Mindenféle vegán recept/ötlet/konyhatechnikai eljárás jöhet ide. Csakis vegán, tehát tej/tojás/méz/hús/hal/zsír/zselatin kizárva.
Vegetáriánus topik több is volt a fórumon, de azok nem recepttopikok voltak elsősorban. Ez most legyen csak vegán és közkívánatra itt létrehozom.
Igyekezzünk minél egyszerűbb, nem olyan bonyolult elkészítésmódú és egzotikus hozzávalókban bővelkedő receptekkel megörvendeztetni egymást. Tehát fő a praktikum!
Ez a topik teljesen ideológiamentesen a növényi receptek közlésére jött létre.
Ha az indexen szemmel láthatóan nincsen igény erre – hiszen mint említettem, a vegák és vegánok úgy kb. 10 évvel ezelőtt elhagyták és tudtommal a Facebookra költöztek innét –, akkor az alant is látható szórványos reakciókkal és a receptek hiányával szembesülünk.
Mindezért a topiknyitót hibáztatni dőreség, az index ilyen téren mint platform kb. 2001-09 között volt jelentős, azóta a Facebook tematikus csoportjai ill. egyes alapítványok és egyesületek vették át a szerepét...
Nekem kb. minimum 200-300 vegán recept áll a rendelkezésemre, amiket mostanában (az elmúlt 4-5-8 évben) találtak ki és teszteltek le, finomabbnál finomabb, változatosabbnál változatosabb, főleg amerikai, német és magyar vegánok jóvoltából. Ezt a topikot csak kíváncsiságból hoztam létre, de még az itteni fővegán "hittérítő", Eklatáns Béla sem vette a fáradságot, hogy ide írjon. Ez is csak a fentieket támasztja alá...
Ha durum tészta, akkor nem. Tőlem bárki írhat hús nélküli körömpörkölt receptet, legfeljebb nem olvasom. :) De a topic forgalma azt mutatja, hogy másokat sem hozott lázba a lehetőség. ;) Ilyenkor a topicgazda megpróbálhatja néha felhozni egy-egy recepttel, ha úgy sincs rá kapás, akkor mehet a süllyesztőbe.
Ha Te mint topicgazda ennyire passzív vagy, nem kérheted számon a közösséged többi tagján a téma kerülését.
Ha nem "vegán" hanem "vegetáriánus" recepteket írsz, az kevésbé megosztó. Főzni sokan szeretünk, recepteket is szívesen olvasunk de hittérítők f.szságaira zömmel nem vagyunk kíváncsiak...ide tartozik a húsételek elkészítése húsmentesen "becsszórajobbmintazigazi" ...
(itt volt angolul, de magyarul már nem érhető el*, tehát megosztom így is):
250g (gluténmentes vagy normál) penne 2 ek. extra szűz olívaolaj 4 gerezd fokhagyma, szétnyomva 2 ek. kukoricaliszt 200 ml rizs főzőkrém alias vegán rizstejszín 1/2 + 1/4 csésze szárított paradicsom 1 tk. sörélesztőpehely 1 apró hagyma kockára vágva só, bors, oregano, chilipehely ízlés szerint Készítsd el a pennét a csomagolás szerint. Al dente, majd tedd félre.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 1 ek. olajat közepes lángon. Dobjuk bele a fokhagymát és a hagymát, és addig főzzük, amíg aranyszínűvé nem válik. Adjuk hozzá a kukoricalisztet (v. -keményítőt, azzal is kiválóan műxik saját tapasztalat alapján) és hagyjuk elegyedni körülbelül egy percig. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük a rizskrémet a keverékhez, és jól keverjük össze. Tegyük az egész keveréket egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fél csésze aszalt paradicsomot a sörélesztővel és egy kis (tisztított) vízzel. Szeretem egy kis vízzel kitisztítani a rizskrém dobozát, és hozzáadni a keveréshez, hogy semmi ne vesszen kárba. Turmixoljuk simára és tegyük félre.
Melegítsük fel a maradék olajat a serpenyőben. Amíg melegszik, szeleteljük fel a paradicsomot 1-2 cm hosszú darabokra. Főzzük körülbelül 3-4 percig. Fűszerezzük chilivel és oregánóval. Ha elkezd leégni, akkor adhatunk hozzá egy kicsi mennyiségű vizet. Vegyük vissza a minimumra a hőt, és adjuk hozzá a mártást a paradicsomhoz. Amikor átmelegedett, keverjük össze a pennét. Szükség esetén állítsuk be a fűszerezést. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, adjunk hozzá még kevés vizet.
Nagyon jól keveredik benne az aszalt paradicsom, a hagyma és a rizstejszín íze...
*most csekkoltam le, most már angolul sem, tehát akkor maximálisan aktuális tovább osztani ezt