Lehet hogy serult volt a celofan es ezert nem keletkezett vakum benne huleskor. Gondolom en! =O)
Szerintem pont azert tortent igy, hogy legyen egy uveg amit azon frissiben megeszegethettek.
hát köszönöm, hogy hozzásegítettetek életem első saját főzésű szörpjéhez és lekvárjához :) jelentem készen van 6 üveg lekvár és 5 üveg szörp. a lekvárt megkóstoltuk és hihetetlenül finom, szinte eper szósznak mondanám, a szörp pedig sajnos már nagyon fogy.
újabb kérdésem van, egyik üveg teteje nem süppedt be. szóval dupla celofánnal fedtem le, közötte szalicil. mindegyik úgy behorpadt, csak ez az egy nem. hibás?
Az üvegek és a kupakok fertőtlenítésére alkalmas a kifőzés vagy alkoholos öblítés is (utóbbi a celofánhoz is), a lekvár lezárásakor a tetejére tett alkohol is helyettesítheti a szalicilt.
A "pihentetésnél" nem tudom mivel helyettesíthető a szalicil, alkohollal aligha, mivel épp azért tesszük bele a szalicilt, hogy meg ne induljon. Én ötliteres edényre egy mokkáskanál szalicilt szoktam belekeverni.
Szalicil fújás: a szalicilit kiskanálba teszed, az üveg nyakához tartod, és egy szívószállal befújod vele a szörp, lekvár , kompót, stb. felületét, és az üveg nyakát belülről. Így nagyon kevés szalicilből egy leheletfinom, de egyenletes réteg keletkezik, nem csak a "termék" tetején, hanem a töltés közben esetlegesen az üveg belső felületére került "maszaton" is, így az sem fog romlásnak indulni.
Engedd meg, hogy Mulan helyett valaszoljak, lehet alkohollal is, mi is szoktuk ugy. Meg ugy is, hogy dupla celofannal zarjuk le es a ket reteg koze tesszuk a szalicilt nem a lekvarra. Ugy is jo! A legfontosabb, hogy az uvegek nagyon tisztak - csiramentesek - legyenek es a gyumolcsbe se legyen rossz, romlott resz. Akkor nem lesz baj az eltarthatosagaval.
Sok sikert es finom lekvar hegyeket! =O)
Ezt a topicot majd, ha működik az összevonás, bele fogom rakni (mert aztán külön szilvalekvárost, őszibarackkompótost) a befőzősbe, de addig azért eperdzsem szerintem:
Az epret megtisztítod, megmosod, hozzákeversz felesúlyú kristálycukrot, kevés szalicilt, lefeded (szitával vagy kendővel), éjszakára vagy akár egy napra nyugodni hagyod. Leszűröd, lazán, nyomkodás nélkül, ezzel kész az eperszörp, üvegbe töltöd, szalicilt fújsz rá, lekötöd, mehet a polcra (ha azt akarod, legyen egy hét múlva is eperszörpöd, ettől a műveletsortól érdemes távoltartani a családot).
A maradékot nagylábosban tűzre teszed, kavargatva jól felfőzöd (nem kell nagyon megfőzni, forrásig erős tűzön, azután még öt-tíz perc elég neki, csak akkora tűzön, hogy forrásban maradjon). Szalicilos vízzel öblített üvegbe szeded, szalicilt fújsz rá, lekötöd, száraz dunsztba teszed.
Megj: lekötés alatt értendő a rendelkezésre álló eszköz: ha kupak,kupak, ha celofán, celofán:-))))
NULLA eperlekvár receptem van, de a mindmegette.hu-n éppen lekvároznak, úgyhogy szerintem látogass el oda, ott tök jó recipék vannak. DE anyukámat is meg tudom a hétvégén kérdezni, csak addigra az eprecskék meghalnak.
Szerintem 2 nagy kosár eper két embernek simán fogyasztható.
Ma szedtünk két kosár gyönyörű epret. Kettőnknek ez üzemi mennyiség, így felmerült az eperlekvárkészítés lehetősége. Igen ám, de hogyan? Ha valakinek van tuti receptje, amiben ha lehet nincs tartósítószer és olyan "darabos" lekvár az eredménye szívesen fogadom!
Köszi