Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.14 0 0 180
Menj be a Leguánba, és kérdezd meg őket. Bár elég sittes arcok, és szerepeltek is a TV2 egyik magazinműsorában, ahol a rejtett kamerás látogatónak szigorúan védett fajok példányait akarták eladni illegálisan.
Előzmény: dumba (178)
dumba Creative Commons License 2006.12.14 0 0 179
Húúúú, de jó oldal!!!

http://www.pollywog.co.uk/caresheets.html

(Azért várom a válaszokat...)
dumba Creative Commons License 2006.12.14 0 0 178
Hello!
Tud valaki valamit a csücskös ásóbéka (Megophrys nasuta) tartásáról? (hely nagysága, talaj, táplálék, hőmérséklet, stb.) Még nem is hallottam róla... (a Leguán honlapján láttam, hogy van eladó, és nagyon szép...)
merkur22 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 177
merkur22 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 176
Hello.Valakinek valami ötlete lenne-e,hol lehetne beszerezni a Reptilia magazin  számait?Külföldi lap,hüllőkkel foglalkozik.The european herp magazin.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 175
De jó, hogy ebből kimaradtam! Csak ennyit tudok mondani.

Azért hívják nagyorrú békának, mert a képen ami a szemeitől jobbra van, az az orra. :-)
Előzmény: Mad árka (173)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.12 0 0 174
Oké-oké, meg se szólaltam. :-)

Ide meg jöjjön egy indiai ökörbéka. Reggelente, ha korán kell kelni, én is így nézek ki.

Előzmény: dumba (171)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.12 0 0 173
(Én se vagyok szent: a bölcsészkari ténykedésem inkább nevezhető bohóckodásnak. Másfelől meg nyomaszt minden más: hogy minden tanárunk arra bíztat, mielőbb fejezzük be a tanulást, hozzáteszik, sajnálják a korosztályunkat, mondván, nemigen vannak lehetőségek; a tanársegédek egymás után hagyják ott az intézményeket, a státuszokat nem töltik fel, pang az egész felsőoktatás és ami marad, az se túl vonzó. Sokáig azt hittem, ha az időm javát tanulásra fordítom, kitartó vagyok, akkor csak lesz helyem valahol. Persze ez még nem aktuális. Ehhez képest akármerre fordulok, azt látom, hogy az általam tisztelt emberek otthagyják korábbi munkahelyeiket, hogy kedvelt tanáraim vérvörös szemmel jönnek órát tartani, mert bugyuta -- még csak nem is szakmába vágó -- pályázatokat kell irkálniuk, szinte minden általam ismert tanszéken megy a helyezkedés egy-egy szakág megmentéséért, közben egyre több megbízott előadó tart órát a doktoranduszok mellett, s egyre kevesebb az igazi "nagyágyú". Előre tervezni nemigen lehet.

Jó, nem keseredtem meg/el, csak zavar, hogy nem tudok mihez viszonyítani, nem tudok "taktikázni", kiszámítani, kigondolni, hogyan tovább. Eddig mindig tudtam, melyik évben mi lesz, most pedig mindenféle hülyeséggel fenyegetőznek, vagy pl. az ELTE-n nem egyszer visszamenőleg hoztak szabályokat, az is egy jó dolog. Áh, mindegy, mostanában ilyenek kerengenek a fejemben, s eléggé lehúzzák a hangulatomat.

Hogy is kell ezt mondani? Brekeke. Újraolvasom inkább a rendszertanodat. :-)



A képen meg a mexikói nagyorrúbéka látható, amelyről nem egészen értem, miért hívják nagyorrúnak, de biztos így van. :-)
Előzmény: Törölt nick (170)
dumba Creative Commons License 2006.12.11 0 0 172
Azt hiszem, egy kis szarvasbékát szerzek be a dec. 16-ai terrarisztikai börzén, ha minden jól megy.
Szokott valaki járni? Ha igen általában van ilyen béka? És mennyibe kerül?
dumba Creative Commons License 2006.12.11 0 0 171
Főiskola, nem kell szó szerint érteni. Akkor inkább azt mondom felsőoktatási intézmény. Így jó? (Egyébként az ELTE-re fáj a fogam...:)
Előzmény: Mad árka (169)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 170
Viszonyulásod a felsőoktatáshoz szerintem országosan egyedülálló. Pozitív értelemben.
Előzmény: Mad árka (167)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.11 0 0 169
(Halk tanács: szerintem ne főiskolát válassz majd. Persze a Te döntésed, s tényleg csak halkan motyorgok itt. Te már bolognai rendszerben fogsz tanulni, ami azt jelenti, akárhová mész ezekkel a vágyaiddal, előbb egy hároméves képzést kell letudnod, utána mehetsz tovább a kétéves mesterire. Mivel a hároméves képzés önmagában nem sokat ér, s a főiskolák jelenleg nem indít[hat]nak mesterit, ezért érdemes olyan helyekre menni, ahol aztán tovább is tudsz tanulni. Másfelől szerintem megéri nehezebb fokozaton agyat erősíteni, a főiskolák egy része jelenleg inkább az erősebb szakközépiskola szintjén van. Más: ha ilyen jó helyen vagy, mint most, akkor pedig szerintem érdemes belelesni a latinba. :-) Belepofa ende. :-)
Előzmény: dumba (168)
dumba Creative Commons License 2006.12.11 0 0 168
Köszi!!
Hát, én valami ilyesmi főiskolára szeretnék menni (biológia, vegyészet érdekel elsősorban), és ha kell jövőre felveszem a latint harmadik nyelvnek. Mondjuk ebben az iskolában nem nehéz (a győi bencésekhez járok), bármelyik atya (pap) megtanít latinul 3 év alatt (legalábbis megpróbál...), és még örül is, hogy segíthet.
Előzmény: Mad árka (166)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.11 0 0 167
"Ha nem vagy azon a karon hallgató, akkor a sikeres vizsgák után mit kapsz a vállonveregetésen és buksisimogatáson kívül?"

Fel tudtam venni indexbe, tehát bekerül a jegy, de nem számít igazi tanegységnek a rendszerek összeegyeztethetetetetetlensége miatt. A dolog valahol lélektani: ha szabadidőmben tanulok, szétfolyok, leragadok részleteknél, így pedig rákényszerülök, hogy alaposabban összefogjam az anyagot. Tkp. egy vállveregetéssel és buksisimogatással már kibékülnék, de ahhoz még sok mindent bele kell nyomnom a fejembe. ;)

Brekk.

Nyahh, már annyit koptattam a nyelvemet, hogy holnap hozok valami jóféle kétéltűt ide a nyálkás bőr rajongóinak.
Előzmény: Törölt nick (162)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.11 0 0 166
Mármint latin szavakat mondjuk a rendszertanhoz vagy általában a latin nyelvet tudni? Az elsőt nemigen lehet megkerülni, bár a tanulásra vannak remek módszerek (én a wc-ajtó belsejére ragasztom ki a lapokat és csodák csodája, a biológiától a lehető legmesszebb álló szüleim is mondogatják már a halakat, előző vizsgaidőszakban a növénytársulásokat is vágták).

A latin nyelv főiskolán nem elvárás, egyetemen nem tudom. Szerintem ez biztos nem kizáró ok, s még csak gondot sem jelent, egy idő után az ember ráérez, mit mivel kell egyeztetni, de különben sincs lehetőség önálló virtuózkodásra. Ha az ember nem akarja megtanulni a szavakat, akkor is a fejébe megy, állatszervezettanból annyiszor vizsgáztunk (kollokvium I, kollokvium II, gyakorlat I, II, szigorlat stb.), hogy a végén már annak is a fejébe mentek a szavak, akik kijelentették, márpedig nem fognak latin szavakat tanulgatni. Ha valami haszos lehet nyelvtani alapokból, az például a főnévragozás, azt órák nélkül is el tudod sajátítani (ehhez szívesen szkennelek Neked anyagokat vagy fénymásolok és elküldöm postán).

Ha a felvételi érdekel, ahhoz majdnem biztosan nem kell. Jó persze, ha tudsz valamennyit latinul, sok mindenben segít (nekem inkább etimológiában segített a négy félévnyi latin bölcsészkaron, de enélkül is lehet élni).

Az itteni gondolatok mellett mind ott van egy nagy 'szerintem'. :)
Mit fontolgatsz? :)
Előzmény: dumba (163)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 165
Nem kell, hogy hátterezve legyen (csak úgy szebb), és a szarvasbéka nem is mozgékony, szerintem egy kifejlett példánynak is elég egy 60-80 literes terrárium.
Előzmény: dumba (163)
dumba Creative Commons License 2006.12.11 0 0 164
A "Vigyoriformes" a legjobb...:))
Előzmény: Törölt nick (157)
dumba Creative Commons License 2006.12.11 0 0 163
Mennyire fontos, hogy háterezve legyen a terrárium, és kb. mekkora kell egy szarvasbékának?

Madárka!
Mennyire fontos latint tanulni egy ilyen biológia egyetemhez, főiskolához, vagy nemtudommihez?
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.10 0 0 162
Megtisztelő, hogy Vonneguthoz hasonlítasz. Igazából iskolás koromban írtam hasonló, enyhén szürrealista dógokat, ezt itt tegnap csak rögtönöztem.

Megfigyelted, hogy a szalamandra szó igazából Szandra, benne a láma szó ékezet nélküli változatával? Ha ez tegnap eszembe jut, lett volna még egy rendje a kétéltűeknek. Nem baj, mondhatjuk, hogy előrébb járok, mint a genetikai vizsgálatok, azok még csak a lámák furcsa szervezetével kísérlik meg a kommunikációt, én meg már a tiéddel. :-)

Ha nem vagy azon a karon hallgató, akkor a sikeres vizsgák után mit kapsz a vállonveregetésen és buksisimogatáson kívül?

Brekk.
Előzmény: Mad árka (161)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.10 0 0 161
Amellett, hogy hangosan röhögtem a rendszertanodon, hozzá kell tennem, hogy egy kis remekmű is egyben, főleg ami az ebihalak újszerű megközelítését és a szalamandrákat illeti. Épp ezt kedvelem Vonnegutban is: úgy nevetsz rajta, hogy a következő pillanatban már nem kis mélységekben jár az agyad.

A vizsga azért hobbi, mert rájöttem, hogy a számítógépes rendszereket egyedi szájízzel értelmezve "áthallgathatok" az ELTE TTK-ra, noha nem vagyok azon a karon hallgató. Bepötyögtem, hogy állatrendszertan, kiválasztottam egyet, felvettem, bejártam. Nem gondoltam volna, hogy majdnem hatéves felsőoktatásban való padkoptatás, több mint 100 tanegység elvégzése után érnek még meglepetések, de értek. Kevés olyan tanárom volt, akire emberileg is fel tudtam nézni, s pont egy ilyet fogtam ki, nagyon megkedveltem. Olyan tanárom is kevés volt, aki a szakterületén kívüli témákhoz is hozzá tudott szólni, nemhogy úgymond "gondolkodtató könyveket" olvasott. Sajnos most már a vizsgaidőszak jön, s ilyet se nagyon éreztem, mert mindig jobban szerettem egyedül tanulni, egyedül olvasni, egyedül lenni, de hiányoznak azok az órák. Hüpp, csöpp.

Brekeke, kurutty, hogy kétéltű is legyen. :-)
Előzmény: Törölt nick (160)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.10 0 0 160
Hobbiból mégy vizsgázni? Az jó.

Biztos volt értelmük, persze. Igazából még mindig a keselyűk gólyaalkatúnak való kikiáltását emésztem.
Előzmény: Mad árka (159)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.09 0 0 159
Ez remek! :-)) Januárban megyek állatrendszertanból vizsgázni (csak hobbyból), ha addig megírod a többit is, a legfrissebb kutatási eredményekre hivatkozva ezekből fogok beszámolni. :-))

Ui. Amúgy volt értelme és logikája a rendszertani átcsoportosításnak, csak most este két-két perceim vannak gép előtt, s ennyiben nem merek belefogni. (Igaz, hozzá kell tennem még, hogy nem is értek a témához, éppen csak annyit tudok, amennyit hallottam, olvastam, de ez jelenleg még elég szegényes.)
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.09 0 0 158
melyett -> melyet
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.09 0 0 157
Tényleg, a kétéltűek osztályával hogy' állunk? Valahogy így lehet:

A lábatlan kétéltűek rendje megszűnt, beolvadtak a cipőfűzők altörzsébe (hiszen azoknak sincs lábuk, ezt a genetikei vizsgálatok egyértelműen megerősítették). A farkos és farkatlan kétéltűek rendjei is elavultak, hiszen a génvizsgálatok megállapították, hogy ugyanazon rendek ugyanazon fajai tartoztak beléjük, csak éppen a farkosak voltak a hímek, a farkatlanok meg a nőstények.

Az új rendszerezés így fest:

KÉTÉLTŰEK ÉS MEGHIBÁSODOTT GITÁRERŐSÍTŐK OSZTÁLYA (AMPHIBIA)

Ebihalak rendje (Ebipisces)

Mint a genetikusok kiderítették, az eddig metamorfózis előtt álló békáknak hitt ebihalak teljesen külön fajokat alkotnak, csak éppen ők a reinkarnáció földi pólusa, így életüket nem halállal fejezik be, hanem egy másik faj másik példánya lelkének befogadásával. Ezek a lelkek többnyire békákéi, de előforult már zsiráf- vagy kékbálnalélek befogadása is, ám ezeknek az eseteknek senki sem volt tanúja az átalakulás pillanatában (a génvizsgálatok azonban hitelt érdemlően bizonyították nagy részüket), csak előtte vagy utána.

Szélesszájú kisbékák rendje (Vigyoriformes)

E rendbe tartozik minden olyan béka, melyett megevett a gólya.

Hátonúszó békák rendje (Lebegidea)

Igen rejtett életmódot folytató fajok tartoznak ide, a kutatók mindeddig csak elpusztult példányokat találtak e rend képviselőiből. Azok viszont még holtukban sem hazudtolták meg a szokást, melyről rendjük a nevét kapta.

Főbékák rendje (Buforanidea)

Ide tartozik az összes többi béka.

Gitárerősítő-meghibásodások rendje (Aphibaidea)

E rendbe a gitárerősítők mindennemű meghibásodásait, rövidebb nevükön az amphibákat soroljuk.

Goethék rendje (Goethiformes)

A rend képviselői kizárólag Németországban élnek, különösen Frankfurtban születik sok példány. Könnyen felismerhetők arról, hogy Schiller-fajoknak segítenek listákat összeállítani, és Faustria függetlenségéért küzdenek.

Szalamandrák rendje (Csizmidae)

Kipusztult fajok képviselik már csak, a XX. század vége felé mindből cipő lett.
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.09 0 0 156
Az első mondatod hihetőbb, mint az összes többi. :-)

Szóval szétbonyolították a régi, jól bevált egy-törzs-öt-osztály-és-csókolom rendszert, ugyanakkor minden maradt a régiben. Ezért is fontosemberek lettek páran.

"Szóval adott a gerincesek törzse. Ők még nem kerültek át a baktériumokhoz."

Másodpercek kérdése.

És akkor a porcosvázúak milyen úszósok? Ha már a csontosoknál ennyire téma az úszó, hogy külön osztályokat gyártottak miattuk...

"rigók, páfrányfélék, Karcsi, kvékerek stb."

Erre má' nem t'ok mit mondani, csak azt, hogy nemnormális vagy. :-))
Előzmény: Mad árka (155)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.09 0 0 155
:-)))
Nem, újabban a madarak közé tartoznak. :-))

Anno az állatrendszertan óráknak pont a halak részéről csúsztam le, úgyhogy a Papp-féle Zootaxonómiát tudom mindössze alapul venni meg. (De 16-án kapok egy CD-t mindenféle jó és friss anyaggal, akkor majd átnézem újra.)

Szóval adott a gerincesek törzse. Ők még nem kerültek át a baktériumokhoz. :-) Ezen belül van az állkapocs nélküliek altörzse (itt: nyálkahalak, ingolák), mellette pedig az állkapcsosok altörzse.

Az állkapcsosokon belül található a porcosvázúak és a csontosvázúak ágazata. A porcosokba nem megyek bele, abban terpeszkednek a tömörfejűek (pl. tengerimacska), a cápák és a ráják. A csontosvázúak ágazata elesz érdekes, ezen belül három osztályt különítettek el:

1. Tüdőshalak osztálya
2. Bojtosúszósok osztálya
3. Sugarasúszójú halak osztálya

Azaz nincsen külön halak osztálya. Aztán a többi az változatlan, a tüdőshalaknál leljük az ausztrál tüdőshalat, a gőtehalakat stb. A bojtosúszósoknál a maradványhalat, a sugarasúszójúaknál pedig mindenki mást (rigók, páfrányfélék, Karcsi, kvékerek stb.).
Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.09 0 0 154
Gyepi vagy erdei. Erről a képről nehéz megállapítani.
Előzmény: dumba (153)
dumba Creative Commons License 2006.12.08 0 0 153
Az ígért képek. Kicsit később... De most komolyan, milyyen béka az utolsó???






Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 152
Tudom, már szétboncolták több alosztályra. De ha azt mondod, hogy az új genetikai vizsgálatok fényében a halak osztályát beolvasztották az ízeltlábúak közé...
Előzmény: Mad árka (151)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.08 0 0 151
Nem, már nincsen halak osztálya. Majd leírom, mi van most, csak lekésem a vonatomat. Szombaton jövök. :)
Előzmény: Törölt nick (150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!