Erdekes de a viragert nem vagyok oda az asztalon. Lehet, hogy azert mert anyu minden vasarnap orgona bokrokat cipelt be az asztalra es eves kozben lehetett nezegetni ahogy a pokok es apro kukacok megprobalnak az ebedbe ereszkedni. brrr...!
Olyan ez azzal a terítéssel, hogy jó, ha az ember tudja, mihez kezdjen 4 kanállal meg öt villával, de alig hiszem, hogy sok hétköznapi háztartásban lenne manapság ennyiféle eszcájg, meg hatféle talpas pohár (na jó, az anyukámnak például többféle is van de 5-6 egyforma csak a legfrisebb garnitúrából:-)). És én is nagyon szeretem a szépen terített asztalt (virággal:-))), meg a konyhában lábost (tepsit) tunkolni is:-))), a bográcsból kajálásról nem is beszélve...
A sörös-boros kérdésben inkább a méret a döntő, lehet a söröspohár is talpas, csak legyen legalább három decis. A borospohár meg azért inkább ne. És van olyan teríték, amibe nem illik a talpas borospohár (pl. kockásabroszos kerti vagy pinceszeri "rendezvényhez")
Psszt!...egyenesen labasbol tunkolni az igazi...=O)
Majd ma este, abrosz nelkul, halomezben...
De vasarnap unnepelunk, igy megint ki kell talanom valami szepet az asztalra, de most csak ketszemelyre . Most johet a gyertya, elfog ferni es jo lesz egy kis meghitt hangulat.
Nem gondolom úgy én sem, hogy csak az urizálás a célja. Én is szeretek szépen terített asztalnál, gusztusos kajákat enni.
Csak néha vicces helyzetek adódhatnak ebből.
Voltam már olyan vacsorán, ahol a terítékkel, poharakkal, itt üléssel, ott felszolgálással minden rendben volt, csak a kaja volt baromi szar.
Szívesen megcseréltem volna.
Meg pl. a pörköltnél. Én például imádom a pörköltszaftot kitunkolni. Jó, étteremben nem szoktam, de szerintem ez is hozzátartozik a pörkölthöz, meg a hagyományokhoz is.
Kedves GPF, kozben meg az az eszembe jutott, hogy a szep terites nem csak urizalas celjabol szukseges. Jo jatek!...es valahol meg alkotas is, legalabbis lehet igy felfogni, nem. Jo ,lehet, hogy nem rakunk oda minden evoeszkozt ami van otthon es vorosboros poharbol isszuk a feheret de attol meg lehet szep az az asztal. A lentebb lathato teriteknek peldaul kifejezetten jol allt a porkolt. Valami elegansabb kaja nem is mutatott volna rajta...
...mellesleg en a felcicomazott zsiroskenyeret is szeretem....=O)
Egyszer voltak nálunk a sógoromék meg nekik ilyen előkelős ismerőseik. Sógorom egyik kedvence a körömpörkölt, s évekig nem szokott enni. S mint hungarikum, azt főzött a nejem. Az azért érdekes volt. Mi nem csontoztuk ki, meg bőröztük le.
Ez is a kiszúrás kategóriába tartozik azért.
De jó buli lett, a végén csak röhögtünk egymáson.
Meg voltak még ilyenek. Halászlé ütött kopott rézbográcsból, törpeharcsa...
Pohar ugyben szerintem az etel szabja meg, hogy mi keruljon a teritekre. Ha feher bor dukal az etelhez akkor nyilvan az kell, peldaul. Igazan nagy eveszetek alkalmabol kellhet csak tobbfele boros pohar, illetve ha pezsgozes is lesz akkor a pezsgos.
En nem ittam bort igy magamnak rogton egy uditos poharat teritettem. A tomenyt szerintem kulonben nem az asztalnal kell inni igy arra nem kell ott pohar.
A kesekkel en is gondban vagyok. A szerviz kes szerintem csak dekoracio, olyat meg nem lattam ami vagott is. Remes mikor orakig kell fureszelni minden falatot.=O)
Elvileg:
- kell-e több méretű evőkanál? (pl. egy gazdag húslevest, vagy gulyást jobb egy nagyobb kanállal enni, mint pl. egy krémlevest.)
- kell-e többféle kés és villa? Jó, halkés van, azt tudom, de pl. kell-e, illik-e élesebb evőkést is tartani, ill. az asztalra tenni? Vagy villából is van ami öblösebb, a szaftos ételekhez is jó, míg van olyan, amivel csak a "száraz" húsokat lehet enni.
- elvben van vörösboros és fehérboros pohár, pezsgős, üdítős, sörös... Terítéskor kinek mit, hányat kell tenni? Egyáltalán mi a különbség ezek közt a poharak közt? Erről olvastam, de azért ránézésre nem tudok egy fehérboros meg egy vörösboros poharat megkülönböztetni. Vagy egy whisky-st az üdítőstől.
- egyáltalán otthon ki, mire készül fel ilyen téren?
Nem lett porkoltos!!! A prospektus szerint ez olyan abrosz amin megall a vorosbor is, nem ivodik bele.
De mindenki szepen evett, nem kellett kiprobalni.=O)
Koszi az erdeklodest!=O)
Nagy siker volt. A szalvetamat megcsodaltak es ugy beettek a porkoltbol, hogy mar feltem, hogy rosszul lesznek. Mot ettek magyar kajat eloszor es egyaltalan ausztralian kivul is most vannak eloszor,mint kiderult.
végigolvastam a teganp írtakat és annyira tetszett, és úgy nevettem (magamban), hogy még azt sem hallottam, hogy szólt a főnököm, csak amikor már közelebb jött és ismételgette a mondandóját !
Nem mondtam, hogy a fazekban nem lesz benne a bor. De ott is marad! =O)
Jo, a kavet megoldom valahogy. Mi nem kavezunk, nincs se fozo se szemes kave itthon. Majd surun elnezeseket kerunk es felkinaljuk a cappuccinot, ami van. Kulfoldon ha jol tudom ugysem azt a tomeny feketet szeretik mint otthon.
Dessert persze van, de csak egy konnyu rumos kehely.