Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 2002.06.12 0 0 11
Helyes, biztosan jót tesz neki a levegőváltozás:-)))) Uzsonnára is:-)
Előzmény: zsigrai76 (10)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.06.12 0 0 10
Elvisszük nyaralni :) Félek, mire hazajövünk megromlik. Reggelire tuti lesz!
Előzmény: Mulan (9)
Mulan Creative Commons License 2002.06.11 0 0 9
Én is azt gondolom:-)
De a mielőbbi elfogyasztáson kívül azt is lehet, hogy újra felfőzöd, lekötöd, dunsztolod.
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.10 0 0 8
Lehet hogy serult volt a celofan es ezert nem keletkezett vakum benne huleskor. Gondolom en! =O)
Szerintem pont azert tortent igy, hogy legyen egy uveg amit azon frissiben megeszegethettek.
Előzmény: zsigrai76 (7)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.06.10 0 0 7
hát köszönöm, hogy hozzásegítettetek életem első saját főzésű szörpjéhez és lekvárjához :) jelentem készen van 6 üveg lekvár és 5 üveg szörp. a lekvárt megkóstoltuk és hihetetlenül finom, szinte eper szósznak mondanám, a szörp pedig sajnos már nagyon fogy.

újabb kérdésem van, egyik üveg teteje nem süppedt be. szóval dupla celofánnal fedtem le, közötte szalicil. mindegyik úgy behorpadt, csak ez az egy nem. hibás?

Mulan Creative Commons License 2002.06.03 0 0 6
Csak sorban:

Az üvegek és a kupakok fertőtlenítésére alkalmas a kifőzés vagy alkoholos öblítés is (utóbbi a celofánhoz is), a lekvár lezárásakor a tetejére tett alkohol is helyettesítheti a szalicilt.

A "pihentetésnél" nem tudom mivel helyettesíthető a szalicil, alkohollal aligha, mivel épp azért tesszük bele a szalicilt, hogy meg ne induljon. Én ötliteres edényre egy mokkáskanál szalicilt szoktam belekeverni.

Szalicil fújás: a szalicilit kiskanálba teszed, az üveg nyakához tartod, és egy szívószállal befújod vele a szörp, lekvár , kompót, stb. felületét, és az üveg nyakát belülről. Így nagyon kevés szalicilből egy leheletfinom, de egyenletes réteg keletkezik, nem csak a "termék" tetején, hanem a töltés közben esetlegesen az üveg belső felületére került "maszaton" is, így az sem fog romlásnak indulni.

Előzmény: zsigrai76 (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.30 0 0 5
Engedd meg, hogy Mulan helyett valaszoljak, lehet alkohollal is, mi is szoktuk ugy. Meg ugy is, hogy dupla celofannal zarjuk le es a ket reteg koze tesszuk a szalicilt nem a lekvarra. Ugy is jo! A legfontosabb, hogy az uvegek nagyon tisztak - csiramentesek - legyenek es a gyumolcsbe se legyen rossz, romlott resz. Akkor nem lesz baj az eltarthatosagaval.
Sok sikert es finom lekvar hegyeket! =O)
Előzmény: zsigrai76 (3)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 4
Köszi, hasznos volt :))
Előzmény: cat74 (1)
zsigrai76 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 3
Mulan, köszönöm a receptet, van pár (neked biztos értetlen) kérdésem:
mi a kevés szalicil
hogy és mennyi szalicilt fújok rá

a cat által felhozott topicokat végigolvasva találtam, hogy a szalicilt egy kanál alkohollal pótolják. ezt itt is alkalmazhatom?

Holnap lesz a nagy nap....

Előzmény: Mulan (2)
Mulan Creative Commons License 2002.05.30 0 0 2
Ezt a topicot majd, ha működik az összevonás, bele fogom rakni (mert aztán külön szilvalekvárost, őszibarackkompótost) a befőzősbe, de addig azért eperdzsem szerintem:

Az epret megtisztítod, megmosod, hozzákeversz felesúlyú kristálycukrot, kevés szalicilt, lefeded (szitával vagy kendővel), éjszakára vagy akár egy napra nyugodni hagyod. Leszűröd, lazán, nyomkodás nélkül, ezzel kész az eperszörp, üvegbe töltöd, szalicilt fújsz rá, lekötöd, mehet a polcra (ha azt akarod, legyen egy hét múlva is eperszörpöd, ettől a műveletsortól érdemes távoltartani a családot).

A maradékot nagylábosban tűzre teszed, kavargatva jól felfőzöd (nem kell nagyon megfőzni, forrásig erős tűzön, azután még öt-tíz perc elég neki, csak akkora tűzön, hogy forrásban maradjon). Szalicilos vízzel öblített üvegbe szeded, szalicilt fújsz rá, lekötöd, száraz dunsztba teszed.

Megj: lekötés alatt értendő a rendelkezésre álló eszköz: ha kupak,kupak, ha celofán, celofán:-))))

Előzmény: zsigrai76 (-)
cat74 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 1
Előkapartam a befőzéses-lekváros topikokat, hátha van benne hasznos tanács eperügyben is... Sok sikert! :-)
dolinka Creative Commons License 2002.05.30 0 0 0
NULLA eperlekvár receptem van, de a mindmegette.hu-n éppen lekvároznak, úgyhogy szerintem látogass el oda, ott tök jó recipék vannak. DE anyukámat is meg tudom a hétvégén kérdezni, csak addigra az eprecskék meghalnak.
Szerintem 2 nagy kosár eper két embernek simán fogyasztható.

dolinka.eperfan

zsigrai76 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 topiknyitó
Ma szedtünk két kosár gyönyörű epret. Kettőnknek ez üzemi mennyiség, így felmerült az eperlekvárkészítés lehetősége. Igen ám, de hogyan? Ha valakinek van tuti receptje, amiben ha lehet nincs tartósítószer és olyan "darabos" lekvár az eredménye szívesen fogadom!
Köszi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!