogy keszen van a ragacsos massza.
2. Utána ebből kisebb darabokat kell sima olajban vagy zsírban kisütni - néha megforgatni, kisebb darabokra szedve - a lényeg, hogy jó sok felszín kapjon aranysárga kérget (ez a legfinomabb része). Ha megvan, ebből tálra kell szedni, és kell rá halmozni túrót, tejfölt, és "sült vajat", ami kisütött tejföl álnéven (mehet rá - mintha túrós csusza lenne - kis sült szalonna is).
Én a magam részéről a túrót minimalizálni szoktam (nem szeretem), de a többi valami nagyon finom.
Ha valaki kipróbálja, jó étvágyat!
Bóbita2
Sziasztok!
Még csak néhány hete figyelgetem ezt a fórumot,
de úgy nézem ezt a témát még lehet boncolgatni...
----------------------------------------------
A DÖDÖLLE
Az alapmassza:
A meghámozott, felkockázott krumplit feltesszük főni, annyi sós vízben, hogy éppen ellepje. Már az elején ráborítjuk a tetejére a lisztet. Szép kis hegynek kell lenni NEM KEVERJÜK ÖSSZE! Hogy pontosan menny liszt kell az sok mindentől függ, mindenesetre olyan embert, aki nem szemmértékre csinálta volna még nem láttam. Próbálkozni kell (puliszka és rizs főzési gyakorlat előny:). Mindenesetre az egész főzés közben úgy néz ki, mint egy vulkán, csak nem a tetején rotyog, hanem az alján, körben, ahogy fő a krumpli és a liszt is lassan kezdi magát megszívni. Ennek a módszernek szerintem az az előnye, hogy ott lehet hagyni, nem ég le. Ja, és forrás után takarékláng régen a sparhelt szélére húzták :).
Ha a krumpli megpuhult, krumplitörővel az egészet össze kell dolgozni. Fontos, hogy az egész még forró legyen a liszt nem maradhat nyers! Ideális esetben egy, az edény falától viszonylag jól elválló, nem túl ragacsos massza az eredmény, ami többféle módon használható fel:
1. Az egészet egy tiszta konyharuhára kiborítani, kb. újpercnyi kisebb tojásnyi darabokra cincálni (nem kell elaprózni), elteríteni, majd szikkadni hagyni. Bele a kizsírozott tepsibe, rászórni a jó bőven mért, pirított hagymát, jól átforgatni, megpirítani.
2. A masszából egy adagot egy nagy lapostányérra újnyi vastagon szétnyomkodni, ráteregetni a jó sok jól megpirított hagymát, evőkanállal belenyomkodni (gyk.: a kanál domború felével, a hagymát, a masszába:). Ezután a kanállal galuskaszerűen lehet belőle szaggatni és kész is. A szikkadás nem árt, de nem is feltétlenül szükséges. A szaggatási sebesség ideális esetben kb.: 15 mp / 1normállapostányér.
3. A fenti kettő ötvözete: A tányérról egy kizsírozott tepsibe szaggatunk, és forró sütőben átpirítjuk. Én ezt szeretem, mert a hagyma egyenletes eloszlása és a lepirítás is biztosított.
Tanácsok:
1. Mindenképpen öreg krumplit használjunk. Újkrumpliból csak morzsa készíthető.
2. A pirított hagymával NEM SZABAD SPÓROLNI! A felhasználandó mennyiség nem sok más ételhez hasonlítható!
3. Tálalás: langyos tejföllel, sóval, savanyúsággal. Folyadék mindig legyen, mert a jó dödöllét hajlamos az ember túl gyorsan habzsolni :)
4. Köretként: főleg pörköltekhez
5. Ha marad belőle, elölhagyva, hidegen is hajlamos a fogyásra ezt sem árt tudni
Ezenkívül még számos változata van de az én környezetemben így készítik. Források: Szombathely és délnyugat Vas megye, de nem az Őrség. Úgy tudom, az igazi őrségi kicsit másképp készül, de pl. Celldömölkön paprikásat is ettem nem volt rossz!
Nincs mit, örülünk minden új asztaltársnak. Hidd el, érdemes legalább egyszer nem az automatikus "legutóbbi két nap", hanem az "az összes" kiválasztással is megnézni a Konyhaasztal tartalomjegyzékét. Ráadásul állítom, hogy ez a legkevésbé anyázós fórumok közé tartozik.
A "10 perc alatt kész" kaják előfeltétele, hogy azért pattogatott kukoricán és vaníliás jégkrémen kívűl legyen valami más is otthon... Persze ez a kettő is érdekes párosítás!
Én éhen halok.Ma este hétkor értem haza a suliból, és képzeljétek el megint nem volt otthon semmi kaja, és egész nap nem ettem semmit.Gondoltam itthon azért csakkk kell legyen valami, amivel csillapíthatom éhségemet.Még ital sem volt.Végül egy tejfölös, hagymás Miss Popcorn izét ettem, de csak azért mert annyira éhes voltam.Most vaniliás jégrémmel tömöm a fejem.
Ez így nem mehet tovább, végül még föl kell mennem a közértbe valamit venni...Ó hát ily idők jönnek???????????????
kicsi emma: a dolog ki van próbálva és jó : )
én eredetileg füstölt sajt nélkül hallottam, de szerintem azzal jobb.
a márványsajt adja bele a sót, de a füstölt ízhez kell a karaván : )
Tulajdonképpen én is azt mondtam, hogy hétvégén előre dolgozom - és ez alatt nem azt értem, hogy egyetlen nagy fazék babgulyást fagyasztok le úgy, hogy egész hétre, hanem eleve többfélét elkészítek. Ha ez nem csak egy-egy adag, akkor egy idő után elég változatos készleted van, akkor is, ha egy szombaton csak négyfélét főzöl.
Köszia a hozzászólásodat Mulan.
A mélyhűtött kész kaják is finomak, csak szerintem nehéz mindig úgy csinálni, hogy változatosan táplálkozzunk a fagyasztott ételekből.Hétvégén el lehet készíteni kicsit nehezebb kajákat, és ezt lefagyasztani.
Ezzel sok időt nyerünk.
Mindenféle makarónit meg spagettit is lehet villámgyorsan csinálni: míg a tészta kifő elkészül a sugo is, de a szimplán spagettiszószba forgatott tészta reszelt sajttal esetleg megvágott sonkával megszórva is jó kaja. A készen kapható tubusus spagettiszósz egészen jó (nem a mindenféle Uncle Bens vagy mi kész pacsmagokra gondolok, ezzel csak a paradicsommártás főzését-passzírozását spórolja meg az ember, de azért egyéni lesz az étel)
Ugyancsak villámgyors kaja mindenféle rántotta, omlett: A konzervborsval készült zöldborsós tojás például akár kenyér nélkül is egy komplett étel.
Persze leggyorsabban úgy tudok meleg vacsorát produkálni, hogy kiveszek a mélyhűtőből valami jól melegíthető (vagy gyorsan készre készíthető) ételt: tartalmas levest, főzeléket valami párolt hússal vagy frissen kisüthető hússzelettel, nudlit, dödöllét, bonyolultabb sugót, szinte bármit. Egyszeráen előredolgozom hétvégén, meg a maradék is megy a fagyasztóba.
Hát szerintem bun öt deka füstölt sajttal és öt deka márványsajttal eygszerre ízesíteni valamit. Az egyik
tutira elnyomja a másikat. Általában a füstölt.SZóval szerintem vagy az egyiket tegyél bele inkább vagy a másikat... bocsika a belekotyogásért...
Tízperces recept (itt tanultam az indexen, azóta nálunk rendszeres): csilis bab konzervbabból és csiliporból. Semmit nem fozök porból csak a csilisbabot, de azt sokszor...
fűszer: tárkony (ebbe a mennyiségbe kb 3-4 csipettel /kinek mekkora a csipet : )/)
a sorrend alapján hányjuk bele egy alulról melegített lábasba. egy sűrűnfolyó, hűlve megdermedő masszát kapunk, ami nagyon finom. bármihez adhatod: húshoz, sültkrumplihoz, párolt zöldséghez, stb
Szia retvari!
Mit szólsz egy kis tejes puliszkához? Vízben megfőzöd a kukoricadarát, tálalod és hideg tejjel nyakon öntve fogyasztod. Nézz szét a vacsis topicban is, ott is sok gyors fincsi kaja van.
Igen tudsz még segíteni, ha felsorolsz pár ezer gyors kaja elkészítését, de gondolom annyit nem fogsz, csak ezt, vagy a még egyet, aztán megiszod az esti teaádat, talán még egy kicsit Tv-ét nézel,aztán nyugovóra térsz, s miután felkelt a nap elvégzed a munkádat.Hazajössz, és megint kaját csinálsz, talán azt amit II.-nak fogsz írni, és így tovább...
Tényleg köszi a gyors receptedet, ha tudsz még, akkor írjál nyugodtan.
Na, akkor kicsit bővebben:
ha van most éppen minden hozzávaló otthon akkor
- 1 nagy fej vöröshagymát felkockázni, kevés olajon üvegesre párolni
- közben a kelkáposztát negyedelni, torzsát ki, aztán felcsíkozni
- rádobni a hagymára, megsózni (ettől mindjárt enged is egy kis levet), fokhagymát rányomni (fokhagymanyomó mint célszerszám, vagy apróra vágni késsel), sózni, borsozni, majorannázni, még egy egész kevés (fél dl) vizet ráönteni, fedő alatt néha megkeverve párolni tovább
- grillsütőt beizzítani, virslikről a műanyag le (ha bőrős, akkor nem), éles késsel bevagdosni kockásra a külsejüket
- forró grillbe virsliket betenni, egyszer megfordítani, amikor már szép pirosak, kivenni
- tálalás.
Tudok még segíteni?
Nem nullázni jöttem...
A tegnap esti vacsinkat ajánlanám, ami kenyérszeleteléssel együtt 15 perc volt, de a családom nagyon díjazta, hogy meleget kapott.
Szóval:
grillsütőben megsütöttem fejenként 1 pár virslit, kockásra vágva a külsejét.
Egy kisebb fej kelkáposztát felcsíkoztam, kockára vágott v.hagymán megpároltam, fokhagyma, majoranna, só, bors volt a fűszere. Végül a sült virslivel szépen feltálaltam.
Kicsit svábosra sikeredett... de sikere volt.
Jé, most nullázni fogok?!
Szóval, én tegnap este ezt követtem el:
virslit a grillsütőben megsütöttem (kockásra vágva a külsejét). Egy kisebb fej kelkáposztát csíkokra vágtam, kockára vágott v.hagymán megpároltam, fokhagymával, sóval, borssal és majorannával ízesítve. A sült virslivel együtt tálaltam. A kenyérszeleteléssel együtt 15 perc volt, de a családom mégis nagyon díjazta a meleg vacsit.