Keresés

Részletes keresés

Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.07.21 0 0 7

Ez a topik teljesen ideológiamentesen a növényi receptek közlésére jött létre.

Ha az indexen szemmel láthatóan nincsen igény erre – hiszen mint említettem, a vegák és vegánok úgy kb. 10 évvel ezelőtt elhagyták és tudtommal a Facebookra költöztek innét –, akkor az alant is látható szórványos reakciókkal és a receptek hiányával szembesülünk.

 

Mindezért a topiknyitót hibáztatni dőreség, az index ilyen téren mint platform kb. 2001-09 között volt jelentős, azóta a Facebook tematikus csoportjai ill. egyes alapítványok és egyesületek vették át a szerepét...

Nekem kb. minimum 200-300 vegán recept áll a rendelkezésemre, amiket mostanában (az elmúlt 4-5-8 évben) találtak ki és teszteltek le, finomabbnál finomabb, változatosabbnál változatosabb, főleg amerikai, német és magyar vegánok jóvoltából. Ezt a topikot csak kíváncsiságból hoztam létre, de még az itteni fővegán "hittérítő", Eklatáns Béla sem vette a fáradságot, hogy ide írjon. Ez is csak a fentieket támasztja alá...

Előzmény: Boarhunter (6)
Boarhunter Creative Commons License 2022.07.20 0 0 6

A megosztás nem célom, csak az egészséges receptek megosztása... :)

 

Ehhez képest egyetlen receptet osztottál meg, azt is évekkel ezelőtt...

Úgyhogy ne hazudj...

Előzmény: Jehosua Nazir (5)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.07.20 0 0 5

A vegetariánus receptek tojást és állati oltóval (értsd megölt borjak gyomrából nyert anyaggal) készített sajtokat is tartalmaznak gyakorta.

Ezeket sok vegetriánus is kerüli.

Vegánnak lenni életfilozófia és táplálkozási mód is egyben.

Még a keménytojást is lehet növényi verzióval kiváltani, a tengeri herkentyűknek is van vegán ekvivalense (igaz, algából és padlizsánból készül).

 

A megosztás nem célom, csak az egészséges receptek megosztása... :)

 

Előzmény: Boarhunter (3)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.06.25 0 0 4

Ha durum tészta, akkor nem. 
Tőlem bárki írhat hús nélküli körömpörkölt receptet, legfeljebb nem olvasom. :)
De a topic forgalma azt mutatja, hogy másokat sem hozott lázba a lehetőség. ;)
Ilyenkor a topicgazda megpróbálhatja néha felhozni egy-egy recepttel, ha úgy sincs rá kapás, akkor mehet a süllyesztőbe. 

Előzmény: Boarhunter (3)
Boarhunter Creative Commons License 2022.06.25 0 1 3

Ha Te mint topicgazda ennyire passzív vagy, nem kérheted számon a közösséged többi tagján a téma kerülését.

Ha nem "vegán" hanem "vegetáriánus" recepteket írsz, az kevésbé megosztó. Főzni sokan szeretünk, recepteket is szívesen olvasunk de hittérítők f.szságaira zömmel nem vagyunk kíváncsiak...ide tartozik a húsételek elkészítése húsmentesen "becsszórajobbmintazigazi" ...

A penne nem tartalmaz tojást?

Előzmény: Jehosua Nazir (2)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2022.06.25 0 0 2

Valóban, ha volnának itt a fórumon vegánok és akarnának recepteket megosztani.

 

Ma már rengeteg magyar nyelvű blog és facebookos csoport van, ahol lehet ilyeneket olvasni és kipróbálni.

Itt az indexen sosem volt erős vega vagy vegán közösség... csak 1-2 tucatnyi ember, aki mára már a nickjét is törölte vagy csak nem használja.

Előzmény: Dr Dee (1)
Dr Dee Creative Commons License 2022.03.04 0 0 1

Ez egy szuper Forum lehetne:-)

Jehosua Nazir Creative Commons License 2020.10.20 -1 1 0

Penne krémes, csípős aszalt paradicsomos szósszal

(itt volt angolul, de magyarul már nem érhető el*, tehát megosztom így is):

 

250g (gluténmentes vagy normál) penne
2 ek. extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
2 ek. kukoricaliszt
200 ml rizs főzőkrém alias vegán rizstejszín
1/2 + 1/4 csésze szárított paradicsom
1 tk. sörélesztőpehely
1 apró hagyma kockára vágva
só, bors, oregano, chilipehely ízlés szerint
Készítsd el a pennét a csomagolás szerint. Al dente, majd tedd félre.

Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 ek. olajat közepes lángon. Dobjuk bele a fokhagymát és a hagymát, és addig főzzük, amíg aranyszínűvé nem válik.
Adjuk hozzá a kukoricalisztet (v. -keményítőt, azzal is kiválóan műxik saját tapasztalat alapján) és hagyjuk elegyedni körülbelül egy percig. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük a rizskrémet a keverékhez, és jól keverjük össze.
Tegyük az egész keveréket egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fél csésze aszalt paradicsomot a sörélesztővel és egy kis (tisztított) vízzel.
Szeretem egy kis vízzel kitisztítani a rizskrém dobozát, és hozzáadni a keveréshez, hogy semmi ne vesszen kárba. Turmixoljuk simára és tegyük félre.

Melegítsük fel a maradék olajat a serpenyőben. Amíg melegszik, szeleteljük fel a paradicsomot 1-2 cm hosszú darabokra. Főzzük körülbelül 3-4 percig. Fűszerezzük chilivel és oregánóval.
Ha elkezd leégni, akkor adhatunk hozzá egy kicsi mennyiségű vizet. Vegyük vissza a minimumra a hőt, és adjuk hozzá a mártást a paradicsomhoz.
Amikor átmelegedett, keverjük össze a pennét. Szükség esetén állítsuk be a fűszerezést. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, adjunk hozzá még kevés vizet.

Nagyon jól keveredik benne az aszalt paradicsom, a hagyma és a rizstejszín íze...

 

 

*most csekkoltam le, most már angolul sem, tehát akkor maximálisan aktuális tovább osztani ezt

Jehosua Nazir Creative Commons License 2020.10.20 -1 2 topiknyitó

Ha lehet, akkor mellőzzük az ideológiai vitákat és koncentráljunk csak a receptekre.

Magam is meg fogok osztani néhányat, a legjobban sikerültekből.

Ide bárki írhat, aki szereti a vegán konyhát és van valami olyan receptje vagy ötlete, amivel más hasonló gondolkodásúnak ötletet vagy tippet adhat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!