Keresés

Részletes keresés

iNTi Creative Commons License 2008.11.06 0 0 2201
Hát nem tudom. Én továbbra is azt mondom, hogy szerintem a másik oldallal van a gubanc. Nekem is DataNET-em van, mondjuk én nem SPA-t használok, hanem Asterisk-et, de tökéletesen működik a rendszer. Rokonéknál T-Kábel van, szintén jól megy. És a beállítások majdnem teljesen ugyanaz, mint Neked.
Előzmény: _calibra_ (2198)
Phoneuser Creative Commons License 2008.11.05 0 0 2200

Szia,

 

Nálam a QoS kiválóan működik. Igaz, hogy torrent abszolút nincs, de nagyobb fájlok letöltése azért nem ritka. Elvileg 512 feltöltésem van, ha mérem, akkor 470-480.

A 2102-n van egy g729 és egy g711 (fax) kodekre beállított reg. QoS-nél  a "when phone in use" opció van, a max. feltöltés pedig 350. A 3102-n 2 db g729 reg van (ez a 2102 mögött csücsül) Qos szintén "when phone in use", feltöltési korlát 280.

 

Most, hogy kérdezted, megmértem a sebességet bekapcsolt QoS mellett. Ha a 350-re korlátozó 2102-n átállítom a QoS módot "always on"-ra, akkor 338-at mérek, ha "when phone in use-ban van, és telefonálok, akkor 260 körrüli értéket mérek, amit nem teljesen értek, hogy miért ennyi.

Előzmény: _calibra_ (2197)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.05 0 0 2199

Szia Calibra!

 

"Hidd el, itt nincs idle:):):) Ez tuti, na meg nem toom h nézted-e, de nekem pl. volt olyan, hogy 1 teljes hónapig uaz volt az ipm. Datanet egyszerűen nem bont magától! Na meg amúgy az SPA mögötti WRT54GL is úgy van belőve, hogy keep-alive-al tartja a kapcsolatot. Ez csak most jutott eszembe."

Igen, a Datanet nem bont, de ez nem újdonság, így hirdetik :)

 

És tudom, menjek a fenébe, de azt a szerencsétlen -val/-vel ragozást ki kell emeljem, a köz-nívó emeléséért, mivel egyre több (rangos, vagy nagy példányszámú nyomtatott, ellenőrzött és drága) dokumentrumban hasonló (és szerintem durva) hibát találok

 

Nem "keep-alive-al", hanem "keep-alive-val" (vagy "keep-alive-vel").

 

Köszönöm a megértést:)

 

Üdv:

Maus Robi

 

 

Előzmény: _calibra_ (2194)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.05 0 0 2198
Hát jaja néha elérhető, néha nem, de mobilról mindig:):):) Ez az érdekes!!!
És ha itt nálam csinálok egy dialplan módosítást, majd mentem (nem bizti h teljes restartot jelent ez), akkor már rögtön megy:)

Tehát mintha ez az oldal is (vagy csak ez) befolyásolja az elérhetőséget.

De amúgy a másik oldal ha hívni akarja ezt, na onnan sem lehet ezt elérni, holott mobilról pedig simán kicsörög.

Tehát mintha inkább a hívás indítással lenne gond:(

Pedig a gw2-ben beállított voipdiscount olyan hibamentes mint a disznó:) Tehát az mindig megy. Ezért gondolom én azt, hogy a hiba neo hiba lenne. Na de nálatok pedig teljesen ok, így nem értem...

Már arra is gondoltam, hogy csinálok mégegy neo reget, és berakom gw3-ba, és azt használom hívásindító (kifelé menő) neo hívóként, és a sima gw1 pedig lesz a bejövő. Ezt azért gondolom így, mert a gw1-gw4 konfigban szereplő kimenők hót stabilnak tűnnek, és a gw1 (a hagyományos beállításoknál följebb) pedig itt szórakozik nekem...
Előzmény: iNTi (2196)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.05 0 0 2197
Ok srácok, megpróbálom, köszi!

Phoneuser!
QOS-el mik a tapasztalataid? Rendesen megy? Nekem azért ha pl. erős torrent forgalom van voip mellett, azért csúszik a hang rendesen.

Én erre azt csináltam, hogy az igazi routerem, ami az 3102 mögött van, és ami lekezeli a belső hálót, és osztja a netet, na ott is használok QOS-t, és ennek a routernek a max feltöltését visszább vettem a netem valós feltöltési sebessége alá. Így már akadás mentes bár mikor, bármilyen erős torrent is van mögötte.

QOS-re milyen beállításokat használsz?
Pl. a "Maximum Uplink Speed" neked megy rendesen? Mert ha úgy lövöd be, hogy QOS állandóan bekapcsolva (nem csak mikor voip forgalom is van), nekem pl. akkor sem max 128 a max feltöltés. Simán kijön az, ami a valós netemből kijön.

Én most amúgy "QOS Policy: On When Phone Is Use"-t használok.

Amúgy ha képes egy router (nem a 3102, hanem pl. egy WRT54GL) QOS-re, nekem az úgy nem hozott olyan jó eredményt, mint az, hogy most a 3102 a router, és ő kezeli a QOS-t a voip-re...
iNTi Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2196
A Make és az Ans call without reg. nem befolyásolja azt, hogy tudnak-e hívni. Ahogy írtam és ahogy a Phoneusernél is be van állítva érdemes lenne csökkenteni a regtimeot. Persze a 120sec szerintem kevés, egy 300sec (5 perc) a minimum amire én állítanám.

Én a hibát nem itt, hanem a másik oldalnál keresném ami néha elérhető néha nem.
Előzmény: _calibra_ (2194)
Phoneuser Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2195

Szia,

 

Nekem 2102 van routerként felrakva a netre, (mögötte 3102) szintén a QoS miatt. Igaz, hogy az enyém kábeles, de kifogástalanul működik mindkettő kimenő és bejövő hívásra is.

 

Nálam a "Register Expires" mindkét eszközön 120-ra van állítva, más különbséget nem fedeztem fel a Te beállításaidhoz képest.

 

---------

Ha a

 

-Make Call Without Reg:

paraméter "YES"-ra van állítva, akkor abban az esetben is tudsz olyan kimenő hívást kezdeményezi, ami a gw1...gw4 valamelyikén keresztül megy, amikor a Neo-d nincs bejelentkezve.

Előzmény: _calibra_ (2194)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2194
Hidd el, itt nincs idle:):):) Ez tuti, na meg nem toom h nézted-e, de nekem pl. volt olyan, hogy 1 teljes hónapig uaz volt az ipm. Datanet egyszerűen nem bont magától! Na meg amúgy az SPA mögötti WRT54GL is úgy van belőve, hogy keep-alive-al tartja a kapcsolatot. Ez csak most jutott eszembe.

Szal ez is kilőve sajnos.

Na most megnéztem: nincs olyan a WRT54GL-ben, hogy DHCP-vel kapott netet keep-alive-ol, de viszont van external ip checker, ez pedig 10 percenként csekkol, így fenntartja a kapcsolatot. De tuti nem bont le az spa, mert ha nincs áramszünet, vagy nem indítok újra: akár egy hónapig is uaz az ip. Ha pedig restartolok, rögtön újat kapok. Ebből látszik, hogy nincs bontás.

Viszont:
-Make Call Without Reg:
-Ans Call Without Reg:

Mindkettő NO-n volt eddig. Most átraktam YES-be... Tapasztalat még semmi, mert most már nem took hívni: késő van.

De amúgy eszembe jutott: van egy másik ismerős, akit bármikor hívok neo-neo-val: mindig jó. Viszont ő upc-s...

Na nemtoom. LEhet h elkérem a konfigját, lehet abból tanulok egyet, bár azt is én lőttem be, de lehet h ott vmit máshogy... Már nem emléxem.

Amúgy már vagy 5-öt lőttem be, de csak ezt a upc-st tudom hibamentesen hívni mindig. Jaaa! Az pedig router mögött csücsül!!! A franc sem érti ezt:(
Előzmény: iNTi (2193)
iNTi Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2193
Hát így első látásra szerintem rendben van. Nagyjából ugyanígy van bekonfigurálva az az SPA is.

Viszont gondolkoztam azon, hogy ha újraindítva az SPA-t egy ideig jó, akkor nem lenne-e érdemes csökkenteni a register time-ot. Most 3600 sec ami egy óra. Én így hirtelen arra tippelek, hogy mivel idle a kapcsolat ezért lebont a datanet. (Meg kellene nézni, hogy nem változik-e menetközben sokszor az IP cím.)
Előzmény: _calibra_ (2192)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2192
Viszont annyi még van, hogy hiába STUN ENABLED=YES, és meg van adva STUN szerver is (stun.voipdiscount.com, vagy akár stun.voipbuster.com), nem akarja az external ip-t kitalálni. Holott régebben kitalálta.

Lehet, hogy ott a SIP fülön a STUN beállítások környékén kell még vmi? Nem hiszem.
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2191
Köszi, akkor pls nézz rá...

Router configja
Voice configja

Van benne 1-2 extra dialplan:)
Na meg azért a húzósabb infókat átírtam a html fileokban, nem akartam kirakni webre. Pl. serial, ipk, felhasználónevek, ...

Köszi előre is!
Előzmény: iNTi (2190)
iNTi Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2190
A DMZ és a direkt majdnem ugyanaz, de az ilyen kis routerek esetében gyakorlatilag sima portforwardot jelent, ettől még a DMZ-be rakott eszköz NAT-olt környezetben van. Ergo ilyen szempontból a direkt kapcsolódás a lehető legjobb megoldás! Tehát ha közvetlen van kötve, akkor természetesen ez a legjobb megoldás.

Ez a néha megy-néha nem dolog szerintem valami ilyen hálózati gubanc lehet, másra így nagyon nem tudok tippelni..

Persze megnézem a beállításokat ha gondolod, de igazából én a rokonék SPA cuccosát szinte úgy állítottam be, mint a saját PAP2-esemet és ment. :)
Előzmény: _calibra_ (2189)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.04 0 0 2189
Sztem DMZ, és az, hogy direktben lóg, elvileg tök ugyan az, nem? Az a baj, hogy a túloldali SPA-t nem tudom router mögé rakni, csak akkor, ha saját pénzemen veszek nekik egy routert:) Ehhez pedig nem sok kedvem van, mert ha vennék: Linksys WRT54GL lenne, az pedig 15k most:)

Bár nálam is direktben lóg, annak ellenére, hogy itt meg tudnám oldani a router mögé rakást, de hát akkor meg ha nagy a forgalom, akkor nincs ami szabályozza QOS-el a voip priorizálását. Bár WRT54GL meg tudná oldani, de SPA jobban csinálja tapsztalataim szerint.

Na most is volt egy eset:

Most is hívtam a másik SPA-t (neo-val azt a másik neo-t), és nem ment!
Megcsináltam megint azt, h dialplanba beírtam akármit, csak hogy induljon újra az SPA. Nem volt megint köze a neo reghez a dialplan módosításnak.

És miután elmentettem a változást, ment a hívás!!! Tehát sztem itt van nálam a bibi:(((

Mondjuk ez sztem SPA bibi, mert mikor ott voltam a másik SPA-nál, és ezt ami itt van hívtam, akkor is egyszer ment, egyszer nem:((( Fene se érti:(

Esetleg belinkelem a beállításaimat... Mit szólsz? :) Esetleg ránézel?

Köszi
Előzmény: iNTi (2188)
iNTi Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2188
Én a másik oldalon keresném a hibát. A mobilról kicsörgés és a NET-en keresztül hívás nekem is más eredményeket hozott. Amikor az SPA még nem volt DMZ-ben akkor is lehetett hívni telco hálóból az előfizetést, viszont közvetlen nem tudtam hívni. Miután beraktam ott DMZ-be már így is sikerült.
Előzmény: _calibra_ (2187)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2187
Hát érdekes!

Egy másikat próbáltam(neo), az ment.
Próbáltam azt, amit gyakran szoktam: nem ment.

Aztán mobilról azt ami nem ment: mobilról kicsörgött.
Aztán megint neo-ról, és most meg már ment.

Tehát teljesen véletlenszerű! :(

A problémás hívás mindkét oldalán neo reg van ugye, és mindkét helyen datanet, és mindkét helyen SPA 3102:)))

Na erre varrjatok gombot:)
Előzmény: iNTi (2186)
iNTi Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2186
DataNET-em van nekem is, az tényleg korrekt. Az SPA3102 egy t-kábeles izén van, hát ritka fos az a szolgáltatás is, de még azon is eldöcög. Nem lehet, hogy az ellenoldalon vannak gondok ? Mármint azon a számon amit hívni akarsz ?

Ez a hiba csak egy számnál jelentkezik, vagy bármilyen NEO-s számot próbálsz hívni ez lesz az eredménye ?
Előzmény: _calibra_ (2183)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2185
Csináltam egy dial plan változtatást (semmi köze nem volt most a neo reghez, csak úgy), és most meg miután elmentettem, nyilván újraindult részlegesen az SPA emiatt, és most meg ment simán a neo-neo hívás: simán kicsörgött:(

Na ezt mondjátok meg miez? :(
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2184
Most próbáltam a másik neo számot hívni: mobilról simán kicsörgött.

3102-vel neo reggel hívni pedig nem lehet:(
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2183
STUN szervert pont most szedtem le róla... Eddig volt. Most sem tudtam hívást indítani neo-val neo-ra:(

A szolgáltató: sima DSL: Datanet. Baromi stabil, soha semmi gond nem volt vele. Minőségi cucc...

Az SPA 3102 router része engem egy Invitel dsl-el szivatott meg: az Invitel kő keményen bont 24 óránként, nincsen cicó. Na ide a 3102 nem talált vissza PPPoE-vel. Ott én is beraktam egy router mögé, és úgy már jó volt.

Itt most azért van direktben, mert ki akarom használni a QOS-ét, amit a voip alatt használ. Teljesen korrektül megy routerként is, úgy, hogy mögötte van az igazi router, ami osztja a netet + wifi-zik.

Egy másik helyen pedig a router funkciókat is egy másik 3102 látja el, és így is tökéletes, bár torrentet és játékokat nem nyomatnak rajta. 4 gépet lát így el egy 3102... De ott is jelentkezik sajnos a neo nem hívhatóság :(

Lehet, hogy az a baj, hogy direktben lóg a neten? :(

De ezzel pedig az a baj, hogy egy másik ismerősnél nem tudom nem direktben használni, mert nincs ott másik router, és pont őket kellene gyakran hívni:(

Na belövök egy STUN-t megint, hátha.

Mert amúgy még ott a STUN körül maradtak régi konfig beállítások NAT miatt. Azokat most alapba raktam, és csak a STUN enabled-et és a STUN szervert bántom most...

De akkor is mi a csuda lehet ez a neo franc?:(
Előzmény: iNTi (2182)
iNTi Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2182
A vonalbontás általában a szolgáltatói oldalon történik, mivel lebontják azokat az EFI-ket akik az adott kapcsolaton bizonyos ideig semmilyen forgalmat nem bonyolítanak. Mondjuk egy 5 percenként újra regisztráló Neo efi. szerintem általában elég már önmagában, hogy a vonalon tartsa a gépet, mivel az újraregisztrálás is forgalom.

A NAT keepalive ha jól emlékszem nem azt jelenti, hogy folyamatosan forgalmaz, hanem gyakorlatilag egy NAT-olt eszköz mögött ha felépíti a kapcsolatot az ellenoldallal (registrar), akkor azzal megtartja ezt a natolt (TCP/UDP) csatornát nyitva. Ez stateful tűzfalak mögött szokott jól jönni.

Ha közvetlen az SPA van a neten és nem érkezik be a hívás az sajnos így nem tudom mitől lehet. Kérdés a szolgáltató is. Mert ha ilyen kis kerületi bt szintű szolgáltató, vagy 3G-s móka ahol általában a gép nem kap valós IP-t, hanem csak belső hálózatit, ott is lehetnek ilyen gondok. STUN szerver be van állítva neki ?

Rokonéknál is egy ilyen SPA3102-öt üzemeltem be. Sajnos a router része az botrányosan rossz. (Online játékok folyamatosan szakadtak, ha mint routert használtam.) Ezért visszatérve egy SMC 7004VBR mögé beraktam, STUN szervert beállítottam, és az SMC-n DMZ-be raktam. Azóta teljesen jól működik, kifele is a NEO irányába megy a hívás és a NEO hálózatából is jön. Mielőtt DMZ-be raktam az SPA-ról tudtak hívást kezdeményezni, viszont fogadni nem tudtak.
Előzmény: _calibra_ (2181)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2181
Nincs az SPA 3102-ben más olyan beállítás, ami a neten nartaná a cuccot! De szerintem, ha egy neo reg be van lőve pl LINE1-re, akkor már csak nem olyan hülye, hogy lejön a netről...
A NAT-os beállításokat pedig már tegnap vissza is állítottam.

Ettől függetlenül nem tudok kimenni csak néha neo számot hívni a neo reggel:(

Mi a fene lehet?

Köszi
Előzmény: iNTi (2178)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2180
Nincs az SPA 3102-ben más olyan beállítás, ami a neten nartaná a cuccot! De szerintem, ha egy neo reg be van lőve pl LINE1-re, akkor már csak nem olyan hülye, hogy lejön a netről...
A NAT-os beállításokat pedig már tegnap vissza is állítottam.

Ettől függetlenül nem tudok kimenni csak néha neo számot hívni a neo reggel:(

Mi a fene lehet?

Köszi
Előzmény: iNTi (2178)
Neo_HL Creative Commons License 2008.11.03 0 0 2179
Lehet nyerni laptop-t, ha legalább regisztráltok a nyereményjátékra, és legalább 5 rugót feltöltötök.

http://web.neophone.hu/engine.aspx?page=nettelefon_nyeremenyakcio


Üdv!
iNTi Creative Commons License 2008.11.02 0 0 2178
Ha direktben van a NET-en az SPA, akkor szerintem nem kell a NAT mapping, hiszen pont ezaz, hogy akkor konkrétan nincs előtte NAT device.

A NAT keepalive nem kell, valszeg ha kikapcsolod a NAT mappingot ez sem fog menni. Alapvetően nem is ez tartja fenn a kapcsolatot. Ahhoz, hogy a NET-ről ne bontson timeoutal, ahhoz szerintem az ADSL beállítások körül kellene keresgélni.
Előzmény: _calibra_ (2177)
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.02 0 0 2177
Egy kis háttér a beállításaimról, amikben nem vagyok biztos, hogy jó:
Tehát az SPA direktben lóg a neten, ő adja tovább a netet a helyi hálómnak.

1:
NAT Mapping Enable:YES (kell ez nekem, ha direktben lóg az SPA a neten?)
2:
NAT Keep Alive Enable:YES (kell ez nekem, ha direktben lóg az SPA a neten?)

A keep alive-ot azért használom, mert mittomén, jó az, ha rajta marad a neten az SPA, mert ha lecsatlakozik, akkor nem elérhető a 21-es neo regem! Vagy ez amúgy is teljesülne???

THX
_calibra_ Creative Commons License 2008.11.02 0 0 2176
Sziasztok!

Linksys SPA3102-t használok...

Bejövőre/neo kimenőre szerettem volna használni a neo reget, de nekem nagyon megbízhatatlanul műxik:(

Helyzet: A netet a DSL-ről közvetlenül az SPA veszi, azért, hogy a QOS-t rendesen vigye telefonálás közben, és ne legyen a voip-ben akadás, ... Ez eddig ok.

Ez mögé csatlakozik a belső hálóm egy másik routerrel, de ez tök lényegtelen.

Kifelé voipdiscountot használok, teljesen hibamentes.

Befelé, és más neo hívásra viszont neo reget használok, és eléggé furán működik:( Nagyon megbízhatatlan. 20-as mobilomról mindig elérhető. Párszor panaszkodnak, hogy nem elérhető, de lehet hogy az olyan számról van, amelyik hálóból még nem elérhető??? Esetleg vmi más voip, aminek nincs neo felé iránya???

De az igazi gondom az, hogy ha egy másik neo-s számot akarok hívni (SPA-val dialplannal mahinálva), akkor az nagyon ritkán megy. Egyszer megy, egyszer nem. Fogalmam sincs mitől függ:(((

Esetleg neo valamit kavar, és szórakozik direkt??? Nem értem:(

Valami ötlet esetleg?

Köszi
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2175

kösz mindenkinek,

 

az outbound proxym, volt elirva, sorrya bénázásért.

 

Előzmény: Phoneuser (2174)
Phoneuser Creative Commons License 2008.10.27 0 0 2174

Ne felejtsd el beírni az auth id mezőbe: 0621xxxxxxx@sip.neophonex.hu

 

annak ellenére, hogy rögtön mellete "NO"-ra állítod.

Nekem is Linksysem van, és enélkül ugyanm kiírja, hogy "Registered", de hívást nem lehet vele kezdeményezni.

 

És hálózaton belüli híváshoz is kell a 0621, hacsak a dial planben nem "varázsolsz" kicsit :)

Előzmény: Törölt nick (2173)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2173

ezeket a beállitásokat megcsináltam, csak az auth ID-t kellett átállítanom.

 

Most arra gyanaxom hogy nem aktiv a számom, mert nem megy a pcn se..

ezt hogy tudom ellenőrizni?

 

amugy köszi.

 

Előzmény: Törölt nick (2172)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.26 0 0 2172
-Admin login
-switch to advanced view

Line1 vagy 2 attól függően, melyiken van a neo

Dial plan majdnem legalul (ez esetben a budapesti számnál nem kell semmilyen előhívó csak a 7 szám):

(06[2-9][234567890]xxxxxxS0|<:061>[2-9]xxxxxxS0|0621xxxxxxxS0|06[237][0]xxxxxxxS0|xxxxxxxxxxxx.)

Ami még kell:

Line enable: yes
SIP Port: 5060, vagy 5070
Proxy: sip.neophonex.hu
Make Call Without Reg: no
Ans. Call Without Reg no
Register: yes
Register Expires: 3600
User ID: 0621.......
Password: értelemszerű
Use Auth ID: no
Preferred Codec: G711u
Előzmény: Törölt nick (2171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!